Oppá! Letiltás újra és újra ugyanabban a tartozásban?!

Hogyan tudod kideríteni, mi is a helyzet?

 

Elvégre nem vagyunk “fejős tehenek”, akiknek lépten-nyomon néznek bennünket! Ugyanis ránk, állampolgárokra gyakran tekintenek így a bankok, biztosítók, és még sorolhatnám. Ha csak az ún. pénzügyi tranzakciós illetékre gondolunk, amit szépen, ügyeskedve áthárítanak ránk fogyasztókra, ügyfeleikre a pénzintézetek, a bankkártyánk használata “ürügyén”.  


 

A végrehajtási letiltás mikor elindul…

 

Vannak helyzetek, amikor egy adósságot akár érzésünk szerint, akár tények alapján úgy gondoljuk, újra kezdték tiltani a bérünkből. Lényeges kérdés: hogyan lehet ennek utánajárni? Hogyan tudod visszakövetni azt, hogy a levonások/ letiltások már teljesültek-e egy adott tartozásban, azaz alapos-e a “megérzésed”, vagy az információd arról, hogy ez már egy teljesült, kifizetett adósság? 

Egy gyakorlati példa alapján nézzük meg ezt a “faramuci” helyzetet: 

Tegyük fel, hogy valamikori, egy ideig rendszeresen, később rendszertelenül fizetett, majd ennek hatására felmondott tartozásodat a bank ezt követően engedményezett, (eladott) egy követeléskezelő felé. Ez a pénzintézet is egy ideig harcolt veled, a kezdeti nyájas levelüket követően egyre változó hangnemben, majd egy haragos, fenyegető modorral, félelmet keltve megírta a “legeslegutolsó felszólítását” arról, hogy “ezt még feléjük rendezheted, de ha nem, akkor jaj neked! Behajtásra, végrehajtásra adják, és majd így, meg úgy lesz!” Tegyük fel, hogy el is indult a végrehajtás is jogerősen, és a végehajtó, a végrehajtást kérő (példánkban ez a követeléskezelő pénzintézet) által kitöltött végehajtási lapon bejelölt végrehajtási cselekményekben el is kezdte a végrehajtási eljárást.

 

A fokozatosság elve

A végrehajtási törvény fokozatokat ír elő, amiken a végehajtónak végig kell mennie, (fokozatosság elve), így e szerint, a legkevésbé megrázótól haladva a legerősebb felé (ingatlan árverés). Tehát megnézi, “mid van”? Milyen munkabér, juttatás, ingóság, ingatlan? Megnézi a vagyoni hátteredet. Utánajár hol, milyen banknál, milyen bankszámlád van?

  • Kiveti az inkasszót, és/vagy
  • elindítja a munkabérből/juttatásból a letiltást is, amit a munkáltatód/kifizetőhely felé megküld. A munkáltatónak max. 1 nap elteltével ezt veled közölnie kell. A letiltás alapja mindig a nettó jövedelem/juttatás.

Példánk szerint a letiltás a legközelebbi munkabérből el is indul, általánosságban -mert van kivétel-, 1 tartozásból 33 %, 2 db tartozásban további 17 % tiltható le, azaz legfeljebb a jövedelmed/juttatásod 50%-kát vihetik el havi szinten. (A jövedelem szerinti kivételről később. 🙂 ) Ha kettőnél több tartozásból indult a végrehajtás, akkor “sorbanállással” várakoznak, míg “felszabadul” a hely számukra.

A munkáltató köteles a végrehajtó által meghatározott részt visszatartani a jövedelemből/juttatásból, és azt minden hónapban át kell utalnia a végrehajtói lapon megadott számlaszámra. Előírja a végrehajtási törvény, hogy abban az esetben, ha a munkáltató a letiltás összegét nem különíti el, és küldi meg, akkor ő a le nem vont összeg(ek)ért készfizető kezesként, felelősséget vállal.

A végrehajtási törvény azt is előírja, hogy ha a levont összegekből az látszik, hogy belátható időn belül nem térül meg az adott pénzintézet követelése, akkor a végehajtás kiterjeszthető az egyéb vagyontárgyakra is. (Ingóságok, ingatlanok)

 

Amikor sokkal többet visznek el letiltásból… azaz a kivétel

 

Megint más letiltási szabály alá esik, ha valakinek a jövedelme meghaladja az Öregségi nyugdíjminimum összegének (28.500 Ft) ötszörösét (142.500 Ft), akkor az efölötti rész, KORLÁTLANUL végrehajtható! A “letiltásról szóló videóban további részleteket tudhatsz meg!”

 

Mikor azt gondoljuk, hogy egy tartozás letiltással már kifutott…

 

Ha az “erőszakos folyamat” során egy tartozás teljesült, kifizetted, erről a végrehajtónak, és a végrehajtást kérőnek is ki kell adnia egy elszámolást részedre. Ha ez nem történik meg, akkor kezdj el gyanakodni!

A munkáltatónktól is megtudhatjuk, hogy a letiltás során, egy tartozás már kifutott-e, azaz kifizetted-e azt a végrehajtási eljárás során? Ez akkor a leghitelesebb, ha a kezedbe nyomják a “0”-s munkáltatói igazolást erről. Te megnyugszol, végre vehetsz egy nagy levegőt, hiszen vége a “sanyargatásnak”! Ám egyszer csak, -szintén a példa kedvéért- egy új munkahelyre kerülve,  indul újra a letiltás, ugyanabban a tartozásban! A végrehajtást kérő ugyanaz, mint a korábbi munkahelyeden folyó letiltásban is.

