Mi a helyzet akkor, ha öröklés történik, és jelzáloghitellel, végrehajtási joggal terhelt az ingatlan?

Mi a helyzet akkor, ha öröklés történik, és jelzáloghitellel, végrehajtási joggal terhelt az ingatlan?

Mi van a haszonélvezeti jogot élvezővel, ha az ingatlant terhelő adósság behajtás közeli helyzetbe kerül?

 

 

Megtörténhet, hogy vagyon helyett csupa adósságot öröklünk? Biztosíték a haszonélvezeti jog akkor, ha árverésre kerül sor? Ezek azok a témák, amelyek oly sok meglepetést okozhatnak bárki számára. Célszerű ezekkel foglalkozni, mert hogy történt már olyasmi is, hogy árverésen haszonélvezeti joggal együtt vásárolták meg az ingatlant. 

 

Gyorstalpaló, ha bonyolódik a “szitu” – öröklés

Az egyik leggyakoribb veszekedésre, gyűlölködésre okot adó helyzet. Szeretünk, ha minden simán zajlik, és egyértelműek az erőviszonyok. Ellenségeskedünk akkor, ha valamiről le kell mondani, bele kell törődni, le kell nyelni a békát, több örökös is van a képben. De mi van akkor, ha a lehető legrosszabbal kell számolni, mert a mesés vagyon jelzáloghitellel együtt jár, és még végrehajtási jog is belerondít a képbe? Lemondunk a vagyonról, mert az a legegyszerűbb út? Megéri? Ilyenkor szükséges számolni, osztani, szorozni, lehetőségeket latba vetni.

 

Lemondani a vagyonról, hogy megússzuk a tartozás visszafizetését is

Igen, ez az egyik járható út akkor, ha eszünk ágában sincs plusz terhet a nyakunkba venni, mert a bank felé ilyen-olyan tartozás áll fenn az örökhagyó neve alatt. Noha az ingatlan ház, földterület is szép reményeket ébreszt, de inkább az egyszerűbb megoldás hívei vagyunk. Ez járható út akkor, ha időben, közjegyző előtt megtesszük a lemondásunkat. Akkor, bár nem öröklünk mesés vagyont, viszont adósságot sem. 

Egyszerűbb veszni hagyni mindent?

Fontos kiokoskodni, hogy hosszú távon mi éri meg jobban? Érdemes latolgatni azt, hogy mit érdemes választani: elfogadni az örökséget, és szembenézni a tartozással, vagy veszni hagyni mindent, és gondtalanul élni tovább? De mi van akkor, ha az adóságokkal terhelt örökség biztosíthatná a jövőbeni kiegyensúlyozott, boldogságos életünket?

Mi van akkor, ha vagyunk olyan elszántak, és akaratosak, optimisták, hogy tudjuk azt, hogy mint mindennek az életben, bizonyára ebben az esetben is van megoldása a dolgoknak. Pusztán idő, energia, kis utánajárás szükséges, és tisztázhatjuk is nevünket, majd birtokba vehetjük a jól eső munkás időszak után az örökölt szép vagyonunkat is!

Ugyen milyen jól hangzik? Mert miért futamodnánk meg, és érnénk be a semmivel akkor, ha tudjuk, hogy a feladat csupán az, hogy kérdéseket tegyünk fel jókor  jó helyen, és a válaszokkal tarkított puzzle-t szépen a helyükre tegyük? Hiszen gondolkodó, értelemes, cselekvő emberek vagyunk, akik mindenre képesek akkor, ha igazán meg akarnak oldani valamit.

Nem lemondani a vagyonról, hanem utána járni a dolgoknak…

Mert az adósságok rendezésének bizony hogy van megoldásuk! Számtalan hivatalos megállapodás, banki szerződés tanúskodik erről. Itt nézd meg ezeket >>Sikerek, banki adósságrendezések. 

Tehát ha a tartozások rendezésére vannak mérhető eredmények, amik hidd el, egyáltalán nem pofon egyszerű ügyek végeredményei csupán-, akkor érdemes mindenféle adósságról kérdezni, ITT kérdezhetsz minket is bármiről, de főképp az adósságok területén maradva, és mi a legjobb tudásunk szerint korrekt időben válaszolunk is. 

 

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanon az adósság behajtása lehetséges?

