Megindulhat a roham: a babatámogatást igénylők 70 %-a megfelelt!

De vajon mennyi vállalt gyermek NEM született meg a korábbi Szoc-pollal?

 

Visszacseng a múltból: a korábbi Szoc-pol támogatásra vállalt gyerekek negyede sem született meg! Visszatart ez a pár éves adat valakit?

Úgy tűnik számomra, hogy a magyar ember, hasonlatosan a gyerekekhez, úgy viselkedik bizonyos helyzetekben, a jól hangzó, kecsegtető ajánlatok hatására, hogy csak a jó hírre koncentrál, a kockázatokat, tényeket egyáltalán nem mérlegelve lélekszakadva rohan, hogy megszerezze azt. Mert nem maradhat ki. A kedvezményekből, a csuda jó, olcsó dolgokból egyszerűen NEM maradhat ki, mert az elképzelhetetlen volna számára. 

 

Aztán mikor beüt az élet, és jön a baj csőstől, és kivilágosodik a napnál is világosabban, hogy milyen árnyoldalai vannak a bizonyos, egykor kecsegtető ajánlatnak, akkor mindig más a hibás. Az állam, a politika, a reklám, a szomszéd, de ő maga sosem. Ő maga mindig az áldozat, akit csőbe húztak, megvezettek, és visszaéltek a bizalmával. Persze ezt sem általánosíthatjuk, mert úgy bizonyára nem volna igaz. De tudom, hogy most egy csomó ember bólogat e sorok olvasatakor. Ismerős? Az én házam legyen magasabb az utcában lévő házaknál, az enyém legyen a legmagasabb! Akárcsak egy kéményhossznyit!

 

A devizahiteleken kívül sajnos nem igazán mondható el, hogy tudatos, felelősségteljes döntéssel mennek bele az emberek egy hitelfelvételbe. Legyen az személyi hitel, gyors áruhitel, hitelkártya konstrukció, vagy akár a Csok. A devizahiteleknél a bankok óriásit hibáztak, és mára tudjuk, hogy szándékosság volt annak a hitelfajtának a népszerűsítésében, és a várható kockázatokról is mélyen hallgattak a bankok. 

 

Ennek okán sem ártana végre tudatos, felelősségteljes módon az apró betűs szerződési feltételek  elolvasásán túl a saját életünkből kiindulva számolnunk a statisztikai adatok iránymutatásával is, számolni a bekövetkezhető rossz helyzettel is. Idézve korábbi írásunkból Szikra Dorottya gondolatait, aki az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktusa. Végigvezettük meglátásai és véleménye alapján az olvasóinkat a Csok rejtett hátulütőin, amikre életbevágó volna odafigyelni. Mert a magyar emberekre nem jellemző mentalitás a tényekre figyelni, és azok alapján vészforgatókönyvvel rendelkezni arra az esetre, ha megtörténik a baj a mi portánkon is.

 

Az adjunktus elmondta: “Magyarországon minden 100 házasságból 60 végződik válással, ráadásul a válások jelentős része a házasságkötés utáni néhány évben történik. Nem volna jó, ha a megromlott házasságokat a CSOK tartaná össze. Magyarországon különösen nagy a különbség az épp uralkodó ideológiának szavakban való megfelelés – hagyományos család, konzervatív értékek – és a valóságos viselkedés között. Ez a magyarázata részben a projekt elsöprően pozitív fogadtatásának is, annak ellenére, hogy valójában kevesekre vonatkozik. Magyarország a térség legkevésbé vallásos, legtöbb válást, legtöbb egyedülállót, igen alacsony termékenységi számokat felmutató társadalma.”

 

A gyerek létszámának emelkedése úgy kellene, mint aszály idején az éltető eső, hiszen társadalmunk elöregedése felgyorsult, és a helyzetet súlyosbítja az elvándorlás ténye is, aminek eredményeként ma minden 6. magyar gyermek valamelyik külföldi országban születik meg.

 

Csok-ot eddig ötvenezer meg nem született gyerekre igényeltek, szocpolnál több mint negyvenezer ilyen szerződés volt. 2001 és 2009 között, több mint 41 ezer megelőlegező szocpol-szerződést kötött az állam, a szerződők negyede nem teljesítette a feltételeket, vagyis nem születtek meg a vállalt gyerekek – tudta meg közérdekű adatigénylés útján a Napi.hu.