 

Lehetséges ez?! Mi van ilyenkor? Vizsgálódj!

 

Haladj visszafelé! Nyilván tisztázni kell ezt a visszás helyzetet, és vissza kell követni a folyamatot a végrehajtási letiltáson át:

  1. Ki kell kérni a munkáltatótól a letiltás indításától, egészen a befejező hónapig tartó utalásokat, és
  2. El kell ballagni, vagy telefonon keresztül le kell kérni a végrehajtást kérőtől -ami lehet egy követeléskezelő, és egy bank is, tehát aki végrehajtásra adta az ügyedet- hogy az érintett tartozásban milyen összegek folytak be a letiltás kezdetétől fogva tőke, és kamatok tekintetében? Ezt ki kell, hogy adják, hiszen törvény kötelezi őket (is) a részletes elszámolásra adósaik irányába (is).

Ha ezek a papírok a kezedben vannak, akkor össze kell vetni egymással ezeket. Megvan a kiindulási összeg, ez a végrehajtói papíron is szerepel, és nyilván a végrehajtást kérő pénzintézet kimutatásában is szerepel, hiszen erre az összegre kérte a végrehajtási eljárást. Ügyszámokat nézz minden papíron, mert az betonbiztos, hiszen egyféle ügy egy bizonyos ügyszámon futhat csak. itt is, ott is.

Ha tehát akár konkrét munkáltatói igazolásod van, akár csak érzed, hogy valami a levont összegek körül nincs rendben, és leülsz, végigfuttatod a fejedben a letiltással eltelt éveket/hónapokat, és ezek magasabb összegekre jönnek ki, mint amennyi az elfogadható, akkor kezdj el vizsgálódni! Kérd ki innen-onnan is a papírokat, és vesd össze ezeket egymással, mert csak így lehet konkrétan, teljes bizonyossággal, a számok tükrében “átvilágítani” a teljes folyamatot.

Hogy megéri-e ezzel “bajlódni”? A saját pénztárcádról van szó, tehát döntsd el Te! 🙂 Bármilyen segítség, vagy kérdés merül fel benned ezzel, vagy adósságterhekkel kapcsolatban, keress bennünket >> KAPCSOLAT.

Videós feldolgozásban  >> ITT nézheted meg!  << Kattints!


A pénzügyi tranzakciókról

 

A részleteket az Ispirátor oldalán olvashatod el. :), melyből az is kiderül, hogyan és miért néznek bennünket “fejős teheneknek”! 🙂


 

Hogyan kerülhetsz ki az adósságcsapdából?

 

Nem az a lényeg, mikorra tisztázod le az adósságokat. Nem az a lényeg, hogy mekkora katyvasz vesz most körül, vagy hogy miért borult fel minden.

A lényeg: MOST MIT teszel önmagadért, hogy kijuss, és levegőt vehess!  >>Kérek segítséget! <<Katt ide!

 

Andrea, Hitelsakkmatt


Adósságterhekhez/pénzügyekhez kapcsolódó videós segítség

 

ITT válogathatsz a különböző, kapcsolódó témák videós feldolgozásából >> HITELSAKKMATT Youtube csatornánk.


 

Nálunk nincs kiírva, hogy szünetel a segítségnyújtás, az adósságrendezés! 🙂


 

INGYENES! 

Kérd ingyenes anyagainkat, mindegyik témája kapcsolódik az adósságokhoz, nézz körül! »» Ingyenes segítség

 

Még több információ:

Hitelsakkmatt – Youtube                   

Andrea-Hitelsakkmatt


Mi az az Online ügykezelés?

  1. A koronavírus okozta válsághelyzetben jelenleg online ügykezelésre álltunk át. Továbbra is biztosítjuk a személyre szabott szaktanácsadásunkat, csak most a virtuális térben, vagy telefonon. Időpont egyeztetést követően lehetőséged van szakjogászainkkal átbeszélni az ügyedet.
  2. Használható továbbra is természetesen az online ügybeküldés lehetősége az e célra kialakított “adatbekérő űrlapon”. Ennek segítségével könnyedén, egyértelműen le tudja mindenki írni az ő saját problémás adósság helyzetét, és az űrlap elküdésével befogadjuk ennek átnézését, kiértékelését, díjmentesen. Nagyon rövid, 1-2 munkanapon belül történik mindez,  és a beküldött elérhetőségen mindenkit visszahívok, hogy átbeszéljük a további részleteket, amik ismerete számunkra fontos, hogy megfelelőképp tudjunk megoldást javasolni. 

Sok magyar él a világ különféle országaiban, így nekik ez egy kényelmes, és üdvözítő megoldási forma. De igénybe veszik a beteg, idős, utazni nem tudó emberek is, vagy azok, akik így megspórolhatják az utazási költségeket. 

Kérdezz meg szakértőt, hogy hogyan lehet kezelni, csökkenteni adósságterheidet! Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Kapcsolódó cikkek

08

okt
d

LANDING OLDAL – Online tanfolyamom!

Addósságkezelés Mesterkurzus – Vészhelyzeti Megoldások – Akut szakasz / 1. rész online tanfolyam   19.990 Ft Az adósságkezelés hogyanja és vészhelyzeti eljárások alkalmazása 1 anyagban. Használható kézikönyvként önvédelemre bármikor, bármilyen adósságkezelési helyzetben. Jogi tudnivalók érthető köznyelven, rendszerbe foglalva. A mai pénzügyi helyzetben egy sor védelmi eszköztárra és felkészültséget erősítő információra van szükségünk. A legelső és egyetlen olyan […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]