Moratóriumi körkép

Lassan vége, a szakértők 200 ezer bedőlt hitelt jósolnak…

 

Előreláthatóan 2021. június 30.-ig fizetési törlesztési védelem áll fenn, azaz a kormány döntése értelmében az élő hitelüket fizetők eldönthették, igénybe veszik-e ezt a fajta segítséget, vagy nem élnek vele és törlesztik továbbra is a hiteleiket.

Nagy változást is hozott január 1-je a hitelügyekben: véget ért a fogyasztási hitelek 5,75 százalékos THM-plafonja, elindulhattak az MNB által minősített fogyasztóbarát személyi hitelek, de bizonyos célcsoportoknak 2021 közepéig általános jelleggel meghosszabbodott a törlesztési moratórium.

De vajon megérte benne maradni a moratóriumban? 

Azok, akik az első moratórium védelmét élvezték, de nem estek bele a 2. moratórium valamelyik célcsoportjába, azért védelmet kaptak a hiteleik felmondására a meghosszabbított moratórium végéig, azaz 2021.06.30.-ig.

Tehát bár újra fizetniük kell a hiteleiket januártól kezdődően, de bármely okból valami félresiklik, nem mondhatják fel a hitelszerződésüket a 2. moratórium lejáratáig. Ezt a “kedvezményt” meghagyták nekik.

De vajon megérte benne maradni a moratóriumban? Lesznek pénzügyi következményei a fizetési moratóriumnak? Igen, elemzők szerint súlyos pénzügyi gondok várhatóak.

Mik ezek, és miből fakadnak?

 

Már jelenleg is vannak félreértések embercsoportok között a moratóriummal kapcsolatban, hiszen sokan azt hiszik, hogy kamatok nélkül, azaz onnan folytatják majd újra a törlesztést, ahol abbahagyták, azaz kamatok nélküli összeget fizetnek tovább. Mások azt gondolják, hogy magasabb törlesztéssel fogják fizetni a hiteleiket, mikor lejár a részükre meghatározott időszak.

Egyik teória sem igaz. 

A moratórium pontosan leszabályozott formában köszöntött be mindenki életébe, erről teljesen felesleges találgatni, mert úgy lesz, ahogyan ezt leírták. Felesleges hisztériakeltés meg kinek hiányzik? Ennél sokkal fontosabb árnyoldala mutatkozik meg a későbbiekben a Covid alatt bevezetett fizetési moratóriumnak. 

A Moratórium egész rendszere valójában sok, hosszútávú pénzügyi problémát elfed, amit nem igazán akartunk átgondolni, vagy nem is jutott eszébe senkinek azt mérlegelni, mi lesz ha? Örült mindenki annak, hogy fellélegezhetett egy időre, hiszen a rengeteg kiadást még tetézte a hitel(ek) törlesztése is. Kinek hiányzik ez, ha egyszer “hivatalos igazolásom” van arra, hogy leálljak?

Érdemes rákeresni az oldalamon a “moratórium” kulcsszóra, mert több cikket is írtam a témában, miért lehet pénzügyi értelemben veszélyes az, ha valaki leáll a törlesztéssel.

Több pénzügyi szakértő véli azt, hogy megugrik a nem fizető adósok száma, ami 10-12 % is lehet, tehát várhatóan sok bedőlt hitelt hoznak el a hónapok.

160-240 ezer háztartási adós lehet sérülékeny a jövedelmi helyzet és a munaerő-piaci státusz változása miatt. Ez a moratórium nélkül várhatóan a fizetési nehézségek megjelenését eredményezi.

 

Bedőlő hitelek? Örülhetnek -megint- a faktor cégek?

 

A Covid alatt kialakult helyzetből ez tűnik valóságos következménynek. Azaz akár 200 ezer bedőlt hitelt fed el a jelenlegi moratórium, és ezek a  hitelek ennek megszűnésével ténylegesen felmondásra is kerülhetnek. 

A faktor cégek számára ez egy eljövendő bevételt, óriási nyereséget kitermelő jövőbeni időszak lesz, ám addig az adósoknak kényszereladásokkal, árverésekkel és jövedelem letiltásokkal terhes jövőkép.

 

Mit lehet tenni, lehet bármit is ez ellen óvintézkedni?

 

Érdemes megérteni, hogyan működik pénzügyileg a történet:

  • A moratórium időszakában be nem fizetett tőketartozás miatt természetesen ezen időszakban nem csökken a tőketartozás, hanem szinten marad,
  • A be nem fizetett kamatokat elkülönítve tartják nyilván a bankok, ezekre azonban nem számolhatnak el plusz kamatot (ez esetben tehát tilos a kamatos kamat felszámítása),
  • A halasztott kamatfizetés összegét a moratórium lejárta után, a fennmaradó futamidőre egyenletesen (lineárisan) elosztva kell törleszteniük az ügyfeleknek,
  • A moratórium miatt nem növekedhet a törlesztőrészlet (erre csak akkor kerül sor, ha a hitelszerződés szerint egyébként is változna, például a referenciakamatok, lásd BUBOR, BIRS, ÁKK-hozam stb. változása miatt), ehelyett
  • A hitel futamideje hosszabbodik meg úgy, hogy a szerződés szerinti törlesztőrészletbe a halasztott kamatfizetés is beleférjen.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek teljes futamideje jobban megnyúlik, mint amennyi ideig a törlesztési moratórium tart.

Mivel a törlesztőrészlet nem nőhet a moratórium miatt, az egyetlen lényeges kérdés az lehet a moratóriumban lévő, de potenciálisan fizetőképes adósok számára, hogy a hitelük futamideje mennyivel növekszik meg, és érdemes-e ezt vállalni?

