#Veletekvagyunk! Minden pénzünket vihet a végrehajtó? Inkasszó szabályai

Letiltás is, inkasszó is?

Mindkettő egyszerre?!

 

Lesz újra végrehajtásokra, és hiteltartozásokra irányuló, adósokat védő szabályozás? Tettem fel a kérdést előző cikkemben. Még mindig nincs erre se konkrét, se korrekt válasz. Csak a koronavírus 2. hullámáról, és az egyre több fertőzöttről beszélnek.

 

Hol vannak azok a “megoldások”, amik a kifosztás ellen védenek?

 

Mikor beszélnek az emberek védelméről? Mikor beszélnek a törvényekről, azok betartásának fontosságáról? Itt van mindjárt a végrehajtási törvény. Ezt miért nem lapozgatják előszeretettel az ország végrehajtói? Miért nem tartják magukat kőkeményen az abban leírtakhoz? Nem azért született meg? Ahh, csacsi kérdés ez itt mind. Persze, hogy nem az a lényeg, mi van oda leírva. A lényeg, meddig lehet elmenni? És még mennyi mindent lehet letolni az emberek torkán? Meddig hagyják magukat megkopasztani, és meddig tűrik el azt, hogy a bankszámláikat kopasztják meg? De miért is kéne eltűrni?

 

Az a fránya INKASSZÓ – Minden pénzünket lepucolhatnak a bankszámláról?!

 

Dehogy! Legalábbis a törvény szerint NEM! Ám a gyakorlat nem ezt mutatja…

Az előzőekben a letiltásról, annak főbb szabályairól olvashattál, ebben a cikkben az inkasszóról, annak szabályairól írok, amit érdemes kívülről fújnod, ha nem akarsz egy kiadós inkasszó után éhkoplalni, vagy csövezni valamelyik rokonodnál. Nem vicc. Rengeteg ember járt már úgy, hogy vittek mindent, ami a folyószámláján csücsült. Senkit nem érdekelt a kisnyugdíjas, akinek az volt az összes havi járandósága, vagy az az anyuka, aki a csöppségét nevelgeti otthon egyedül, apa nélkül. Ők mire, kire számíthatnak? Biztos, hogy mindenkinek van családja, segítőkész rokonokkal, bajban támaszt nyújtó, oltalmazó barátokkal?

Mert nálunk a barátaink, akik kezesek voltak a devizás történetben,  -annak ellenére, hogy kártalanítva voltak, mert minden egyes levonást visszafizettünk nekik, mert ez a természetes-, szépen hátat fordítottak. Hol ismerszik meg a barát? Pont itt, a bajban, mikor segíteni kell. Amikor anyagiakról van szó, érdekes módon mindenki hirtelen nagyothall kicsit, és pöszén beszél. 

 

Ami mentes a végrehajtási letiltás alól, INKASSZÓ alól nem?

 

Röhej, hogy a családi juttatások mentesek a végrehajtás (letiltás) alól, de ha bankszámlára érkezik, már vihetik. Akkor nem fog éhen halni a picurka, és az anya? Nem értem, tényleg. Hol van itt a logika? Hol van itt az ép ész? Aki ezt jogszabályba így összerakta, valószínű akart hagyni egy kiskaput… csak az a legfőbb baj, hogy nem az anya, és a gyermeke védelmében! 

Te is már jártál így? Azt tudod, hogy a tartozásokat lehet úgy kezelni, hogy csökkenjenek, és ha ez megvan, megáll a végrehajtás is? Akkor ideje megkeresned bennünket! 🙂  Kérj segítséget itt!»»Kapcsolat.

 

#Veletekvagyunk! Merthogy sem a behajtások, sem a végrehajtó, sem pedig a pénzitnézetek nem  pihennek, ha pénzről van szó. Hazánkban a fejős tehenet csak fejik, de nem etetik.

Sorra viszik végrehajtásra a tartozásokat, tehát nézzük:

 

Az INKASSZÓ folyamata, SZABÁLYAI

A végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (továbbiakban: Vht.) előírja, hogy először a munkabért és a pénzforgalmi szolgáltató által vezetett számlán lévő pénzre kell végrehajtást vezetni, azonban, ha már előre látszik, hogy ezen összegekből rövid időn belül nem térül meg a követelés, akkor lehet az adós többi vagyontárgyát végrehajtás alá vonni.

 

Letiltás, inkasszó párhuzamosan?

a Vht. lehetőséget ad az egyes végrehajtási cselekmények párhuzamos végzésére tehát adott esetben előfordulhat, hogy a munkáltató által a munkavállaló adósnak kiutalt, levonással nem érintett munkabérrészt a végrehajtó az adós pénzforgalmi számlájára vezetett inkasszóval beszedi, azonban ebben az esetben sem vonhatja el az adós teljes keresetét.

