Oppá! Letiltás újra és újra ugyanabban a tartozásban?!

Hogyan tudod kideríteni, mi is a helyzet?

 

Elvégre nem vagyunk “fejős tehenek”, akiknek lépten-nyomon néznek bennünket! Ugyanis ránk, állampolgárokra gyakran tekintenek így a bankok, biztosítók, és még sorolhatnám. Ha csak az ún. pénzügyi tranzakciós illetékre gondolunk, amit szépen, ügyeskedve áthárítanak ránk fogyasztókra, ügyfeleikre a pénzintézetek, a bankkártyánk használata “ürügyén”.  


 

A végrehajtási letiltás mikor elindul…

 

Vannak helyzetek, amikor egy adósságot akár érzésünk szerint, akár tények alapján úgy gondoljuk, újra kezdték tiltani a bérünkből. Lényeges kérdés: hogyan lehet ennek utánajárni? Hogyan tudod visszakövetni azt, hogy a levonások/ letiltások már teljesültek-e egy adott tartozásban, azaz alapos-e a “megérzésed”, vagy az információd arról, hogy ez már egy teljesült, kifizetett adósság? 

Egy gyakorlati példa alapján nézzük meg ezt a “faramuci” helyzetet: 

Tegyük fel, hogy valamikori, egy ideig rendszeresen, később rendszertelenül fizetett, majd ennek hatására felmondott tartozásodat a bank ezt követően engedményezett, (eladott) egy követeléskezelő felé. Ez a pénzintézet is egy ideig harcolt veled, a kezdeti nyájas levelüket követően egyre változó hangnemben, majd egy haragos, fenyegető modorral, félelmet keltve megírta a “legeslegutolsó felszólítását” arról, hogy “ezt még feléjük rendezheted, de ha nem, akkor jaj neked! Behajtásra, végrehajtásra adják, és majd így, meg úgy lesz!” Tegyük fel, hogy el is indult a végrehajtás is jogerősen, és a végehajtó, a végrehajtást kérő (példánkban ez a követeléskezelő pénzintézet) által kitöltött végehajtási lapon bejelölt végrehajtási cselekményekben el is kezdte a végrehajtási eljárást.

 

A fokozatosság elve

A végrehajtási törvény fokozatokat ír elő, amiken a végehajtónak végig kell mennie, (fokozatosság elve), így e szerint, a legkevésbé megrázótól haladva a legerősebb felé (ingatlan árverés). Tehát megnézi, “mid van”? Milyen munkabér, juttatás, ingóság, ingatlan? Megnézi a vagyoni hátteredet. Utánajár hol, milyen banknál, milyen bankszámlád van?

  • Kiveti az inkasszót, és/vagy
  • elindítja a munkabérből/juttatásból a letiltást is, amit a munkáltatód/kifizetőhely felé megküld. A munkáltatónak max. 1 nap elteltével ezt veled közölnie kell. A letiltás alapja mindig a nettó jövedelem/juttatás.

Példánk szerint a letiltás a legközelebbi munkabérből el is indul, általánosságban -mert van kivétel-, 1 tartozásból 33 %, 2 db tartozásban további 17 % tiltható le, azaz legfeljebb a jövedelmed/juttatásod 50%-kát vihetik el havi szinten. (A jövedelem szerinti kivételről később. 🙂 ) Ha kettőnél több tartozásból indult a végrehajtás, akkor “sorbanállással” várakoznak, míg “felszabadul” a hely számukra.

A munkáltató köteles a végrehajtó által meghatározott részt visszatartani a jövedelemből/juttatásból, és azt minden hónapban át kell utalnia a végrehajtói lapon megadott számlaszámra. Előírja a végrehajtási törvény, hogy abban az esetben, ha a munkáltató a letiltás összegét nem különíti el, és küldi meg, akkor ő a le nem vont összeg(ek)ért készfizető kezesként, felelősséget vállal.

A végrehajtási törvény azt is előírja, hogy ha a levont összegekből az látszik, hogy belátható időn belül nem térül meg az adott pénzintézet követelése, akkor a végehajtás kiterjeszthető az egyéb vagyontárgyakra is. (Ingóságok, ingatlanok)

 

Amikor sokkal többet visznek el letiltásból… azaz a kivétel

 

Megint más letiltási szabály alá esik, ha valakinek a jövedelme meghaladja az Öregségi nyugdíjminimum összegének (28.500 Ft) ötszörösét (142.500 Ft), akkor az efölötti rész, KORLÁTLANUL végrehajtható! A “letiltásról szóló videóban további részleteket tudhatsz meg!”

