Visszafizethetetlen hitelek – krízis állapot. Döbbenetes statisztika

 Te is küzdesz visszafizethetetlen hitellel? Krízis állapot 

A devizahitelek újraszámolása hozhat megoldást? 

Döbbenetes statisztika – kirakatpolitika, látszatintézkedések

 

Ahogy visszanézünk, és értékeljük az elmúlt pár évet, döbbentes számokkal találjuk magunkat szemben:

  • 4000 ember lett öngyilkos,
  • százezrek kényszerültek külföldre a devizahitelek bedőlése miatt,
  • százezrek veszítették el az otthonaikat.

A jövőben pedig

  • 200 ezer családnak kell még szembenéznie a kilakoltatással!

 

Uniós döntésként

már egy szlovén legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánított egy devizahiteles szerződést, mert a bank nem tájékoztatta megfelelően az ügyfelet.

 

A cél: felvett kori árfolyamon forintosítani a devizahiteleket.

 

Az elmúlt 8 év alatt hozott legfontosabb kormányintézkedések a devizahitelek területén: végtörlesztés, árfolyamgát, családi csődvédelem, Nemzeti Eszközkezelő.

 

Már a céljuk is látszatintézkedés volt…

 – mondja Varga-Damm Andrea a Hír Tv Egyenesen című műsorában. Az alábbi írásunkat az inerjú feldolgozásaként olvashatod.

“-Amikor az ember szakemberként megnéz egy jogszabályt, és elolvassa, már abból pontosan látja, hogy ezzel használni akarnak az ügy megoldásának, vagy csak megmutatni, hogy csináltunk valamit.”

 

A végtörlesztés

rendkívül hatékony eszköz lett volna, ha nem két hónapra engedik meg, és nem egy nagyon komoly feltételrendszert támasztottak volna  a devizahiteles társadalomnak.

Ott az egyenlő elbánás elvét -amit az Akaptörvény rögzít – oly mértékben sértették meg, ami elképzelhetetlen, főképp egy jogállamban. 

 

Eszközkezelő, magáncsőd

ezek az intézkedések alig használtak a devizahiteleseknek. Nem hogy nem használtak, de  kimondottan károsat is találunk ezek között>

 

A gyűjtőszámla

bevezetése pedig olyan BŰN volt, ami elfogadahatatlan, hiszen semmi mást nem csinált, mint  csak elodázta a tartozást. 2012.-ben kezdődött az 5 éves időszak, 2017.-ben, tavaly járt le, tehát most ezek a devizahitelesek hihetetlenül megemelkedett törlesztő összegeket kell, hogy fizessenek! Még az elszámolási törvény ellenére is, ami azt mutatja, hogy ezek látszatintézkedések voltak, és 

STATISZTIKA: Hány ember van bajban, hány családnak okoz ez jelentős gondot havi rendszerességgel? Hány emberen kellene segíteni egy új devizahitel mentőcsomaggal?

“-Körülbelül 600 ezer szerződés van még érvényben. 1,2 százezer volt, sok lejárt, vagy megszűnt valami okból. Ami a probléma, hogy a jelenlegi állapotok miatt még legalább 200 ezer család elveszítheti az otthonát.

 

Számolják újra a devizahitelesek tartozását! De mindenkinél?

 

“-Mindenkinek újra kellene számolni? -kérdezte a műsorvezető. Mi lesz azokkal, aki részt vettek az árfolyamgátban, vagy részesültek valamilyen könnyítésben? Ők már egyszer valamilyen fajta “segítséget” kaptak, -mégha az nem is hozott számukra végleges megoldást-,most meg még egyszer? Kétszer kapnának lehetőséget, mások meg egyszersem?”

“-Senki nem kapott kétszer lehetőséget, mert ezek az intézkedések, amelyek voltak, ezek a tartozásokat nem csökkentették, nem jelentettek könnyítést. Az, hogy az elszámolási törvény kivezetett két rendkívül jogellenes elemet ebből a teherből, az nem jelenti azt, hogy egy újraszámolás esetén duplán kapná meg az előnyöket az adós. 

 

Látszatintézkedések

Miután ezek látszatintézkedések voltak, és nem az árfolyamkockázatot, mint legkomolyabb problémát  vezette ki, hanem csak felszínesen próbált kapargatni, hogy némelyeknek jobb legyen, ezért ez az elv, hogy újraszámoljuk forint alapon a felvételkori árfolyam figyelembevételével, ez gyakorlatilag megoldaná mindenki, legalábbis azon polgárok gondját, akik a2kartak is fizetni, csak az ugrásszerűen megnőtt törlesztőket már nem bírták a rendszeres teljesítést.

“-A bankok miért mennének ebbe bele, hiszen akkor ez most a polgárok részéről lenne egy egyoldalú szerződésmódosítás? Hiszen nem erre szerződtek az adósok a bankokkal, hogy visszatérünk egy 6-8 évvel korábbi állapotra, amikor még nekik kedvező volt.”

 

Kúria 6/2013. jogegységi döntés

“-Nem, ugyanis ez addig lehetett volna érv, míg azt állították valótlanul a bankok, 2009.-2013. között, hogy minden egyes ügylet mögött deviza ügylet van, tehát hogy ők devizát szereztek be, és ezt adták átváltással a polgároknak. Majd, amikor Varga Istvánnal nem találtuk hosszú éveken át a devizát, akkor a bankok rájöttek arra, hogy ezt tényleg nem fogják tudni bizonyítani, az ügyletek mögött devizát, és ekkor hozatták a Kúriával ezt a  6/2013-as  jogegységi döntést, ami egy gyalázatos döntés, ami arról szólt, hogy nem baj, hogy nem volt mögötte deviza, csak a visszafizetés mértéke az idegen devizában meghatározott kölcsönösszeg. Ami egy katasztrófa. Egy jogállamban, ilyen óriási számú, rendkívül sokféle szerződésfajtát beterelni egy mondatba, ez egyszerűen  elfogadhatatlan, és   ezzel próbálták legalizálni, hogy nincs mögötte deviza.”

