#Veletekvagyunk! Minden pénzünket vihet a végrehajtó? Inkasszó szabályai

Letiltás is, inkasszó is?

Mindkettő egyszerre?!

 

Lesz újra végrehajtásokra, és hiteltartozásokra irányuló, adósokat védő szabályozás? Tettem fel a kérdést előző cikkemben. Még mindig nincs erre se konkrét, se korrekt válasz. Csak a koronavírus 2. hullámáról, és az egyre több fertőzöttről beszélnek.

 

Hol vannak azok a “megoldások”, amik a kifosztás ellen védenek?

 

Mikor beszélnek az emberek védelméről? Mikor beszélnek a törvényekről, azok betartásának fontosságáról? Itt van mindjárt a végrehajtási törvény. Ezt miért nem lapozgatják előszeretettel az ország végrehajtói? Miért nem tartják magukat kőkeményen az abban leírtakhoz? Nem azért született meg? Ahh, csacsi kérdés ez itt mind. Persze, hogy nem az a lényeg, mi van oda leírva. A lényeg, meddig lehet elmenni? És még mennyi mindent lehet letolni az emberek torkán? Meddig hagyják magukat megkopasztani, és meddig tűrik el azt, hogy a bankszámláikat kopasztják meg? De miért is kéne eltűrni?

 

Az a fránya INKASSZÓ – Minden pénzünket lepucolhatnak a bankszámláról?!

 

Dehogy! Legalábbis a törvény szerint NEM! Ám a gyakorlat nem ezt mutatja…

Az előzőekben a letiltásról, annak főbb szabályairól olvashattál, ebben a cikkben az inkasszóról, annak szabályairól írok, amit érdemes kívülről fújnod, ha nem akarsz egy kiadós inkasszó után éhkoplalni, vagy csövezni valamelyik rokonodnál. Nem vicc. Rengeteg ember járt már úgy, hogy vittek mindent, ami a folyószámláján csücsült. Senkit nem érdekelt a kisnyugdíjas, akinek az volt az összes havi járandósága, vagy az az anyuka, aki a csöppségét nevelgeti otthon egyedül, apa nélkül. Ők mire, kire számíthatnak? Biztos, hogy mindenkinek van családja, segítőkész rokonokkal, bajban támaszt nyújtó, oltalmazó barátokkal?

Mert nálunk a barátaink, akik kezesek voltak a devizás történetben,  -annak ellenére, hogy kártalanítva voltak, mert minden egyes levonást visszafizettünk nekik, mert ez a természetes-, szépen hátat fordítottak. Hol ismerszik meg a barát? Pont itt, a bajban, mikor segíteni kell. Amikor anyagiakról van szó, érdekes módon mindenki hirtelen nagyothall kicsit, és pöszén beszél. 

 

Ami mentes a végrehajtási letiltás alól, INKASSZÓ alól nem?

 

Röhej, hogy a családi juttatások mentesek a végrehajtás (letiltás) alól, de ha bankszámlára érkezik, már vihetik. Akkor nem fog éhen halni a picurka, és az anya? Nem értem, tényleg. Hol van itt a logika? Hol van itt az ép ész? Aki ezt jogszabályba így összerakta, valószínű akart hagyni egy kiskaput… csak az a legfőbb baj, hogy nem az anya, és a gyermeke védelmében! 

Te is már jártál így? Azt tudod, hogy a tartozásokat lehet úgy kezelni, hogy csökkenjenek, és ha ez megvan, megáll a végrehajtás is? Akkor ideje megkeresned bennünket! 🙂  Kérj segítséget itt!»»Kapcsolat.

 

#Veletekvagyunk! Merthogy sem a behajtások, sem a végrehajtó, sem pedig a pénzitnézetek nem  pihennek, ha pénzről van szó. Hazánkban a fejős tehenet csak fejik, de nem etetik.

Sorra viszik végrehajtásra a tartozásokat, tehát nézzük:

 

Az INKASSZÓ folyamata, SZABÁLYAI

A végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (továbbiakban: Vht.) előírja, hogy először a munkabért és a pénzforgalmi szolgáltató által vezetett számlán lévő pénzre kell végrehajtást vezetni, azonban, ha már előre látszik, hogy ezen összegekből rövid időn belül nem térül meg a követelés, akkor lehet az adós többi vagyontárgyát végrehajtás alá vonni.

 

Letiltás, inkasszó párhuzamosan?

a Vht. lehetőséget ad az egyes végrehajtási cselekmények párhuzamos végzésére tehát adott esetben előfordulhat, hogy a munkáltató által a munkavállaló adósnak kiutalt, levonással nem érintett munkabérrészt a végrehajtó az adós pénzforgalmi számlájára vezetett inkasszóval beszedi, azonban ebben az esetben sem vonhatja el az adós teljes keresetét.

 

NEM Inkasszózható a TELJES kereset!