 

Mikor azt gondoljuk, hogy egy tartozás letiltással már kifutott…

 

Ha az “erőszakos folyamat” során egy tartozás teljesült, kifizetted, erről a végrehajtónak, és a végrehajtást kérőnek is ki kell adnia egy elszámolást részedre. Ha ez nem történik meg, akkor kezdj el gyanakodni!

A munkáltatónktól is megtudhatjuk, hogy a letiltás során, egy tartozás már kifutott-e, azaz kifizetted-e azt a végrehajtási eljárás során? Ez akkor a leghitelesebb, ha a kezedbe nyomják a “0”-s munkáltatói igazolást erről. Te megnyugszol, végre vehetsz egy nagy levegőt, hiszen vége a “sanyargatásnak”! Ám egyszer csak, -szintén a példa kedvéért- egy új munkahelyre kerülve,  indul újra a letiltás, ugyanabban a tartozásban! A végrehajtást kérő ugyanaz, mint a korábbi munkahelyeden folyó letiltásban is.

 

Lehetséges ez?! Mi van ilyenkor? Vizsgálódj!

 

Haladj visszafelé! Nyilván tisztázni kell ezt a visszás helyzetet, és vissza kell követni a folyamatot a végrehajtási letiltáson át:

  1. Ki kell kérni a munkáltatótól a letiltás indításától, egészen a befejező hónapig tartó utalásokat, és
  2. El kell ballagni, vagy telefonon keresztül le kell kérni a végrehajtást kérőtől -ami lehet egy követeléskezelő, és egy bank is, tehát aki végrehajtásra adta az ügyedet- hogy az érintett tartozásban milyen összegek folytak be a letiltás kezdetétől fogva tőke, és kamatok tekintetében? Ezt ki kell, hogy adják, hiszen törvény kötelezi őket (is) a részletes elszámolásra adósaik irányába (is).

Ha ezek a papírok a kezedben vannak, akkor össze kell vetni egymással ezeket. Megvan a kiindulási összeg, ez a végrehajtói papíron is szerepel, és nyilván a végrehajtást kérő pénzintézet kimutatásában is szerepel, hiszen erre az összegre kérte a végrehajtási eljárást. Ügyszámokat nézz minden papíron, mert az betonbiztos, hiszen egyféle ügy egy bizonyos ügyszámon futhat csak. itt is, ott is.

Ha tehát akár konkrét munkáltatói igazolásod van, akár csak érzed, hogy valami a levont összegek körül nincs rendben, és leülsz, végigfuttatod a fejedben a letiltással eltelt éveket/hónapokat, és ezek magasabb összegekre jönnek ki, mint amennyi az elfogadható, akkor kezdj el vizsgálódni! Kérd ki innen-onnan is a papírokat, és vesd össze ezeket egymással, mert csak így lehet konkrétan, teljes bizonyossággal, a számok tükrében “átvilágítani” a teljes folyamatot.

Hogy megéri-e ezzel “bajlódni”? A saját pénztárcádról van szó, tehát döntsd el Te! 🙂 Bármilyen segítség, vagy kérdés merül fel benned ezzel, vagy adósságterhekkel kapcsolatban, keress bennünket >> KAPCSOLAT.

Videós feldolgozásban  >> ITT nézheted meg!  << Kattints!


A pénzügyi tranzakciókról

 

A részleteket az Ispirátor oldalán olvashatod el. :), melyből az is kiderül, hogyan és miért néznek bennünket “fejős teheneknek”! 🙂


 

Hogyan kerülhetsz ki az adósságcsapdából?

 

Nem az a lényeg, mikorra tisztázod le az adósságokat. Nem az a lényeg, hogy mekkora katyvasz vesz most körül, vagy hogy miért borult fel minden.

A lényeg: MOST MIT teszel önmagadért, hogy kijuss, és levegőt vehess!  >>Kérek segítséget! <<Katt ide!

 

Andrea, Hitelsakkmatt


Adósságterhekhez/pénzügyekhez kapcsolódó videós segítség

 

ITT válogathatsz a különböző, kapcsolódó témák videós feldolgozásából >> HITELSAKKMATT Youtube csatornánk.


 

Nálunk nincs kiírva, hogy szünetel a segítségnyújtás, az adósságrendezés! 🙂


 

INGYENES! 

Kérd ingyenes anyagainkat, mindegyik témája kapcsolódik az adósságokhoz, nézz körül! »» Ingyenes segítség

 

Még több információ:

Hitelsakkmatt – Youtube                   

Andrea-Hitelsakkmatt


Mi az az Online ügykezelés?

