Mi a helyzet semmisség esetén? Egyösszegű, vagy részletekben történő adósságrendezés következik?

Mi a helyzet semmisség esetén?

Egyösszegű  vagy részletekben történő adósságrendezés következik?

Dr. Damm Andrea válaszol

 

Sok a kimeríthetetlen terület a “devizahitelek” tárgykörében, s a teljes semmisség is egy ilyen kérdés. Nézzük meg ezt az alábbiakban, hogy Te is tisztában lehess azzal, hogy mi a helyzet akkor, amikor a szerződésedről kimondják, hogy semmis, és megtörténik az eredeti állapot helyreállítása?

Mi van akkor, ha a semmisségnek a jogkövetkezményét alkalmazzuk? Valóban nehéz helyzetbe kerülhetnek az adósok, mert a még hátralévő adósságot egy összegben kellene megfizetniük?

Dr. Damm Andrea, és a Hitelsakkmatt pénzügyi jogásza egyetértenek az alábbiakban:

Dr. Damm Andrea: “A jogszabály kimondja: Semmisség esetén az eredeti állapot helyreállítását kell alkalmazni. Két fontos tényező van ebben:

  1. A bíróság arra is jogosult, hogy az ítélethozatalig nyilvánítja érvényessé a szerződést, kizárólagosan azért, mert az ítélethozatalig kiszámítja, hogy az adósnak mennyit kellett volna fizetnie, ehhez képest mennyit fizetett, és van-e valamennyi különbség, amit a javára megállapíthat, és az ítélethozatal utánra nyilvánítja semmisnek, megállapítja, hogy mennyi kötelezettség maradt még fenn.
  2. Tekintettel arra, hogy minden perben, ahol fizetési kötelezettsége van valakinek, jogában áll részletfizetést kérni a bíróságtól, amit akár már az ítéletben is meg lehet hozni. Az ilyen ügyekben jellemzően lévén arra számított az adós, hogy a megállapított futamidőre kell visszafizetnie a tartozását, ezért a szerződésben lévő futamidő végéig kiszámítják a megállapított tőkét, és az erre vonatkozó törvényes kamattal, a jegybanki alapkamat mértékével növelt teljes összeget, amit a maradék futamidőre, havi részletekre lebontja, és azt határozza meg ítéletében, hogy havonta ennyi és  ennyi részlettel, eddig a napig ezt és ezt az összeget kifizetheti.

Mit lehet tenni, ha már a közjegyzőtől jön a felmondó papír a szerződésről, azaz a bank érvényesíteni akarja a követelését?

A közjegyzőknek kötelességük lenne egy teljes törlesztési hitelszámla történetet kérni a banktól, hogy legalább egy irata legyen arra, hogy megkísérelte megtudni, hogy valóban olyan összegű a tartozás, mint ami az ő okiratában van, hiszen a közjegyzői okirat közhitelesen tanúsítja az abban foglaltak valódiságát, tehát egy nagyon magas rendű okirat. S ha a közjegyző nem tett semmit arra, hogy megtudja, hogy számára a pénzügyi intézmény igazat mondott-e, valós tartalmú okiratot kért kiállítani, akkor  ez az okirat nem válthat ki joghatást, mert nem volt joga kiállítani! A közjegyzők nem egyszerű papír kiállítók, hanem ők egy rendkívül magas jogi értékkel bíró, bizonyító erővel bíró okiratot állítanak ki, amit abban foglaltak, ezért felelősségük van abban, hogy abban mi van írva. Ugyanis a közokirat hamisítás bűncselekmény. S hogyha a közokirat valótlan tartalmú, és ez bebizonyosodik, akkor a közjegyzőknek is vállalniuk kell a felelősséget.

Jó tanács: mindenki hasonlítsa össze a szerződésüket a folyósítás összegét a közjegyzői okiratban leírt követelés összegét, próbáljanak meg számításokat végezni a szerződésük/szerződéseik alapján, és ha azt látják, hogy valótlan tartalmú felmondás, akkor ezt jelezni kell a közjegyzőnek, írni kell neki, és követelni kell, hogy vonja vissza ezt az okiratot, mert nem valós tartalmú.”

Amit jelenleg érdemben tenni lehet, ha jogi útra tereli mindenki a hitelszerződésével kapcsolatos jogtalanságok helyretételét, s a szerződésének a tisztességtelen szerződési feltételektől való megtisztítását. 

Kérdezd meg, hogyan működik ez a folyamat, mit kell tenned ennek érdekében? Hitelsakkmatt-Kapcsolat 


Jogellenes körülmények között keletkező okirat és

jogellenes alapon követelt tartozás –

Dr. Damm Andrea: “Önmagában attól, hogy közokiratok készültek, attól még egy kölcsön összeget megkapott az adós. Az más kérdés, ha a közjegyző jogellenesen járt el, és a jogellenes körülmények között létrejött okirat nem válthat ki joghatást. Viszont a bankban kötöttek a bankok egyszerű magánokiratba foglalt kölcsönszerződéseket. Tehát kölcsönt kaptam, és azt vissza kell fizetnem. 

Úgy gondolom, hogy a közjegyzők felelőssége vizsgálandó, és egy kis ügyvédcsapattal már jó pár hónapja próbáljuk fogalmazni azt az Igazságügy miniszterhez előterjesztendő általános vizsgálatra és célvizsgálatra irányuló kérést, ami ezeknek az ügyeknek a közjegyzők által való kezelésére irányul.