 

Főszabály szerint a házaspárok első gyerekének négy, a másodiknak nyolc éven belül kellett volna megszületnie, vagyis ezek a szerződések már nagyrészt lejártak – emlékeztet a Napi.hu. Arról nincs adat a Pénzügyminisztériumban, hogy ez a több mint 41 ezer család összesen hány gyereket vállalt, ahogyan arról sincs, hogy a csaknem 10 ezer nem teljesített szerződéshez hány meg nem született gyerek kapcsolódik.

 

Ha a pár nem teljesíti időben a gyerekvállalást, azaz szerződést szeg, akkor az állam által a vállalási időszak alatt a hitelintézet számára teljesített kamat-, és költségkifizetéseket vissza kell fizetnie a költségvetés javára. Ennek több módja van, lehet törleszteni egy összegben, vagy akár – a tőketartozás visszafizetésével megegyező ütemezésben – részletekben is.

 

Az állam nem igazán ellenőrizte a teljesítést. Hogy teljesültek-e a szerződések feltételei, azt a hitelintézetekre bízta. A bankok feladata volt annak az ellenőrzése is, hogy a lakások, amelyekre felvették az állami támogatást, megfelelnek a feltételeknek. A Napi.hu például találkozott olyan házaspárral, amely 15 évre két gyerekre vett fel ilyen támogatást, ám később nem született gyermekük, a bank viszont még a határidő lejárta után 11 évvel sem jelezte nekik, hogy fizetniük kellene, így maguk jelentkeztek. 2008-tól mindössze 1 500 esetben született visszafizetésre kötelező hatósági határozat amiatt, hogy a támogatottak nem teljesítették a szerződésben vállalt bentlakási kötelezettségüket.

 

A szocpolhoz hasonló a csok rendszere is, és – mint a Napi.hu idézi Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, már 50 ezer gyermeket vállaltak a szülők.

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) – egykori szocpol – új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy építéséhez igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. A CSOK családalapítás esetén igényelhető. Az igényelhető támogatott összeg a meglévő vagy vállalt gyermekek számától függ.

Három lehetőség közül lehet választani:

 1. CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK)

Az igénylő személyekkel közös háztartásban lakó, és a megvásárolandó vagy építendő házba velük együtt költöző meglévő gyermek(ek) után vehető igénybe.

 2. MEGELŐLEGEZETT CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (MCSOK)

A támogatott személyek házaspárak kell, hogy legyenek, és a vállalt gyermek(ek) után vehető igénybe.

 3. CSOK + MCSOK

A támogatott személyek a meglévő és vállalt gyermekek után vehetik igénybe.

CSOK feltételei

Olyan házastársak igényelhetik, akik családot szeretnének alapítani,gyerekeik vannak a jelenben, vagy lesznek a jövőben, és még nem éltek a CSOK lehetőségével. A CSOK-ot élettársak is igényelhetik, ha van közös gyerekük, viszont a gyermek előre vállalása csak házastársak esetén lehetséges.

Ha még nincs gyermek, de vállalják, akkor a következő szabályok lépnek érvénybe:

  • Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év,
  • Két vállalt gyermek esetén 8 év,
  • 3 vállalt gyermek esetén 10 év áll rendelkezésre.

 

3 gyermek vállalása csak új lakás építése vagy bővítése esetén lehetséges. Ha használt lakást szeretnénk vásárolni vagy bővíteni, akkor legfeljebb 2 gyermek vállalható. Ha vállalt gyermekre igényeljük a CSOK-ot, akkor szükséges a házastársi kapcsolat és az egyik fél 40 évnél fiatalabb kell, hogy legyen. Feltételnek számít, hogy a meglévő gyermek az igénylőkkel közös háztartásban éljen, és a megvásárolandó vagy építendő lakásba velük együtt költözzön.

 

Lakásvásárláskor az eladó nem lehet a vevő közvetlen rokona vagy az élettársa.

CSOK akkor is igényelhető, ha valaki fent van a KHR listán. Ez nem kizáró jellegű, mint a hiteleknél.


