Moratóriumi körkép

Lassan vége, a szakértők 200 ezer bedőlt hitelt jósolnak…

 

Előreláthatóan 2021. június 30.-ig fizetési törlesztési védelem áll fenn, azaz a kormány döntése értelmében az élő hitelüket fizetők eldönthették, igénybe veszik-e ezt a fajta segítséget, vagy nem élnek vele és törlesztik továbbra is a hiteleiket.

Nagy változást is hozott január 1-je a hitelügyekben: véget ért a fogyasztási hitelek 5,75 százalékos THM-plafonja, elindulhattak az MNB által minősített fogyasztóbarát személyi hitelek, de bizonyos célcsoportoknak 2021 közepéig általános jelleggel meghosszabbodott a törlesztési moratórium.

De vajon megérte benne maradni a moratóriumban? 

Azok, akik az első moratórium védelmét élvezték, de nem estek bele a 2. moratórium valamelyik célcsoportjába, azért védelmet kaptak a hiteleik felmondására a meghosszabbított moratórium végéig, azaz 2021.06.30.-ig.

Tehát bár újra fizetniük kell a hiteleiket januártól kezdődően, de bármely okból valami félresiklik, nem mondhatják fel a hitelszerződésüket a 2. moratórium lejáratáig. Ezt a “kedvezményt” meghagyták nekik.

De vajon megérte benne maradni a moratóriumban? Lesznek pénzügyi következményei a fizetési moratóriumnak? Igen, elemzők szerint súlyos pénzügyi gondok várhatóak.

Mik ezek, és miből fakadnak?

 

Már jelenleg is vannak félreértések embercsoportok között a moratóriummal kapcsolatban, hiszen sokan azt hiszik, hogy kamatok nélkül, azaz onnan folytatják majd újra a törlesztést, ahol abbahagyták, azaz kamatok nélküli összeget fizetnek tovább. Mások azt gondolják, hogy magasabb törlesztéssel fogják fizetni a hiteleiket, mikor lejár a részükre meghatározott időszak.

Egyik teória sem igaz. 

A moratórium pontosan leszabályozott formában köszöntött be mindenki életébe, erről teljesen felesleges találgatni, mert úgy lesz, ahogyan ezt leírták. Felesleges hisztériakeltés meg kinek hiányzik? Ennél sokkal fontosabb árnyoldala mutatkozik meg a későbbiekben a Covid alatt bevezetett fizetési moratóriumnak. 

A Moratórium egész rendszere valójában sok, hosszútávú pénzügyi problémát elfed, amit nem igazán akartunk átgondolni, vagy nem is jutott eszébe senkinek azt mérlegelni, mi lesz ha? Örült mindenki annak, hogy fellélegezhetett egy időre, hiszen a rengeteg kiadást még tetézte a hitel(ek) törlesztése is. Kinek hiányzik ez, ha egyszer “hivatalos igazolásom” van arra, hogy leálljak?

Érdemes rákeresni az oldalamon a “moratórium” kulcsszóra, mert több cikket is írtam a témában, miért lehet pénzügyi értelemben veszélyes az, ha valaki leáll a törlesztéssel.

Több pénzügyi szakértő véli azt, hogy megugrik a nem fizető adósok száma, ami 10-12 % is lehet, tehát várhatóan sok bedőlt hitelt hoznak el a hónapok.

160-240 ezer háztartási adós lehet sérülékeny a jövedelmi helyzet és a munaerő-piaci státusz változása miatt. Ez a moratórium nélkül várhatóan a fizetési nehézségek megjelenését eredményezi.

 

Bedőlő hitelek? Örülhetnek -megint- a faktor cégek?

 

A Covid alatt kialakult helyzetből ez tűnik valóságos következménynek. Azaz akár 200 ezer bedőlt hitelt fed el a jelenlegi moratórium, és ezek a  hitelek ennek megszűnésével ténylegesen felmondásra is kerülhetnek. 

A faktor cégek számára ez egy eljövendő bevételt, óriási nyereséget kitermelő jövőbeni időszak lesz, ám addig az adósoknak kényszereladásokkal, árverésekkel és jövedelem letiltásokkal terhes jövőkép.