 

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan árverése bizony bármikor lehetséges. Kérdőíves felméréseink alapján, amit egy nagyobb létszámból közel 200-an kitöltöttek, visszaküldtek, ezt a kérdést 72,5 % gondolta helyesen, és 27,5 % gondolta, hogy védelmet adhat ez a jog bármire is, azontúl, hogy a haszonélvező érdekeit szolgálja a tulajdonossal szemben, természetesen. Ha pedig az árverés lezajlott, jogerősen és törvényesen, akkor az érintett ingatlan tehermentesen kerül a vevő birtokába! 

Tegyük tisztába, hogy miért árverezhetnek mégis?

 • Ha árverésre kerül sor, és van haszonélvezeti jog is az ingatlanon, akkor mi is a helyzet? Hiszen a licitelő, leendő vevő fejével, és az ő szempontjából nézve a dolgokat, az a tisztességes, ha tehermentesen jut a “saját” ingatlanjához. Igaz? Vagy mégsem? Bizony, igaz! 

 Mivel több lehetséges helyzet is van arra, ahogy rákerül egy haszonélvezeti jog egy ingatlanra, nézzük sorba ezeket.

  1.  Amikor anno a hitelt felvette valaki, és a fedezetként bevonandó ingatlanon volt pl. haszonélvezeti jog, akkor a bank figyelt arra az apró részletre, hogy a haszonélvezővel is aláíratta a szerződéses feltételeket.

Ezekbe beletartozott az is, hogy szabályozta a szerződés azt a körülményt is, hogy mi lesz akkor, ha bármilyen oknál fogva az adós nem fizeti a hitelét. Leszabályozták ezek a szerződések azt is, hogy egy esetleges árverésen történő értékesítés esetén minden törlődik az ingatlanon, és az tehermentesen kerül a licitáló vevő birtokába, beleértve a haszonélvezeti jog törlését is.

Mikor maradhat árverés esetén is fenn a haszonélvezeti jog egy terhelt ingatlanon?

  2.  Mi van akkor, ha a haszonélvezeti jog a hitelfelvétel után, de még a végrehajtás megindulása előtt kerül rá az ingatlanra? Először is, ez akkor tud megvalósulni, ha az ingatlanra nem tett a bank elidegenítési és terhelési tilalmat. 

Ha tehát nincs elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlanon, akkor tehetünk haszonélvezeti jogot valaki javára az ingatlanra. Ha árverésre kerül a sor, akkor, és minekután az adott haszonélvező nincs bevonva a hitelbe, semmilyen státuszban (adósként, jelzálogkötelezettként, kezesként, stb.), akkor ez adott esetben rajta marad az ingatlanon, tehát az új tulajdonosnak ezzel számonia kell.

Minden más esetben törlik a terheket, bejegyzéseket az ingatlanról, hogy az tehermentesen kerülhessen az új tulajdonos birtokába.

Szívesen fogadom ITT a hasonló kérdéseiteket! Kérdezz!>>

Milyen témák jöhetnek szóba?

 • hitellel kapcsolatos fogalom magyarázat;
 • milyen típusú hitelekre tudunk megoldást biztosítani;
 • mikor van lehetőség még a hitelproblémák orvoslására;
 • mikor mondja fel a bank a hitelt, és ez milyen következményekkel jár?
 • egy végrehajtás beharangozása után az mikor indul be?
 • milyen veszélyei vannak a felmondásnak és a végrehajtásnak?
 • milyen előnyökkel jár a bedőlt hitel? (a hitel felmondása)
 • milyen hátrányai vannak a törlesztésben elmaradásnak?
 • milyen pozitív lehetőségek nyílnak meg a felmondással, törlesztés elmaradással, végrehajtással?
 • ingatlan árverésről;
 • ingatlan árverésnél milyen segítség van, mikor lehet még segíteni?
 • autóhiteleknél megegyezésben előnyök-hátrányok;
 • folyószámla hitelek, A-B-C hitelek, hitelkártyák, személyi hitelek, uzsora(magán)hitelek kezelése, azok orvoslása;
 • mi a garancia, van-e garancia a hitelproblémák megoldásának megvalósulására?
 • hogyan lehet azt tudni, van-e megoldása a hitelproblémádnak?
 • hogyan kell tekinteni, és kezelni a már régi tartozásokat, főképp ha azt már behajtani akarják?
 • mi az elévülés, és az hogyan valósul meg?
 • hogyan kell kezelni az elévült követeléseket?
 • hogyan lehet bizonyítani az elévülést?
 • mikor kell minél előbb jogi segítségnyújtást felkutatni,
 • milyen jogi segítségnyújtások vannak, és melyik milyen hatékonysággal működik?
 • …és hasonló és kapcsolódó témák.