A minden szép és jó meddig tart?
Minden szépen és jól hangzik, ugye? Ki ne szeretne lelkesen 2, vagy mindjárt három gyermeket is vállalni, annak tudatában, hogy együtt járhat mindez a családi boldogság egy vadonatúj otthonnal is? Az állam bőkezűen támogatja is ebben a lelkes fiatalokat. Ám nagyon fontos azon is elgondolkodni -bármennyire is lehetetlennek hangzik most-, hogy mi van akkor ha a tervek nem valósulnak meg maradéktalanul?
Tudjuk azt, kalkuláljunk azzal, hogy lehet egy másik variáció is, amire most még nem készültünk fel, amit nem is akarunk, hogy bekövetkezzen, de ahogy a tények mutatják, benne van mindenkinek a pakliban a nem várt rossz is. Így is célszerű feltérképezni azt, hogy ha a szerződést nem tudjuk teljesíteni, akkor az annak alapján életbe lépő feltételeknek meg tudunk-e felelni? Akár magunkra maradva is, megszületett gyerekeinket egyedül nevelve is? Ha a válasz igen, akkor hajrá!
Talán egy hosszú, boldog, nagycsaládos élet veszi kezdetét, és a vállalt idő alatt visszafizetésre kerül az igénybe vett hitel összeg. Erre is bőségesen lesz példa. De ennek ellentettjére is, mert a statisztika mindig megmutatja az árnyoldalt is, amit senki nem akar tudomásul venni, pláne azzal tervezni: 10 házasságból 6 válással végződik. A korábbi szocpol alatt a vállalt gyermekek negyede sem született meg!! Ez azért ad okot a hosszas elgondolkodásra. 

 

Mit tehetünk, ha nem jönnek be a számítások, és az adósság csak gyűlik…

Az adósságok rendezésének bizony van megoldásuk! Van kiút a reménytelennek hitt helyzetekből, csak az szükségeltetik hozzá, hogy elszánjuk magunkat arra, hogy kezeljük adósságainkat, és megkeressük ehhez a segítséget. Számtalan hivatalos megállapodás, banki szerződés tanúskodik az adósságrendezés sikeréről. Itt nézd meg ezeket >>Sikerek, banki adósságrendezések. 

Tehát ha a tartozások rendezésére vannak mérhető eredmények, amik hidd el, egyáltalán nem pofon egyszerű ügyek végeredményei csupán-, akkor érdemes mindenféle adósságról kérdezni, ITT kérdezhetsz minket is bármiről, de főképp az adósságok területén maradva, és mi a legjobb tudásunk szerint korrekt időben válaszolunk is. 

 

Ha feszít egy kérdés belülről, ki vele! Kattints!


Hogyan lehet súlyos károk nélkül adósságot rendezni?

Nem lehetetlen, sőt! Sokan, sokféleképpen tudnak ma már segíteni kilábalni az adósságokból: hitelekből, annak ilyen-olyan típusú fajtáiból, netán egy teljes adósságspirálból. Sokan sokféle kárt is okoznak a szerencsétlen, kiszolgáltatott helyzetű adósoknak, kihasználva azok tájékozatlansággal vegyített bizonytalanságait. Tehát itt van egy újabb csapda, ami a sok nyűg és baj mellett előttünk áll. 

Hogyan tudjuk felkutatni, majd megállapítani, hogy kire bízhatjuk az adósságok orvoslását?

Tanácsainkról ITT olvashatsz! >>  


JÓ TUDNI:

Ha adósságterheinket akarjuk rendbe szedni, először is el kell indulni, és kérni kell segítséget.

Ilyenkor kell a cselekvő üzemmód, hogy kikutasd, mi a jó irány, de egyéb módszereket is be kell vetned a helyes adatok megszerzéséhez – és persze kell egy kis természetes intelligencia, amivel átlátod az egész képet.

Hogy pontosan hogyan?

A személyes szaktanácsadásunkon mindenre választ adunk. Gondolkodásra is, cselekekvésre is :).

Személyes szaktanácsadás – egy bizonyított, sikert hozó módszer az anyagi körülményeid rendbetételéért. >>

Kattints, jelentkezz! 🙂

Tiszta anyagi helyzetet akarok!>>Katt!

És ami ugyancsak szállítja a helyzet megoldásokat hozzád:

Online szaktanácsadás, mert így sokkal könnyebb, spórolósabb, és gyorsabb:

 

Online adatbekérő űrlap

Töltsd ki, küldd el, és érkezik a segítség! 🙂

Az információ legyen Veled! Andrea – Hitelsakkmatt – 06304845236Mi az az Online ügykezelés?

Egyre többen intézik adóssággondjaikat az interneten keresztül, választva az online ügybeküldés lehetőségét. Az erre alkalmazott űrlapunk segítségével könnyedén, egyértelműen le tudja mindenki írni az ő saját problémás adósság helyzetét, és az űrlap elküdésével befogadjuk ennek átnézését, kiértékelését, díjmentesen. Nagyon rövid, 1-2 munkanapon belül történik minden beküldött ügy kiértékelése, és az elvárható, kijárható végeredmény, megoldás visszajelzése is megtörténik adósok felé. 

