Modernkori Adósrabszolgaság

Hogyan tesznek adósrabszolgává a bankok/követeléskezelők?

 

Nem újkeletű a kifejezés, viszanyúlik egészen az i.e. 2430 körüli  történelmi időkre. 

“A fizetési kötelezettségek teljesítését már a legrégebbi időkben is a jog eszközeivel és kényszerintézkedésekkel próbálták elérni. Tartozni nem csak kölcsönfelvétel után lehet, hanem az állam felé is. Legyen szó adótartozásról, vagy az igazságszolgáltatás keretében megállapított jogkövetkezményekről.

Az adó meg nem fizetésének, illetve kölcsön esetén a tartozás kiegyenlítése elmulasztásának lehetett következménye az ún. adósrabszolgaság. Ez korábban lényegében azt jelentette, hogy a tartozás fejében ideiglenesen, vagy mindörökre a szabadok vagy családtagjaik elveszítették szabadságukat, a hitelező hatalma alá kerültek. Még súlyosabb esetben akár a leszármazottakat is terhelte a rabszolgasors, sőt a rabszolgapiacon is eladhatók voltak az adósrabszolgák.

Az adósrabszolgaság komoly dilemmát jelentett mindig is, hiszen az anyagi, gazdasági jellegű mulasztásokért a sokkal értékesebb személyes szabadsággal kellett fizetni. – írja egy korábbi cikkében dr. Juhász István.

 

Ma is ismerjük az adósrabszolgaság fogalmát

 

Sőt, egyre inkább elszenvedői a magyar emberek, akár már 1 hiteltartozás is elég ehhez. Miért is?

Ha mai világunkban folyamodtál már bizonyos célból banki hitelért, vagy kértél kölcsön pénzt ismerőstől, rosszabb esetben a devizahiteled törlesztése érdekében, vagy életkörülményeid rosszabbodása miatt kellett egyéb hitel, akkor már benne éhetsz egy jelentős adósságcsapdában, és kilátástalannak tűnhet a helyzeted.

Ha olyan tartozásod van, ami bedőlt, nehéz fizetni, vagy már jogtalan kamatokat számítanak fel, keress minket, tudunk segíteni a helyzeten!

A devizahitel bedőlése mellett az egyéb típusú banki kölcsönnel is bajba lehet kerülni, hiszen annak kerete egyszer elfogy, az élet pedig tud olyan mértékben változni, hogy ezek hatására az emberek képelenek fizetni a felvett hiteleket.

Felmondja a bank, és engedményezi, azaz eladja valamelyik követeléskezelőnek a bedőlt tartozást.

 

Miért lesz visszafizethetetlen egy tartozás engedményezés után?

 

Nézzük sorjában az engedményezés előtti eseményektől az engedményezési folyamatot:

A téma feldolgozásában nagy segítségemre volt a megboldogult dr. Léhmann Gyuri bácsi, siófoki deviza-védő ügyvéd egykori segítője.

 

…még a banknál

Létrejön a „buli” a hitelfelvételkor, aminek során a bank meghatározza, hogy a szóban forgó kölcsön x idejű futamidővel lejár.

A példa kedvéért:

Azt is meghatározzák, hogy az illető pl. fizessen havonta 20 e Ft-ot.  

Ez úgy van kiszámolva, hogy 10 évre veszi fel, 20 e Ft/hó havi törlesztéssel. A felvett összegre kiszámolja a teljes időszakra a kamatot. Beleszámolja a Thm-et, a többi felmerülő költségeit is, mint adminisztrációs díj, folyósítási díj, …stb.

Tehát gyakorlatilag ez egy fix. összeg.  Akkor, amikor pl. A 10 éves szakasz 4. Événél nem tudja tovább fizetni az ügyfél a tartozás törlesztőit a szerződésben meghatározott módon, összeggel, akkor bedől a szerződés, a bank egy bizonyos idő elteltével felmondja azt. Eddig tiszta, igaz?

DE! Ezt követően a banki gyakorlat szerint engedményezi valamely faktor cégre/követeléskezelőre a tartozást. (Akik ezt nagyon alacsony összegért vásárolják meg.)