Új finanszírozás / Új hitel

Ugyanis addig, amíg a bank nem mondja fel az adott hitelt, ki lehet cserélni egy jobb feltételű, alacsonyabb, fix kamatozású hitelkonstrukcióra, ami egyben nagyobb pénzügyi biztonságot és kedvezőbb anyagi ráfordítást nyújthat.

Mikor érdemes ezt megtenni? Ha azt tapasztalod, hogy a törlesztőrészlet kifizetése nehézségeket okoz, mert:

  • bizonyos időnként emelkedik,
  • az életkörülményeid megváltoztak, csökkentek a bevételek.
  • Ha már bedőlt tartozásaid vannak és azoktól szabadulnál, arra is van lehetőség! Hooogyan? Aktív Khr státusz mellett hitel? Mindent rendbe lehet tenni? Igen! Részletek>>

A moratórium káros hatása

Ha abba ringatod magad, hogy a felfüggesztések által a terhek is lekerültek a válladról, nos ez csak egy szempontból igaz. Megmarad a törlesztőkre szánt összeg havi szinten, az adósság viszont továbbra is fennáll, mi több, még több lesz hónapról-hónapra. És nem ez a legnagyobb teher?

Időben még tovább fizetni a tartozást, még kevesebb esélyt adni annak, hogy azt rendesen, végig fizetni tudod.


Miért lehet fontos, hogy 10 házasságból 6-nak válás a vége?

Vannak elkerülhetetlen dolgok, mint például az, hogy az összeházasodott emberek nagy számban el is fognak válni. Miért mondható ez el egyértelműen? Mert van statisztikája. 10 házzaságból 6-nak válás a vége. Mert ez a tendencia.

Azt is egyértelműen előre lehet jelezni, hogy a moratórium végével sok bedőlt tartozással lehet számolni. Miért tudják ezt így megmondani? Mert szakemberek látják a moratórium előtti fizetési hajlandóságot és fizetőképességet, egyúttal látják a fizetési nehézségeket is.

Baljós időszak

Pénzügyi szakemberek következtetni tudnak arra, hogy a fizetési felmentés (moratórium) lejártával milyen helyzet áll elő a háztartásokban, amikre többféle negatív hatást is gyakorolt a Covid helyzet. A sok-sok vállalkozásnak/munkahelynek a tiltó szabályozások hatására rengeteg elbocsátást kellett alkalmazni, ami jócskán megemelte a munkanélküliek számát.

Az is biztos, hogy ez a munkaerőpiaci változás nem áll helyre egykettőre, tehát a moratórium végével ez  egycsapásra nem fog megoldódni. Ergo az újraindult fizetési kötelezettségnek sokan nem fognak tudni megfelelni. 

Hogyan mentsd a menthetőt?

 

Már most látod, milyen helyzetben vagy, tudod-e úgy fizetni a hitele(i)det, mint eddig, vagy gondok lehetnek. Ha ez utóbbi a helyzet, akkor:

 

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idén módosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<

 

Szeretettel Andrea – Hitelsakkmatt

 

Összefoglalva: Mivel személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket közvetlenül, így pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmoni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

04

okt
Adósságrendezés, végrehajtás

Kilakoltatási hullám

Sorra érkeznek panaszok a kilakoltatásról   Dr. Fiszter Zsuzsanna – “..Még most kezd igazán beindulni a kilakoltatási hullám. Rengeteg kilakoltatás van, napi 40 sikeres ingatlan árverezés átlagban. Mind a kilakoltatásokon, mind az országgyűlésben számíthatnak ránk a devizakárosultak, végrehajtások elszenvedői…”   Az ősz folyamán kezdődik majd a nagy hullám.  Az MBVK adatai alapján mióta  megindultak a kilakoltatások és újra megnyilt […]

28

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Így tettek tönkre…

Sokan mondják ugyanezt, de az esetek különböznek. Munkatársként így bánt el velem   A saját történetemen keresztül mutatom be azt a báránybőrbe bújt farkast, aki máig is eljátssza ugyanazt a mézes-mázos szerepét ügyfelei előtt, amit előttem korábban. Hittem neki, rá támaszkodtam. S mi lett a vége? Egy engedményezés, jóval több kamat, megnyerhetetlen perek, árverések sora…    […]

22

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Akasztják a hóhért?

 Meglopni azt aki segít…? Inkább így: meglopni azt, aki bajban van!     Na, de ilyet!   Fenti cikket olyan közönnyel, fapofával írták, hogy arra jobb szó híján azt mondanám, hogy a pofátlanság határtalan! Jóérzésű ember ilyet, az ő helyzetében nem tenne ki, de még csak eszébe sem jutna ilyennel előrukkolni!  Az adósság ügyekben segítségnyújtásra ígérvényt tevő[…]

21

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Adósokon segítő cég(ek) – A megbízási díj nem jár vissza!?

Nem árt olvasni a sorok között, megnézni az apróbetűs részt is! Ez a cikk megtörtént eseményeket dolgoz fel.   Voltál már abban a bizonyos helyzetben, mikor arcul csapásként ért a valóság: nem kapod vissza a több százezer forintodat, amit egy ígérvényre fizettél ki? Ígérvény: az adósokat segítő cég minden szépet és jót megígér, csak fizess, utána pedig parkolóra[…]

14

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

A hátbatámadás művészete

Nem azok az ellenségeid, akik kivont karddal állnak előtted, hanem akik a hátuk mögött tőrt szorongatva állnak az oldaladon. Amíg valakinek jól megy sora, mindenki a barátjának akar látszani.   Sajnálattal veszem tudomásul, hogy amióta nem vagyok az Adósmentor cégnél, azóta minden felborult. Kiváltképp a saját életem, a családom léte is. De erről majd később szólok…  […]

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így[…]