 

Ha feszít egy kérdés belülről, ki vele! Kattints!


Hogyan lehet súlyos károk nélkül adósságot rendezni?

Nem lehetetlen, sőt! Sokan, sokféleképpen tudnak ma már segíteni kilábalni az adósságokból: hitelekből, annak ilyen-olyan típusú fajtáiból, netán egy teljes adósságspirálból. Sokan sokféle kárt is okoznak a szerencsétlen, kiszolgáltatott helyzetű adósoknak, kihasználva azok tájékozatlansággal vegyített bizonytalanságait. Tehát itt van egy újabb csapda, ami a sok nyűg és baj mellett előttünk áll. 

Hogyan tudjuk felkutatni, majd megállapítani, hogy kire bízhatjuk az adósságok orvoslását?

Tanácsainkról ITT olvashatsz! >>  

Több szempontból is sokkal eredményre vezetőbb az, ha a bedőlt hitelt, kölcsönt kezeljük, gyógyítjuk, annál mintha egy teljesen újba vágnánk bele. Mik ezek a szempontok?

 • Tudunk spórolni a tartozás összegén! Az esetek 99 %-ban ez milliók megtakarítását jelenti!
 • Kamatokat elfelejthetjük, és kamatmentesen visszafizethetjük azt!! Ez óriási erejű. ITT találsz erről bővebb információt>> A kamatmentesség ereje – olvasd el, katt!
 • Kapunk egy újabb futamidőt, igazodva a saját anyagi körülményeinkhez.
 • Meg tudjuk akasztani egy jó megegyezéssel az esetlegesen már elindult végrehajtási eljárást: bér letiltást, akár árverést is.
 • Mentesíteni tudjuk a kölcsönügyletben benne lévő más kezeseket, adóstársakat is.
 • Végleg tisztába tudjuk tenni a különböző tartozásokat;
 • Helyreáll az adós lelkiállapota, életkedve és bizalma is. Ami a legfontosabb.

Érdemes időben cselekedni, segítséget kérni! Sajnos sok fogyasztónak nincs már meg az ingatlana, mert árverésre adta a bank, holott éveken át tartó perben állt a pénzintézetével. Nem számít. A bankoknak, követeléskezelőknek egy valami számít: mikor kapják meg az (szerintük) őket illető pénzt. 


JÓ TUDNI:

Ha adósságterheinket akarjuk rendbe szedni, először is el kell indulni, és kérni kell segítséget.

Ilyenkor kell a cselekvő üzemmód, hogy kikutasd, mi a jó irány, de egyéb módszereket is be kell vetned a helyes adatok megszerzéséhez – és persze kell egy kis természetes intelligencia, amivel átlátod az egész képet.

Hogy pontosan hogyan?

A személyes szaktanácsadásunkon mindenre választ adunk. Gondolkodásra is, cselekekvésre is :).

Személyes szaktanácsadás – egy bizonyított, sikert hozó módszer az anyagi körülményeid rendbetételéért. >>

Kattints, jelentkezz! 🙂

Tiszta anyagi helyzetet akarok!>>Katt!

És ami ugyancsak szállítja a helyzet megoldásokat hozzád:

Online szaktanácsadás, mert így sokkal könnyebb, spórolósabb, és gyorsabb:

 

Online adatbekérő űrlap

Töltsd ki, küldd el, és érkezik a segítség! 🙂

Az információ legyen Veled! Andrea – Hitelsakkmatt – 06304845236Mi az az Online ügykezelés?

Egyre többen intézik adóssággondjaikat az interneten keresztül, választva az online ügybeküldés lehetőségét. Az erre alkalmazott űrlapunk segítségével könnyedén, egyértelműen le tudja mindenki írni az ő saját problémás adósság helyzetét, és az űrlap elküdésével befogadjuk ennek átnézését, kiértékelését, díjmentesen. Nagyon rövid, 1-2 munkanapon belül történik minden beküldött ügy kiértékelése, és az elvárható, kijárható végeredmény, megoldás visszajelzése is megtörténik adósok felé. 

