Végrehajtóhoz megyek! Mi a recept arra, hogy megoldással köszönhess el?

 Végrehajtóhoz megyek!

Hogyan tudsz úgy intézkedni ügyedben, hogy elérd, amit szeretnél?

 

Nagyon fontos, sokak számára húsbavágó témakörről lesz szó: hogyan intézkedhetsz mérsékelt gyomorideg mellett úgy egy végrehajtói irodában, hogy az ügyedet érintő sarkallatos, és fontos ügyeidet sikeresen el is tudd intézni? Mi a recept arra, hogy megoldással, és megnyugtató válaszokkal köszönhess el a végrehajtódtól?

 

Pszichés érzések, ha végrehajtóhoz indulunk

 

Saját tapasztalataim alapján kijelenthetem nyugodtan, hogy mikor a végrehajtóhoz kell elmennünk intézkedni az ügyeinket érintő végrehajtási eljárásban, akkor azt a látogatást erős gyomorideg, és heves szívdobogás előzi meg.

Hogy miért? Jó kérdés, hiszen minket ért óriási anyagi csapás, mi vagyunk a hiteltartozásaink következményeinek, és egy végrehajtási eljárás következményeinek az elszenvedői is.

A végrehajtási eljárás súlyosan érint minket anyagilag, éppen ezért érezzük magunkat nagyon kínosan, frusztráltan, és akkorára zsugorodva, mint egy törpe. Meg azért is, mert a pénzügyeinket úgy érinti egy végrehajtás, hogy az már egy erőszakos oldala egy tartozás visszafizetésének. Tetszik, nem tetszik, csinálják.

Sokszor szabálytalanul, gátlástalanul. Flegmán, lekezelően, emberhez nem méltó módon viselkedve, amikor ügyeinket próbáljuk elintézni náluk. Lapos kúszásban, fejet lehajtva, tördelő kezekkel “járulunk” az ügyfél pulthoz, és halkan elrebegjük, miért is jöttünk.. 

Így kell ennek valójában működnie? Ez emberhez méltó? NEM!

 

Milyen jogaink vannak a végrehajtó előtt?

 

Hogyan érdemes az ügyünkben eljárni, ha felkeressük a tartozásainkat kezelő végrehajtói irodát?

Mi az, amire nagyon figyeljünk oda? Miért kell erről beszélni?

Nagyon sokan elmondjátok, tömeges esetekben fordul elő az, hogy nehézkes az ügyintézés a végrehajtói irodában. Dr. László Gábor pénzügyi jogászunkkal szeretnénk útmutatást, tanácsot adni ebben (is) nektek, hogy megkönnyítsük az ezzel kapcsoaltos ügyintézést. Hiszen senki helyett ezt nem oldja meg más.

Mikor végrehajtás indul valakivel szemben a tartozásaiban, sok esetben fel kell keresni a végrehajtót ezekkel az ügyekkel kapcsolatban, mert kénytelenek vagyunk ebben intézkedni.

Az elbeszélések alapján az a tapasztalatunk, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mi az,

  • amihez ott ténylegesen joguk van,
  • mit kötelesek ott eltűrni akár kommunikációban,
  • akár reagálni az egyes dolgokban a végrehajtási eljárásban, a végrehajtóval szemben.

 

Végrehajtási iratok

 

Amikor valakivel szemben végrehajtás indul, az első okirat, amit megkap a végrehajtási záradékkal, vagy végrehajtási lappal együtt az egy tartozás megfizetésére való haladéktalan felszólítás.

Ebben a dokumentumban szerepelni  szokott egy határidő is felszólítással együtt: 15 napon belül fel kell keresni a végrehajtó irodát (továbbiakban: vh.) 

 

Ügyintézés menete, felkészülten indulj el

 

Célszerű az ügyfélfogadási napokat, ezek lehetőségeit megnézni interneten. Pl. A Google keresőjébe beütöd a végrehajtó nevét, és akár az irodája címét, amit a hozzád megküldött papírokon látsz.

Van telefonos és személyes ügyfélfogadási idő is. A személyes ügyfélfogadási rendet nézd meg.

A tanácsunk az, hogy az ügyfélfogadási idő megkezdése előtt negyed órával, vagy az ügyfélfogadási idő befejezése előtt negyed-fél órával keresd fel ügyedben a végrehajtót. Ha ezekben az időszakokban tudod tervezni a látogatást, akkor kevesebb lesz a várakozás… sajnos nagyon sokan vannak 1-1 ügyfélfogadási időben a végrehajtóknál.

 

Tehát érdemes vagy a féfogadási idő legelején, vagy a legvége környékén odaérni.