 

Mindenképpen mentes a végrehajtás alól a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege, ezt sem munkabér letiltással, sem inkasszóval nem lehet beszedni az adóstól. Ez a minimum azonban nem érvényesül például gyermektartás esetén, mert a szülő gyermeke eltartásáról saját tartásának korlátozásával is köteles gondoskodni.

Inkasszónál a bankszámlán lévő természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá. LÁSD -> Mi mentes végrehajtás alól? cikkemet.


 

Mentesség van, avagy mégsem  

 

!!! A Vht. meghatározza, hogy milyen járandóságokból nem lehet letiltást foganatosítani, de ez nem jelenti azt, hogy az adós bankszámlájára már kiutalt összeget a végrehajtó hatósági átutalási megbízással nem szedheti be, mivel ez nem minősül letiltásnak.

Az mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege ebben az esetben is mentes a végrehajtás alól, kivéve, ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására irányul, mert ebben az esetben még ennek az összegnek a fele is végrehajtható.

 

Nem csak bankszámlára vezethető

 

A végrehajtás nem kizárólag a pénzforgalmi számlára vezethető, hanem a pénzforgalmi szolgáltató által fizetésiszámla-szerződés, illetve betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján kezelt, adóst megillető összegre is.

A Vht. szerint először az adós forint számláit, majd az adós külföldi pénznemben kezelt számláit kell végrehajtani.

 

Több számlatulajdonosnál…

A pénzforgalmi szolgáltatónál több számlatulajdonos tulajdonában álló számlán kezelt pénzösszeg bármelyik számlatulajdonossal szemben fennálló követelés fejében teljes összegben végrehajtás alá vonható.

Tehát a házastársak közös számláján kezelt összeg bármely házastárssal szembeni végrehajtás esetén teljes összegben végrehajtható.

A nem adós számlatulajdonos csak a végrehajtást kérő ellen az igényperre vonatkozó szabályok szerint indíthat pert az őt illető pénzösszegek visszafizetése iránt.

 

Az INKASSZÓ időtartama

Az inkasszó 35 napig kötelezi a pénzforgalmi szolgáltatót, azt követően az inkasszó megszűnik, de azt a végrehajtó újra benyújthatja.

A fentieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy legvégső esetben az adósnak a mindenkori minimálnyugdíj összegét (jelenleg 28.500,- Ft) meg kell hagyni. Mondja ki a végrehajtási törvény.


Tarts velem legközelebb is, az alábbi videót addig is ajánlom figyelmedbe! Keress bennünket, tudunk segíteni! »»KAPCSOLAT!««

 

   


 

Mediáció = békés út 

Csökkenhet -nem is kevéssel- a tartozás! (link)

A hozzánk fordulókat képviseljük a bankokkal szemben, és elérjük azt, hogy a tartozásuk csökkenjen, és fizethetővé váljon.

»»Olvass tovább!««


 

Összegezve:

  • Ha adóssággal rendelkezel,
  • érdekel a mi tevékenységünk,
  • szeretnél jelentős összegeket megspórolni, vagy
  • nem tudod tovább vállalni az adósságod fizetését, -pl. devizás tartozások olyanok, mint egy fekete lyuk-, vagy mert
  • tartozásaidból nem tudsz kikeveredni, nem látod, hogy hol a vége, mert egyre csak nől a háttérben, vagy magad előtt tolod azokat,

akkor ITT keress meg minket:

Hitelsakkmatt-kapcsolat, vagy töltsd ki az űrlapot, illetve

Facebook Hitelsakkmatt-hitelmentés oldalunk, és FB Mosolygó Hitelesek, Stop nyomor!-kiút az adósságcsapdából csoport.

 

Andrea – Hitelsakkmatt


Lelki táplálékot nyújtok: minden cikkel, ami az oldalon található, és már a videós témákkal is, sok-sok kérdést körüljárva:

 

Hitelsakkmatt – Youtube

INGYENES! 

Kérd ingyenes anyagainkat, mindegyik témája kapcsolódik az adósságokhoz, nézz körül! »» Ingyenes segítség

Kapcsolódó cikkek

20

nov
Bank, Banki praktikák, Hitelek, végrehajtás

Banki trükkök I. – Hogyan veszik ki a zsebedből a pénzt?

Hitelkártya trükkök pórul járt adósok elbeszélése alapján   Terveim szerint több részes cikket készítek a banki trükkök témáról, mert  bőségesen van ezekből. Ez a cikk a bank részére nagyon jól bevált egyik trükköt írja le.   1 db hitelkártyából 2 db lett   Egy bizonyos banknál csereberélték a hitelkártya neveket: egyszer volt Mastercard, másszor volt a Tv2+ÉN[...]

14

nov
árverés, Devizahitel, végrehajtás

Adós életek – deviza sorsok – Saját történet I. rész

“Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…”  Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. “Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…” Talán már mondták Neked is? Jópofa, nem? Főképp, ha a családodban is elhangzik, vagy a[…]