Sok magyar él a világ különféle országaiban, így nekik ez egy kényelmes, és üdvözítő megoldási forma. De igénybe veszik a beteg, idős, utazni nem tudó emberek is, vagy azok, akik így megspórolhatják az utazási költségeket. 

Kérdezz meg szakértőt, hogy hogyan lehet kezelni, csökkenteni adósságterheidet! Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Javaslatunk

Bármilyen, adósságodat, hiteledet érintő változás történik az életedben, például ha látod azt, hogy nehezen fizeted az adósságodat, főleg ha több is van, feltétlenül vedd fel a kapcsolatot hitelszakértővel!  Ha munkahelyed kerül veszélybe, szintén nehéz fizetni bármilyen tartozást, és az egészségügyi problémák is kihatással vannak az aktív, rendszeres törlesztésre.

Hatékony, gyors segítségnyújtást ITT KÉRHETSZ!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

 

   

A Facebook akadályozza a cikkek láthatóságát, ezért arra kérünk, hogy 1 megosztással -a cikk alján találod a “f” megosztás gombot-, segítsd a törekvésünket,

hogy minél több embernek tudjunk segíteni az adósságterhein! Köszönjük!

Ha értesülni akarsz mindig a legfrisebb adósságokkal kapcsolatos információkról, iratkozz fel írásainkra! >IDEKATTINTS!<

Az információ legyen Veled! Hitelsakkmatt (06304845236) ->  Kapcsolat

 

Kapcsolódó cikkek

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így […]

26

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

Áremelkedések – Brutális következmények

Ha éppen csak túlélni próbálsz, biztosan rontasz a helyzeten!   Egyes becslések szerint ebben a két évben úgy feltorlódtak az árverésre váró ingatlanok, hogy most közel 30.000 ilyen ház vagy lakás várakozik arra, hogy árverésre bocsássák. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket.  Ha alacsony a becsérték, akkor[…]

29

jún
árverés, végrehajtás

LICITHÁBORÚ – feltűnt a kilakoltatás veszélye!

Licit van, iparkodj!   Ez a helyzet egy árveréskor alakul ki. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket. Ezt a helyi, építéshatósági ember végzi el. Hol személyesen -szerencsés esetben-, hol pedig az íróasztala mögül. Ilyenkor, sőt a legtöbb esetben fals eredményt adnak ki, ami korántsem vicces! Ha alacsony[…]

12

máj
árverés, végrehajtás

Becsérték – mire figyelj oda, ha megállapítják?

BECSÉRTÉK – ÁRVERÉS Mi az a becsérték, milyen életbevágó szerepe van, miért árveréseknél jelenik meg, és ki állapítja meg? Haladjunk sorban. 1. A becsérték az az érték, ami az ingatlan aktuális piaci értékét határozza meg. Persze a becsérték megállapítása sajnos a legtöbb esetben fals értékeken alapul.   2. A szerepe abban rejlik egyrészt, hogy a végrehajtó mikor[…]

21

ápr
Adósság behajtása, végrehajtás

Minden, ami végrehajtás! Erre tessék vigyázni!

MIT tehet meg egy végrehajtó, ha elindult a végrehajtás?   Sajnos, sok mindent! Több eszköze is van egy végrehajtónak, ha egy tartozásban végrehajtást kérnek.   Eszközök: -Foglalás, -Inkasszó, -Letiltás, -Vállalkozás vh. alá vonása, -Árverés.   Utóbbi a végső eszköz, akkor nyúl ehhez a végrehajtó, ha már egy ideje a letiltás folyik, de nem látszik az adott tartozás[…]

12

ápr
végrehajtás

Saját magunktól letiltani?? Van ilyen?

Letiltás saját magunktól? Hogyan??!   Felmerült egy kérdés Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/csokkentes.hitelmentes) , mely igazán érdekesnek ígérkezik. Lássuk!   “Valószínűleg vannak mások is, akiket érdekel egy korrekt válasz az alább vázolt problémára. Ha bírósági végrehajtó, egy jogos, bíróság által megítélt követeléssel kapcsolatban nekem, mint KATA-s egyéni vállalkozónak küld egy letiltásról szóló felszólítást, aminek az a lényege, hogy a[…]