 

Ha már ott vagy, akkor fogadd meg a tanácsokat:

 

  1. Konkrét szándékkal mész, tudod az okot, miben kell intézkedned. Előre határozd el, hogy azt a célt, amiben megkeresed a végrehajtódat, azt teljesíted, és csak úgy jössz el onnan, hogy megoldódik a probléma, ami ezzel kapcsolatban benned felmerült.  
  2. Ha erre nincs esély az ügyintézés során, akkor másik lehetőségként kezedben egy elkészített jegyzőkönyvvel köszönsz el.

 

Ez kerüljön bele a jegyzőkönyvbe

 

Bármilyen céllal keresed fel a végrehajtási ügye(i)dben a végrehajtói irodát, ha nem kapsz megfelelő válaszokat, pl. azért mert nem akarnak felvilágosítani, kapkodnak, elküldenek, felületesen (sem) akarnak segíteni, stb. akkor még ott helyben ragaszkodj ahhoz, hogy készüljön a te látogatásodról jegyzőkönyv. Ebbe kérd belefoglalni az ott eltöltött idő alatti eseményeket, valahogy így: Kérem jegyzőkönyvbe venni, hogy: ma itt megjelentem, kértem ügyemben …. ezt és ezt, (itt a konkrét célt, amit intézni akartál, de nem sikerült, ezt kell elmondani, leíratni), de ezt megtagadták, nem tudok a jogaimmal élni, ennek okát sem tudom, és kérem a történteket a jegyzőkönyvbe részletesen leírni.” … és pont. Szó szerint is.

 

Ha nem szünteti meg az INKASSZÓT…

 

Mivel “életbevágó” lehet a következő végrehajtási esemény, ezért foglalkozzunk most az inkasszó témájával: Rendkívül sok esetben fordul elő, hogy sokan például egy inkasszó kivetése miatt egy fitying nélkül maradnak, mert a letiltással már amúgy is kevesebb bérüket, amit a munkáltató megküldött a lakossági folyószlára, azt a végrehajtó inkasszóval be is szedi. 

(Ennek folyamatát, ahogy ez törvényes keretek között működik, megtalálod ezen a linken »» Minden pénzünket vihet a végrehajtó? Inkasszó szabályai «« , illetve alul a videóban.)

 

A letiltással (munkáltató, ellátást folyósító szerv által) elvitt 33 %-ot az inkasszóval meg a maradék 67%-t is leszedik, pénz nélkül maradunk, ez nem egy élhető helyzet, mert olyat még nem hallottam, hogy valaki megélne, akár gyerekeknek enni tudna adni egy fillér nélkül.

Ezekben az esetekben a végrehajtóhoz fordulunk, és megpróbáljuk megszüntetni az inkasszót, amire a vh-ó azt nyilatkozza, hogy: erre neki joga van a végrehajtási törvény alapján, és ha így jövünk el, akkor nagyjából semmit nem intéztünk érdemben, és pénzünk sem lett több..

 

Miért fontos a jegyzőkönyv?

 

Mert abban az esetben, ha a végrehajtó nem lenne hajlandó megszüntetni az inkasszót, még annak tudatában sem, hogy egy kanyi vasunk sem maradt, akkor még mindig mondhatjuk ezt:

 

Rendben van, akkor szeretnénk egy jegyzőkönyvet kérni arról, hogy mi itt ma megjelentünk, kértük, hogy az inkasszót szüntesse meg, mert a folyószámlánkra a jövedelmünkön kívül semmi nem érkezik, és a jövedelmünk 33 %-t –vagy akár 50 %-t- már eleve letiltották, és az inkasszó minden pénzünket elvitte, ezért kérünk erről egy jegyzőkönyvet,  hogy az inkasszót szüntessék meg, de ezt megtagadták, és várunk, hogy ez a jegyzőkönyv elkészüljön.

 

Hogyan érjük el a célunkat?

 

Nagy eséllyel ilyenkor az inkasszót fogja a végrehajtó megszüntetni, nem a jegyzőkönyvet kiadni, de ha nem így történne, akkor is lesz a kezünkben egy jegyzőkönyv, hogy mi próbáltunk a jogainkkal élni, de ezt valamilyen okból megtagadták.

 

Készülj fel előre, így nagyobb a siker esélye!

 

Ha konkrétan ilyen ügyben keresnéd fel a végrehajtót, érdemes előre felkészülni, és vinni magaddal a folyószámládról egy előző havi banki kivonatot, hogy hitelt érdemlően azt be is tudd mutatni, hogy erre a számlára ténylegesen a munkabér érkezik.