 

Az 1. szabálytalanság: engedményezés pillanata

Ekkor NEM adhatja át a bank azt az összeget, amit a mérlegeiben/könyvelésében szerepeltet, mert hiszen az a teljes összeg, ami a futamidő végéig számolt ki.

 A valós értéken való követelés -> a felvett hitel + kamata a futamidő végéig kiszámítva jogellenes olyan szerződéseknél, amelyeket követeléskezelőknek adták át. Ez TILOS ! 

A bankok vonatkozásában ez a Számviteli törvényben van rögzítve A jogszabály száma : Sztv. 59/A. (7) bekezdése.

Ennek értelmében a bankok éves beszámolói nem hitelesek, mivel olyan összegeket adtak át a követeléskezelőknek, amelyek a futamidő végéig lettek kiszámolva és nem lettek átszámítva arra az időpontra, amely bekövetkezett a nemfizetés utáni időpontban.

Tudtad, hogy a követeléskezelőnek vizsgálnia kell engedményezés pillanatában, hogy milyen összeget vett át ennek során?

Tudtad, hogy Ők, mint jogutódok, kötelességük lenne felülvizsgálni azt, hogy az adott összeg, amelyet megvásárolnak, az voltaképpen miből tevődik össze, valós értéket mutat-e? Vizsgálniuk kellene, mi alapján veszik át.

Mivel egy faktor cég/követeléskezelő a jogutód, aki a jogokat és a kötelezettségeket is ezáltal átveszi.

 

2. szabálytalanság: Kamat a kamatra

 

Azaz olyan kamat is fel lett számolva , amely a jövő “zenéje” lett volna. Ezt követően a követeléskezelő is rátette az így átvett összegre a költségeit, kamatait, stb. A hitelek nagy részénél ezért emelkedett az eredetileg felvett összeg “többszörösére” az így –  jogellenesen – kiszámolt tartozás.

Próbálkozhatsz te rendes, jóhiszemű adósként viselkedni, próbálhatsz visszafizetni egy bedőlt tartozást, mert akkorra már van egy helyreállt anyagi háttered, de nem tudsz kikeveredni, és nem gondolom azt sem, hogy feladatod lenne ilyen horribilis uzsora kamatokat megfizetni az idők végezetéig.

Keress bennünket, ha van bedőlt tartozásod, mert nincs tisztességes tartozás kezelés bedőlt hitelnél, arra bátorítalak, hogy kezeld ezeket a tartozásokat, állítsd meg időben a kamatok gyarapodását, fizess vissza sokkal kevesebbet, azt is kamatok nélkül, akár részletekben.

Tudunk segíteni, keress ITT minket, »»katt ide!««


 

Tehát a bank által átadott bedőlt tartozás összege nem a VALÓS érték, hiszen még közel sincs a futamidő vége, azaz a jövőben jelentkező összegeket nem jelentetheti meg itt valós tartozásként, úgy hogy a példában szereplő 4 év alatt már rendszeres befizetések is történtek!

Ennek eredményeként a kimutatása, a könyvelése hiteltelenné válik. Nem a valódi értéket, NEM a VALÓS tartozást mutatja. Abban a pillanatban, amikor lezáródik a szerződés, NEM azzal az összeggel számol! Tehát az eredménykimutatása nem ér semmit!

Mindkét oldalon megfizetett KAMAT!?

 

A követeléskezelő tovább kamatoztatja, hányszor, és hányszoros kamatokat kell megfizetni adósnak?

ÓRIÁSI kamat->SAJÁT, elrettentő példa

Budapest Bank 2012. 07. 25.-én adta el, engedményezte a hitelkártya tartozásomat a Díjbeszedő Faktorház kezelésébe. Utóbbi jogutód lett, azaz minden jogot és kötelezettséget is átvett előd banktól.

A Díjbeszedő Faktorházra engedményezett összeg: 346.279 Ft volt. Ezt szépen le is írták egy megküldött levélben, mert utólag bekértem a Budapest Banktól is, és az összes utána következő jogutód követeléskezelőtől is (összesen 2) az előzményeket.