  1. A koronavírus okozta válsághelyzetben jelenleg online ügykezelésre álltunk át. Továbbra is biztosítjuk a személyre szabott szaktanácsadásunkat, csak most a virtuális térben, vagy telefonon. Időpont egyeztetést követően lehetőséged van szakjogászainkkal átbeszélni az ügyedet.
  2. Használható továbbra is természetesen az online ügybeküldés lehetősége az e célra kialakított “adatbekérő űrlapon”. Ennek segítségével könnyedén, egyértelműen le tudja mindenki írni az ő saját problémás adósság helyzetét, és az űrlap elküdésével befogadjuk ennek átnézését, kiértékelését, díjmentesen. Nagyon rövid, 1-2 munkanapon belül történik mindez,  és a beküldött elérhetőségen mindenkit visszahívok, hogy átbeszéljük a további részleteket, amik ismerete számunkra fontos, hogy megfelelőképp tudjunk megoldást javasolni. 

Sok magyar él a világ különféle országaiban, így nekik ez egy kényelmes, és üdvözítő megoldási forma. De igénybe veszik a beteg, idős, utazni nem tudó emberek is, vagy azok, akik így megspórolhatják az utazási költségeket. 

Kérdezz meg szakértőt, hogy hogyan lehet kezelni, csökkenteni adósságterheidet! Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Kapcsolódó cikkek

30

nov
d

A Zalai Hírlap BOTRÁNY

A besúgó korszaknak még nincs vége…   Ezt nem hagyhattam szó nélkül, megígértem nekik, hogy lerántom a leplet, és híressé teszem őket a Neten. Eljött az ideje! Egy felháborító, aljas történetet osztok meg veletek, és mindenkit arra kérek, hogy OSSZA TOVÁBB, tudja meg minél több ember, mi folyik itt egymás között! Tudjon mindenki védekezni az árulás, rosszindulat […]

04

okt
Adósságrendezés, végrehajtás

Kilakoltatási hullám

Sorra érkeznek panaszok a kilakoltatásról   Dr. Fiszter Zsuzsanna – “..Még most kezd igazán beindulni a kilakoltatási hullám. Rengeteg kilakoltatás van, napi 40 sikeres ingatlan árverezés átlagban. Mind a kilakoltatásokon, mind az országgyűlésben számíthatnak ránk a devizakárosultak, végrehajtások elszenvedői…”   Az ősz folyamán kezdődik majd a nagy hullám.  Az MBVK adatai alapján mióta  megindultak a kilakoltatások és újra megnyilt[…]

28

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Így tettek tönkre…

Sokan mondják ugyanezt, de az esetek különböznek. Munkatársként így bánt el velem   A saját történetemen keresztül mutatom be azt a báránybőrbe bújt farkast, aki máig is eljátssza ugyanazt a mézes-mázos szerepét ügyfelei előtt, amit előttem korábban. Hittem neki, rá támaszkodtam. S mi lett a vége? Egy engedményezés, jóval több kamat, megnyerhetetlen perek, árverések sora…    […]

22

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Akasztják a hóhért?

 Meglopni azt aki segít…? Inkább így: meglopni azt, aki bajban van!     Na, de ilyet!   Fenti cikket olyan közönnyel, fapofával írták, hogy arra jobb szó híján azt mondanám, hogy a pofátlanság határtalan! Jóérzésű ember ilyet, az ő helyzetében nem tenne ki, de még csak eszébe sem jutna ilyennel előrukkolni!  Az adósság ügyekben segítségnyújtásra ígérvényt tevő[…]

21

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Adósokon segítő cég(ek) – A megbízási díj nem jár vissza!?

Nem árt olvasni a sorok között, megnézni az apróbetűs részt is! Ez a cikk megtörtént eseményeket dolgoz fel.   Voltál már abban a bizonyos helyzetben, mikor arcul csapásként ért a valóság: nem kapod vissza a több százezer forintodat, amit egy ígérvényre fizettél ki? Ígérvény: az adósokat segítő cég minden szépet és jót megígér, csak fizess, utána pedig parkolóra[…]

14

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

A hátbatámadás művészete

Nem azok az ellenségeid, akik kivont karddal állnak előtted, hanem akik a hátuk mögött tőrt szorongatva állnak az oldaladon. Amíg valakinek jól megy sora, mindenki a barátjának akar látszani.   Sajnálattal veszem tudomásul, hogy amióta nem vagyok az Adósmentor cégnél, azóta minden felborult. Kiváltképp a saját életem, a családom léte is. De erről majd később szólok…  […]