 

Mit lehet tenni, lehet bármit is ez ellen óvintézkedni?

 

Érdemes megérteni, hogyan működik pénzügyileg a történet:

  • A moratórium időszakában be nem fizetett tőketartozás miatt természetesen ezen időszakban nem csökken a tőketartozás, hanem szinten marad,
  • A be nem fizetett kamatokat elkülönítve tartják nyilván a bankok, ezekre azonban nem számolhatnak el plusz kamatot (ez esetben tehát tilos a kamatos kamat felszámítása),
  • A halasztott kamatfizetés összegét a moratórium lejárta után, a fennmaradó futamidőre egyenletesen (lineárisan) elosztva kell törleszteniük az ügyfeleknek,
  • A moratórium miatt nem növekedhet a törlesztőrészlet (erre csak akkor kerül sor, ha a hitelszerződés szerint egyébként is változna, például a referenciakamatok, lásd BUBOR, BIRS, ÁKK-hozam stb. változása miatt), ehelyett
  • A hitel futamideje hosszabbodik meg úgy, hogy a szerződés szerinti törlesztőrészletbe a halasztott kamatfizetés is beleférjen.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek teljes futamideje jobban megnyúlik, mint amennyi ideig a törlesztési moratórium tart.

Mivel a törlesztőrészlet nem nőhet a moratórium miatt, az egyetlen lényeges kérdés az lehet a moratóriumban lévő, de potenciálisan fizetőképes adósok számára, hogy a hitelük futamideje mennyivel növekszik meg, és érdemes-e ezt vállalni?

Új finanszírozás / Új hitel

Ugyanis addig, amíg a bank nem mondja fel az adott hitelt, ki lehet cserélni egy jobb feltételű, alacsonyabb, fix kamatozású hitelkonstrukcióra, ami egyben nagyobb pénzügyi biztonságot és kedvezőbb anyagi ráfordítást nyújthat.

Mikor érdemes ezt megtenni? Ha azt tapasztalod, hogy a törlesztőrészlet kifizetése nehézségeket okoz, mert:

  • bizonyos időnként emelkedik,
  • az életkörülményeid megváltoztak, csökkentek a bevételek.
  • Ha már bedőlt tartozásaid vannak és azoktól szabadulnál, arra is van lehetőség! Hooogyan? Aktív Khr státusz mellett hitel? Mindent rendbe lehet tenni? Igen! Részletek>>

A moratórium káros hatása

Ha abba ringatod magad, hogy a felfüggesztések által a terhek is lekerültek a válladról, nos ez csak egy szempontból igaz. Megmarad a törlesztőkre szánt összeg havi szinten, az adósság viszont továbbra is fennáll, mi több, még több lesz hónapról-hónapra. És nem ez a legnagyobb teher?

Időben még tovább fizetni a tartozást, még kevesebb esélyt adni annak, hogy azt rendesen, végig fizetni tudod.


Miért lehet fontos, hogy 10 házasságból 6-nak válás a vége?

Vannak elkerülhetetlen dolgok, mint például az, hogy az összeházasodott emberek nagy számban el is fognak válni. Miért mondható ez el egyértelműen? Mert van statisztikája. 10 házzaságból 6-nak válás a vége. Mert ez a tendencia.

Azt is egyértelműen előre lehet jelezni, hogy a moratórium végével sok bedőlt tartozással lehet számolni. Miért tudják ezt így megmondani? Mert szakemberek látják a moratórium előtti fizetési hajlandóságot és fizetőképességet, egyúttal látják a fizetési nehézségeket is.

Baljós időszak

Pénzügyi szakemberek következtetni tudnak arra, hogy a fizetési felmentés (moratórium) lejártával milyen helyzet áll elő a háztartásokban, amikre többféle negatív hatást is gyakorolt a Covid helyzet. A sok-sok vállalkozásnak/munkahelynek a tiltó szabályozások hatására rengeteg elbocsátást kellett alkalmazni, ami jócskán megemelte a munkanélküliek számát.