Díjbeszedő Faktorház akkori levelében szerepelteti a fenti adatokat, és leírták az alábbiakat is:

A tőke: 346.279 Ft, (amit a Budapest banktól potom összegért átvettek/megvettek), + 581.192 Ft késedelmi kamat, 2000 Ft hátralék nyilvántartásbavételi díj, és 500 Ft levelezési költséget tartanak nyilván irányomban. 

…és most jön a java!

Tartozásom összesen -az ő nyilvántartásuk szerint!- az engedményezéstől számítva: 2012.07.25. – 2012.08.14.-ig, azaz a 20. napon: 346.279 Ft-ról 929.971 Ft!! Ez 583.692 Ft plusz, cirka 20 nap alatt! Nos, nem kell messze menni, és keresni, ki és hol számol fel uzsora kamatot!

Előfordul az is hogy a követeléskezelők előrukkolnak bizonyos nagyvonalúnak tűnő kedvezményekkel, mikor az adóst felkeresik, és így még jó színben tüntetik fel magukat.

Megjegyzés: A bank részéről elvárható volna, hogy ha valaki ellehetetlenül, ha önhibáján kívül kerül szorult helyzetbe, ami akár időleges állapot is lehet-, lehetőséget kell adni arra, hogy egy egyezség keretében orvosolható legyen még a felmondás utáni állapot is, azzal szemben, hogy tovább adják a faktor cégnek, aki tovább kamatoztatja, így még súlyosabb állapot tud kialakulni, még rosszabb helyzetbe sodorva az adóst.


 

A moratórium “védelme” korántsem enyhíti a teljes adósi csoportot, főképp nem azok helyzetét, akiknél már egy bedőlt/felmondott tartozást az engedményezésen túl, még végrehajtás alá is vontak.

Természetesen fordulhatsz bizalommal hozzánk, ha további segítség kell! > KAPCSOLAT.

 


Követeléskezelők által kezelt felmondott tartozások

De mi van az összes többi teherrel, ami az élő, de moratórium alá eső tartozás mellett van valaki életében? Azt továbbra is fizetni kell, mert azok nem esnek fizetési felfüggesztés alá. Ha csak magunk nem döntünk erről. Annak viszont súlyos  pénzügyi következményei vannak. Szíves figyelmedbe ajánlom, hogy megértsd a bankok által eladott tartozások útját, és annak megértését, miért nem lehet kikeveredni ezekből a már felmondott, engedményezett tartozásokból, amik követeléskezelőkhöz kerülnek át! Nézd meg, katt ide! »» 

                 

Szeretettel: Andrea – Hitelsakkmatt 


Figyelem! Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.


AJÁNLÁS:

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

 

Pénzügyi szakjogásszal, a korábbi segítőmmel dolgozunk együtt, és segítünk a tartozások csökkentésében, és a kevesebb összeg visszafizetését is kidolgozzuk megegyezések keretében. Ennek több pozitív következménye is van: mindenki az anyagi korlátai között fizethet egy olyan tartozást, ami már kevesebb, mint korábban, és aminek már nincsenek kamatai sem, plusz a megállapodás hatására megáll egy adott végrehajtás is.

De csak akkor tud működni, ha te ebben komoly közreműködő vagy, és odateszed magad a saját ügyed mellé. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat” menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Facebook adósságkezelő csoportjaink: Stop nyomor! Kiút az adósságcsapdából csoport

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

 

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

 

Egy fesztelen szaktanácsadói beszélgetés, amely csakis az anyagi gondok megoldásáról szól! Kattints, kérj időpontot, díjmentesen!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt

 

Kapcsolódó cikkek

08

okt
d

LANDING OLDAL – Online tanfolyamom!

Addósságkezelés Mesterkurzus – Vészhelyzeti Megoldások – Akut szakasz / 1. rész online tanfolyam   19.990 Ft Az adósságkezelés hogyanja és vészhelyzeti eljárások alkalmazása 1 anyagban. Használható kézikönyvként önvédelemre bármikor, bármilyen adósságkezelési helyzetben. Jogi tudnivalók érthető köznyelven, rendszerbe foglalva. A mai pénzügyi helyzetben egy sor védelmi eszköztárra és felkészültséget erősítő információra van szükségünk. A legelső és egyetlen olyan […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]