 

NEM Inkasszózható a TELJES kereset!

 

Mindenképpen mentes a végrehajtás alól a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege, ezt sem munkabér letiltással, sem inkasszóval nem lehet beszedni az adóstól. Ez a minimum azonban nem érvényesül például gyermektartás esetén, mert a szülő gyermeke eltartásáról saját tartásának korlátozásával is köteles gondoskodni.

Inkasszónál a bankszámlán lévő természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá. LÁSD -> Mi mentes végrehajtás alól? cikkemet.


 

Mentesség van, avagy mégsem  

 

!!! A Vht. meghatározza, hogy milyen járandóságokból nem lehet letiltást foganatosítani, de ez nem jelenti azt, hogy az adós bankszámlájára már kiutalt összeget a végrehajtó hatósági átutalási megbízással nem szedheti be, mivel ez nem minősül letiltásnak.

Az mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege ebben az esetben is mentes a végrehajtás alól, kivéve, ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására irányul, mert ebben az esetben még ennek az összegnek a fele is végrehajtható.

 

Nem csak bankszámlára vezethető

 

A végrehajtás nem kizárólag a pénzforgalmi számlára vezethető, hanem a pénzforgalmi szolgáltató által fizetésiszámla-szerződés, illetve betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján kezelt, adóst megillető összegre is.

A Vht. szerint először az adós forint számláit, majd az adós külföldi pénznemben kezelt számláit kell végrehajtani.

 

Több számlatulajdonosnál…

A pénzforgalmi szolgáltatónál több számlatulajdonos tulajdonában álló számlán kezelt pénzösszeg bármelyik számlatulajdonossal szemben fennálló követelés fejében teljes összegben végrehajtás alá vonható.

Tehát a házastársak közös számláján kezelt összeg bármely házastárssal szembeni végrehajtás esetén teljes összegben végrehajtható.

A nem adós számlatulajdonos csak a végrehajtást kérő ellen az igényperre vonatkozó szabályok szerint indíthat pert az őt illető pénzösszegek visszafizetése iránt.

 

Az INKASSZÓ időtartama

Az inkasszó 35 napig kötelezi a pénzforgalmi szolgáltatót, azt követően az inkasszó megszűnik, de azt a végrehajtó újra benyújthatja.

A fentieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy legvégső esetben az adósnak a mindenkori minimálnyugdíj összegét (jelenleg 28.500,- Ft) meg kell hagyni. Mondja ki a végrehajtási törvény.


Tarts velem legközelebb is, az alábbi videót addig is ajánlom figyelmedbe! Keress bennünket, tudunk segíteni! »»KAPCSOLAT!««

 

   


 

Mediáció = békés út 

Csökkenhet -nem is kevéssel- a tartozás! (link)

A hozzánk fordulókat képviseljük a bankokkal szemben, és elérjük azt, hogy a tartozásuk csökkenjen, és fizethetővé váljon.

»»Olvass tovább!««


 

Összegezve:

  • Ha adóssággal rendelkezel,
  • érdekel a mi tevékenységünk,
  • szeretnél jelentős összegeket megspórolni, vagy
  • nem tudod tovább vállalni az adósságod fizetését, -pl. devizás tartozások olyanok, mint egy fekete lyuk-, vagy mert
  • tartozásaidból nem tudsz kikeveredni, nem látod, hogy hol a vége, mert egyre csak nől a háttérben, vagy magad előtt tolod azokat,

akkor ITT keress meg minket:

Hitelsakkmatt-kapcsolat, vagy töltsd ki az űrlapot, illetve

Facebook Hitelsakkmatt-hitelmentés oldalunk, és FB Mosolygó Hitelesek, Stop nyomor!-kiút az adósságcsapdából csoport.

 

Andrea – Hitelsakkmatt


Lelki táplálékot nyújtok: minden cikkel, ami az oldalon található, és már a videós témákkal is, sok-sok kérdést körüljárva:

 

Hitelsakkmatt – Youtube

INGYENES! 

Kérd ingyenes anyagainkat, mindegyik témája kapcsolódik az adósságokhoz, nézz körül! »» Ingyenes segítség

Kapcsolódó cikkek

08

okt
d

LANDING OLDAL – Online tanfolyamom!

Addósságkezelés Mesterkurzus – Vészhelyzeti Megoldások – Akut szakasz / 1. rész online tanfolyam   19.990 Ft Az adósságkezelés hogyanja és vészhelyzeti eljárások alkalmazása 1 anyagban. Használható kézikönyvként önvédelemre bármikor, bármilyen adósságkezelési helyzetben. Jogi tudnivalók érthető köznyelven, rendszerbe foglalva. A mai pénzügyi helyzetben egy sor védelmi eszköztárra és felkészültséget erősítő információra van szükségünk. A legelső és egyetlen olyan […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]