 

Mi lesz a banki veszteségekkel? 

 

“-A hiányzó összegeket, mert nyilván ez a bankoknak kiesés lenne, honnan pótolnák?”

“- A saját forrásaikból, hiszen van elég.”

“-Ezeket a kártalanításokat, a deviz adósok hitelének újraszámolásából adódó különbözetet a bankoknak kellene lenyelni?”

“-Igen, mert ők ezért a felelősek.”

 

Mi lesz így a gazdasággal?

 

“Mi lesz így a gazdasággal? Ha a bankokon csapnak egyet-kettőt, akkor akár a gazdaságot tehetik tönkre, hiszen leáll a hitelezés.”

“-Nem, dehogy áll le a hitelezés! Olyan óriási nyereségre tettek szert a bankok az elmúlt 13 évben, hogy ennek töredéke az, ami veszteségként leírandó. Továbbá ilyen esetekre egy felelősségteljes  kormányzat megoldásokat tud nyújtani. Adóalapból leírja a veszteséget, valamifajta adót x évig nem fizet.

Most a polgároknak az életét kell megoldani. Ugyanis a polgárok, abból a pénzből, amit nem kell a feleslegesen követelt devizahitelre befizetnie, azt be fogja terelni a gazdaságba, és amíg egy polgár vásárlásából 1 év alatt 100 egységből 103 egység adó keletkezik -mert olyan hatalmas  adóteher van Magyarországon, – addig ha ezt egy bankba fizeti be, akkor 2,3 Ft.

 

….és ha a polgároknak van pénzük….

Tehát gyakorlatilag látható, amíg a polgároknak van pénzük, és a belső fogyasztást tudják generálni, akkor a gazdaság, a költségvetés, és egyébként a bankok is jobban járnak, mert a fogyasztóknak megtakarításaik is lesznek, amit fel tudnak használni.”

“-Mennyi banki veszteségről beszélünk, mekkora összeg esne ki a költségvetésből, erre tudunk számokat?”

“-Ezt szinte lehetetlen kiszámolni, mert nem tudni, egy szerződésben mennyi a jogellenesen felszámított követelés, egyébiránt a végrehajtást sem lehet 1 év alatt lefolytatni. 1,2 százezer szerződés újraszámolása legalább 2 éves időszakot jelent, ez idő alatt folyamatosan folyik a helyzet rendezése, és meglátjuk, mi jön ki a végén.

 

Egy biztos: a magyar társadalomnak ez egy akkora terhe, amit nem cipelhet tovább!

Az elvándorlás, halálozás, az öngyilkosok, a kilátástalanság, a reménytvesztettség, egy ilyen széles társadalmi csoport egy országban, nem tud alkotóerő lenni, és ha az alkotóerőt így hagyjuk elveszni, akkor valóban, tényleg már a gazdaság teljesítményének rovására megy.”-fejezte be Dr. Varga-Damm Andrea a gondolatmenetet.


A gazdaság rovására menne az, ha a bankok kártérítést fizetnének a polgároknak >

Azt gondolom, hogy nem kellene bármit, és semmit sem visszaadni, ha azt előzetesen el nem rabolták volna a devizaadósok zsebéből, ugye? Mert ha minden úgy működik, és a szerződést úgy írják meg a kezdet kezdetén midnenkinél egytől -egyig, ahogy az a törvényeknek is megfelel, és a hitelfelvételnél a szóbeli tájékoztatás is flottul, törvényesen sikerült volna, akkor ma nem lenne

miről beszélni, és nem kéne azt hallgatnunk, hogy szegény bankoknak ez mekkora tétel, és veszteség lenne, és hogy már a gazdaságot is idekeverik, és érvként használják bizonyos körökben azt, hogy az ország gazdasági stabilitására is negatív kihatással lehet az a tetemes pénz összeg, ami pláne meg is illeti minden egyes deviza adóst! Az ő gazdasági helyzetükre milyen kihatással is van még most is?

S, hogy az elvesztett, a gátlástalanul elvett ingatlanokról, családi vagyonról már ne is ejtsek szót! Döbbenet, hogy a kommunikálás az még a mai napig is milyen formában zajlik erről a témáról!

 

Neked is van visszafizethetetlen hiteled? Eleged van már

abból, hogy púpként kell viselned, és csak nő a hátadon? Segítségünkkel  a terhet lassanként leteheted, tudunk mutatni végleges rendezési megoldást >>

 

idekattintva lépj kapcsolatba velünk! Katt a linkre!

  

Az információ legyen Veled! Hitelsakkmatt

{loadposition feliratkozas}

{jcomments on}

 

 

 

 

 

 

Varga-Damm Andrea 

Kapcsolódó cikkek

20

okt
Elévült!, Moratórium

Vigyázat! Kikukázzák az ELÉVÜLT tartozásokat

A moratórium egyértelmű következménye többek között a rengeteg ELÉVÜLT tartozás   Az már más kérdés, hogy felismeri-e valaki, hogy az a követelés, amivel megkeresték telefonon, levélben, az már nem jelent veszélyt sem anyagi, sem egyéb más szempontból. A moratórium ide s tova már 2,5 éve tart rendületlenül, védelmet adva egy csomó hitelszerződés rendszeres törlesztésére. Ez viszont, a […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]