Sok magyar él a világ különféle országaiban, így nekik ez egy kényelmes, és üdvözítő megoldási forma. De igénybe veszik a beteg, idős, utazni nem tudó emberek is, vagy azok, akik így megspórolhatják az utazási költségeket. 

Kérdezz meg szakértőt, hogy hogyan lehet kezelni, csökkenteni adósságterheidet! Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Javaslatunk

Bármilyen, adósságodat, hiteledet érintő változás történik az életedben, például ha látod azt, hogy nehezen fizeted az adósságodat, főleg ha több is van, feltétlenül vedd fel a kapcsolatot hitelszakértővel!  Ha munkahelyed kerül veszélybe, szintén nehéz fizetni bármilyen tartozást, és az egészségügyi problémák is kihatással vannak az aktív, rendszeres törlesztésre.

Hatékony, gyors segítségnyújtást ITT KÉRHETSZ!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

 

   

A Facebook akadályozza a cikkek láthatóságát, ezért arra kérünk, hogy 1 megosztással -a cikk alján találod a “f” megosztás gombot-, segítsd a törekvésünket,

hogy minél több embernek tudjunk segíteni az adósságterhein! Köszönjük!

Ha értesülni akarsz mindig a legfrisebb adósságokkal kapcsolatos információkról, iratkozz fel írásainkra! >IDEKATTINTS!<

Az információ legyen Veled! Hitelsakkmatt (06304845236) ->  Kapcsolat

 

Kapcsolódó cikkek

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így […]

26

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

Áremelkedések – Brutális következmények

Ha éppen csak túlélni próbálsz, biztosan rontasz a helyzeten!   Egyes becslések szerint ebben a két évben úgy feltorlódtak az árverésre váró ingatlanok, hogy most közel 30.000 ilyen ház vagy lakás várakozik arra, hogy árverésre bocsássák. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket.  Ha alacsony a becsérték, akkor[…]

29

jún
árverés, végrehajtás

LICITHÁBORÚ – feltűnt a kilakoltatás veszélye!

Licit van, iparkodj!   Ez a helyzet egy árveréskor alakul ki. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket. Ezt a helyi, építéshatósági ember végzi el. Hol személyesen -szerencsés esetben-, hol pedig az íróasztala mögül. Ilyenkor, sőt a legtöbb esetben fals eredményt adnak ki, ami korántsem vicces! Ha alacsony[…]

12

máj
árverés, végrehajtás

Becsérték – mire figyelj oda, ha megállapítják?

BECSÉRTÉK – ÁRVERÉS Mi az a becsérték, milyen életbevágó szerepe van, miért árveréseknél jelenik meg, és ki állapítja meg? Haladjunk sorban. 1. A becsérték az az érték, ami az ingatlan aktuális piaci értékét határozza meg. Persze a becsérték megállapítása sajnos a legtöbb esetben fals értékeken alapul.   2. A szerepe abban rejlik egyrészt, hogy a végrehajtó mikor[…]

21

ápr
Adósság behajtása, végrehajtás

Minden, ami végrehajtás! Erre tessék vigyázni!

MIT tehet meg egy végrehajtó, ha elindult a végrehajtás?   Sajnos, sok mindent! Több eszköze is van egy végrehajtónak, ha egy tartozásban végrehajtást kérnek.   Eszközök: -Foglalás, -Inkasszó, -Letiltás, -Vállalkozás vh. alá vonása, -Árverés.   Utóbbi a végső eszköz, akkor nyúl ehhez a végrehajtó, ha már egy ideje a letiltás folyik, de nem látszik az adott tartozás[…]

12

ápr
végrehajtás

Saját magunktól letiltani?? Van ilyen?

Letiltás saját magunktól? Hogyan??!   Felmerült egy kérdés Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/csokkentes.hitelmentes) , mely igazán érdekesnek ígérkezik. Lássuk!   “Valószínűleg vannak mások is, akiket érdekel egy korrekt válasz az alább vázolt problémára. Ha bírósági végrehajtó, egy jogos, bíróság által megítélt követeléssel kapcsolatban nekem, mint KATA-s egyéni vállalkozónak küld egy letiltásról szóló felszólítást, aminek az a lényege, hogy a[…]