Az is biztos, hogy ez a munkaerőpiaci változás nem áll helyre egykettőre, tehát a moratórium végével ez  egycsapásra nem fog megoldódni. Ergo az újraindult fizetési kötelezettségnek sokan nem fognak tudni megfelelni. 

Hogyan mentsd a menthetőt?

 

Már most látod, milyen helyzetben vagy, tudod-e úgy fizetni a hitele(i)det, mint eddig, vagy gondok lehetnek. Ha ez utóbbi a helyzet, akkor:

 

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idén módosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<

 

Szeretettel Andrea – Hitelsakkmatt

 

Összefoglalva: Mivel személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket közvetlenül, így pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmoni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

30

júl
Devizahitel, végrehajtás

Milyen formákat ölt az adósok kizsákmányolása?

Pénzügyi Káosz, vagy Ko?   A devizahiteles behúzással/csapdával látott napvilágot nagyon körvonalazottan, hogy meddig képes elmenni, milyen határokat tud feszegetni az, ha ezer milliárdok bezsebelése a cél. Ez a korántsem mellékes téma akkoriban, 2013.-2014. táján nagyon új volt még mindenkinek. Még az is szűz terület volt és ezáltal mindenki gyakorlatlan is volt abban, hogy a bankokkal szemben […]

29

júl
árverés, Devizahitel, végrehajtás

A bank téved! – Saját történetem III. rész

A végrehajtás felfüggesztve, lélegzetvételnyi idő, végre!   Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. III. rész. Ha olvastad devizahiteles történetem I.ésII. részét, akkor elég, ha kicsit visszanyúlok az írásom befejező részéhez, hogy felvegyük az[…]

23

júl
Adósság behajtása, Adósságrendezés

Akkor most tisztázzuk!

Mi történne, ha magadra maradnál egy adósságrendezési folyamatban?   Vannak azok az emberek, akik mindent jobban tudnak. Vannak, akik meghallgatják mások véleményét, de azt teszik, amit saját maguk elképzeltek az adott helyzetben. Mások elfogadják mások véleményét, ha tudják, ők jobban értenek hozzá. Vannak, akik nem gondolkoznak, csakis a mások véleményére alapozva hozzák meg döntéseiket.  Ahány ember, annyiféle[…]

22

júl
Adósságrendezés

Mikkel nem kell számolnod, ha tudatosan adósságrendezel?

Milyen csapdákat kerülhetsz el egy jó döntéssel?   Talán furcsának találhatod, hogy a fordított verziót, a “mi NEM lesz, ha adósságrendezel” megközelítést használom. Bizonyos dolgokat könnyebb úgy behatárolni, hogy nem arról beszélünk, hogy azok milyenek, mi valósulhat meg, ha alkalmazzuk, hanem azt határozzuk meg, hogy milyenek nem, azaz “mi nem fog biztosan történni, ha adósságkezelsz?”   Mivel[…]

16

júl
Behajtó/végrehajtó, végrehajtás

Sokan összekeverik őket – pedig eltérőek a szerepkörök az adósságbehajtásban

Miben mások a behajtók és a végrehajtók?   Azt könnyebb meghatározni, hogy miben nagyon hasonlók: mindkét hivatalos fél a félelemre alapozva kommunikál, ijesztő hangnemben veszi fel a kapcsolatot az adósokkal, s nyugodtan mondhatom, hogy szinte mindenkinek feláll a szőr a hátán, ha velük kerül kapcsolatba saját akarata ellenére és netán együttműködést elérnie. Sajnos bevált gyakorlat lett a[…]

09

júl
adósság, végrehajtás

A megfélemlítés a kenyerük – Hogyan állj ellen?

Miért dolgoznak a követeléskezelők, végrehajtók nagy hatásfokkal?   Elterjedt módszer -pláne manapság-, hogy a bankok, követeléskezelők (akiknek a bankok eladják a tartozásokat), végrehajtók, bíróság, közjegyzők, egy szóval a hivatalos szervek a félelemre alapozva kommunikálnak: Ha be akarnak hajtani egy/több adósságot, Ha el akarnak érni valamit a lehető legrövidebb idő alatt, Ha olyan cselekvésre akarnak rávenni például adósokat,[…]