De ebben a pillanatban az adósok számára fontos az, hogy a bankokkal szembeni jogérvényesítésben segítsük őket, hogy kiegyensúlyozott gazdasági helyzetbe kerülhessenek, és ne ilyen elvakult és megalapozatlan követelésekkel álljanak velük szemben.

Az a fontos, hogy bizonyítani kell tudni, hogy az ilyen közjegyzői jogellenes magatartásból őket kár érte, és azt kell bizonyítani, hogy az a kár, ami őket érte, máshonnan már nem hajtható be.  Azt hangsúlyozni kell, hogy a közjegyzők magatartása, és a bank magatartása között ugyan van összefüggés, de az adós szempontjából a velük szembeni jogérvényesítés más és más.”


 Bízunk abban, hogy sok kérdésre választ kaptatok ebben a témában, s kicsit tisztultak le dolgok.

A Hitelsakkmatt pénzügyi jogásza is már több esetben nyújtott be fent részletezett jogellenes közjegyzői magatartás elleni panaszt, de ma itt Magyarországon, ebben a mai jogi helyzetben sajnos azt kell mondanunk, hogy a közjegyzők a fülük botját sem mozdítják az ilyenféle beadványokra. Talán jól tudják, hogy a felelősségre vonásuk napja még nem érkezett el, s nevetnek a markukba. Igaz lehet a mondás? Jön még kutyára dér? Meglátjuk!

Addig is, mondd el, írd meg nekünk mi a Te helyzeted, mi történt veled, milyen hiteled van, mit kifogásolsz azzal kapcsolatban, mi pedig elmondjuk, mit tehetsz, hogy pozitív irányba változhassanak a dolgok! Mert mindenképpen van létjogosultsága annak, hogy tisztázd a kialakult rossz anyagi körülményeidet, amit a magasra ugrott törlesztőrészlet/törlesztőrészletek okoztak. 

Arra biztatunk, hogy lépj, és helyezd helyes jogi alapra a szerződésedet/szerződéseidet, hogy megkönnyebbülhess anyagilag, és lelkileg egyaránt!

Mit kell tennem ahhoz, hogy eltűnjenek a tisztességtelen szerződési feltételek a szerződésemből?

Kérdezek, elmondom a problémámat!

Egy felkészült ügyvéd tudja, hogyan lehet egyetlen egy rendeletre való hivatkozással megállítani azt a jogsértő sorozatot, ami lassan egy évtizede folyik Magyarországon a devizahitelesek ügyével kapcsolatban. Téged is, kedves olvasónk arra biztatunk, hogy kérdezd meg, mit tehetsz a saját helyzeted javítása, rendbetétele ügyében?

 

Szeretném a figyelmedbe ajánlani a Hitelsakkmatt pénzügyi jogászának szakértelmét. Aki folyamatosan tanácsot fog Neked adni. Folyamatosan segítjük a lépéseidet ezen az úton. Erőt adunk, bátorságot, támpontokat. Neked ehhez egyetlen döntést kell hoznod: akarod-e díjmentesen megtudni, hogy milyen lehetőségeid vannak a Te konkrét hitel helyzetedben?

 

<<Tudj meg minden részletet, hogy jó döntést hozhass! Írj nekünk, kérdezz minket!>>

 

 

 Elindult új szolgáltatásunk a Ti kéréseitek alapján! A Hitelsakkmatt új, adósságkivezető szolgáltatásával koncentrálhatsz az életedre. Nem kell magad tovább stresszelned növekvő adósságaid, megváltozható körülményeid miatt. Megfelelő lelki, anyagi nyugalommal gondoskodj családodról, építsd karrieredet, vagy netán végezd egyetemi/főiskolai tanulmányaidat. Egyszóval koncentrálj arra, ami fontos számodra az életedben.

Sajnálsz újabb kiadást egy adósságkezelő szolgáltatásra?-

Hidd el, hogy azokat a pénzeket fogod csak igazán sajnálni, amiket kifizetted veled a bankod, vagy netán

a behajtó cég azokra a költségekre, amiket különféleképpen nevesítenek meg.

1 hónap csúszással már beindul a késedelmi kamat felszámítása, + a pénzintézetek további különféle rejtett költségekkel dolgoznak, amiket az adósaikon hajtanak be!

 

Részletek itt! Kérdezz, mi válaszolunk! 

Behajtós pénztartozásaim vannak, mit tehetek? 


     Fontos! Kérünk, ha végigolvastad cikkünket, oszd meg a közösségi oldalakon is, hogy minél több emberhez jussanak el az őket segítő információk! A weblapunk oldalán található közösségi felületek gombjai ebben segítséget adnak! Köszönjük!


Dr. Damm Andrea nyomán szerkesztette a Hitelsakkmatt 

{loadposition feliratkozas}

Kapcsolódó cikkek

20

nov
Bank, Banki praktikák, Hitelek, végrehajtás

Banki trükkök I. – Hogyan veszik ki a zsebedből a pénzt?

Hitelkártya trükkök pórul járt adósok elbeszélése alapján   Terveim szerint több részes cikket készítek a banki trükkök témáról, mert  bőségesen van ezekből. Ez a cikk a bank részére nagyon jól bevált egyik trükköt írja le.   1 db hitelkártyából 2 db lett   Egy bizonyos banknál csereberélték a hitelkártya neveket: egyszer volt Mastercard, másszor volt a Tv2+ÉN[...]

14

nov
árverés, Devizahitel, végrehajtás

Adós életek – deviza sorsok – Saját történet I. rész

“Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…”  Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. “Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…” Talán már mondták Neked is? Jópofa, nem? Főképp, ha a családodban is elhangzik, vagy a[…]