 

Ez csupán 1 példa volt a sok közül, más kérdéskörben is mehetünk a végrehajtóhoz, az adósságokban intézkedni, a lényeg:

 

  • NE rettenj meg, ha intézned kell valamit,
  • ne érezd úgy, nem tudsz semmit elintézni, mert félresöpörnek, mert türelmetlenek, mert nem kívánatos hangnemben beszélnek veled,
  • a legfontosabb, hogy tisztában legyél a jogadiddal, és azzal, hogy
  • te vagy az, akinek az ügyét/ügyeit kezelik, és te vagy az egyik fontos szereplője ennek a folyamatnak, így a teljes körű, és alapos tájékoztatás feltétlenül JÁR!

 

FONTOS TANÁCSOK – összegzés

 

Ha valamilyen kérésünket a végrehajtó megtagadja: akár jogosan, akár jogtalanul, ezt nyilván nem nekünk kell eldönteni, kérünk róla jegyzőkönyvet ott jártunk, mit kértünk, és ő megtagadta.

Amikor ezt elénk rakják, aláírás előtt olvassuk át, hogy ténylegesen azt tartalmazza- e, ami ott történt?

Ha valóban azt tartalmazza, ami megtörtént, akkor írjuk alá, és kapunk belőle mi is egy saját példányt.

Ennek fontos szerepe lesz akár a későbbi eljárásban, ezért őrizzük is ezt meg.

 

Helyes hangnem a részünkről

 

Tisztelettudóan viselkedjünk a végrehajtóval, hiszen ők bírósági jogkörben járnak el, többnyire csak a feladatukat végzik, de ne hagyjuk magunkat  lerázni, és minden esetben, amilyen céllal mentünk a végrehajtóhoz, azt érjük el. A magabiztosság, tisztelettudó viselkedés által a velünk szemben használt hangnem is pozitív irányban fog változni.

Ha a célunkat nem sikerül elérni, akkor egy olyan jegyzőkönyvvel távozzunk, ami tartalmazza azt, hogy ott pontosan mi történt, mikor felkerestük az irodájában ügyünkben.

 

Fontos volna, hogy mindenkihez eljusson az információ, hogy mindenki tudja azt, hogy mindehhez joga van. Mindnekinek joga van egy jegyzőkönyvhöz, ha nem úgy viselkednek vele, ha nem adják meg számára, amit kért.

Lehet, hogy nem lesz igazunk, mert jogos a végrehajtó intézkedése, de a jegyzőkönyvnek már igazán fontos szerepe lesz a későbbiekben.


Talán veled szemben is folyik végrehajtás, vagy tartasz ettől. Ha adósság problémáid vannak, keress bennünket, tudunk segíteni! «« Katt a linkre!


AJÁNLÁS:

 

 


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Az anyagi jellegű terhek is megoldhatóak, ha nincs hirtelen farzsebben annyi pénzed, hogy kiszállj bármilyen terhelő tartozásból. Persze tenni kell azért, hogy a tartozások olyan formába jöjjenek, ami számodra is elfogadható, és visszafizethető forma lesz, viszont a jó hír, hogy bármilyen típusú adósság gondban a segítségére lehetünk annak, aki fel akarja számolni az anyagi bizonytalanságot, és csökkentené adósságterheit.

Bízz abban, ami töretlenül hozza az eredményeket, és lásd, hogy ezzel a megoldással óriási adósságcsökkentések valósultak már meg, és rengeteg ingatlan menekült meg az árveréstől, sok-sok adóstól hárult el a kilakoltatás veszélye! Ez a megoldás, az a megoldás, ami nem függ semmilyen hatalomtól, irányítástól, érdekektől, rétegektől. Ez arról szól, hogy minden fél megkapja, amit elvár. Jól jár a fogyasztó is, és jól járhat a bank is. Nincs erő, nincs egymásnak feszülés, csak az értelmes párbeszéd van.

Hogy ne érezd magad egyedül a gondoddal, tudd, hogy MI ITT VAGYUNK. Veled,  és melletted! Ha anyagi gondjaid vannak, lehúznak, leterhelnek adósságaid, merj segítségért kiáltani! Mindegy, hogy devizahitel, vagy forinthitel nyomaszt, a lényeg, hogy merj változtatni, hogy megoldódjanak az anyagi gondjaid!

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

 

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

 

Egy fesztelen szaktanácsadói beszélgetés, amely csakis az anyagi gondok megoldásáról szól! Kattints, kérj időpontot, díjmentesen!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt

Kapcsolódó cikkek

20

okt
Elévült!, Moratórium

Vigyázat! Kikukázzák az ELÉVÜLT tartozásokat

A moratórium egyértelmű következménye többek között a rengeteg ELÉVÜLT tartozás   Az már más kérdés, hogy felismeri-e valaki, hogy az a követelés, amivel megkeresték telefonon, levélben, az már nem jelent veszélyt sem anyagi, sem egyéb más szempontból. A moratórium ide s tova már 2,5 éve tart rendületlenül, védelmet adva egy csomó hitelszerződés rendszeres törlesztésére. Ez viszont, a […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]