Itt az újabb hiteltörlesztési MORATÓRIUM!

… és annak pénzügyi következményei

 

Éljen, időt nyertünk! Örüljünk, vagy annyira nem is ideális a helyzet?

 

A kormány úgy döntött, hogy a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét. Az idén hozott, első moratórium döntés értelmében ez év, azaz 2020. dec. 31.-ig adtak lehetőséget a hiteltörlesztések felfüggesztésére. A mostani döntéssel ez az időszak hosszabbodik -előreláthatóan- jövő június 30.-ig.

Örüljünk, vagy inkább mégsem felhőtlen az öröm? Több kérdést vet fel a téma, ezért a cikkben kitérek a részletekre, hogy átfogó képet kaphass, milyen pénzügyii következmények lesznek az első ránézésre nagyon szimpatikus döntésnek. Méltányos, mert sok munkavállalót érint a járványügyi helyzet, sokan veszítették el az állásukat, vagy kerültek más munkavégzési feltételek alá, kevesebb órában dolgoznak, stb. Ha egy családban már mindkét szülőt érint hátrányosan, munkájukat tekintve a veszélyhelyzet, akkor itt komoly gond a megélhetés, főképp ha más családi segítségre sem számíthatnak…és ezt még komolyan megfejelheti egy folyó végrehajtás is: inkasszó, árverés lehetősége.

 

Nem kell fizetni a törlesztőket…

Nagyon sokan érintettek, nézzük meg, hogy valójában mit is jelent az intézkedés, -mert minden témánál előfordulnak tévhitek-, növekedik-e a törlesztő, vagy csak eltolódik a törlesztés, mivel nézünk szembe, amikor újra el kell kezdeni fizetni a hitelt? Akkor kellett jelezni a bank felé a moratóriumi időszakban, ha valaki a moratórium ellenére továbbra is fizetni akarta a hitele(i) törlesztését.

 

A bankok is keresni akarnak a “holt” időszakon

 

Szinte mindenki úgy reagálta le ezt a helyzetet, hogy: “Hú, de jó, egy teherrel kevesebb!”

De mi van az összes többi teherrel, ami az élő, de moratórium alá eső tartozás mellett van valaki életében? Azt továbbra is fizetni kell, mert azok nem esnek fizetési felfüggesztés alá. Ha csak magunk nem döntünk erről. Annak viszont súlyos  pénzügyi következményei vannak. Szíves figyelmedbe ajánlom, hogy megértsd a bankok által eladott tartozások útját, és annak megértését, miért nem lehet kikeveredni ezekből a már felmondott, engedményezett tartozásokból, amik követeléskezelőkhöz kerülnek át! Nézd meg, katt ide! »» 


Moratórium – kik járnak jobban? (Ha van ilyen…)

 

Nem olyan egyszerű ez a moratórium téma azért, mert valahol ezen a bankok is keresni akarnak. Nagy kérdés, hogy kik, hogyan járnak jobban?

  1. Ha elfogadják a moratóriumot, és hosszabbítanak a törlesztés felfüggesztési időszakon, vagy
  2. Ha inkább törlesztik továbbra is a moratórium ideje alatt.
  3. Nyilván lesznek helyzetek, ahol kérdés nélkül élni kell a hosszabbítási lehetőséggel.

De ahogy szokták mondani: “Nincs ingyen ebéd!”, a szolgáltatásokért így, vagy úgy, fizetni kell. Akik most még vacilálnak, mert lehetőségük van eldönteniük, hogy fizessék, vagy ne fizessék a törlesztőket, nekik szolgálunk segítséggel pár információval. Banki oldalról, akik élnek a felfüggesztés lehetőségével, ők többet fognak visszafizetni a teljes adósságot tekintve.

 

Miért fizetek többet, ha csak kis szünet jön?

Hosszabb időn keresztül fogja mindenki ezt fizetni, a törlesztők nem emelkednek, de mivel többlet alakul ki a felfüggesztés ideje alatt, és azt az adósnak kell megfizetni, és mivel nem változnak a korábbi törlesztőrészletek, ebből az következik, hogy tovább tart majd a hitel kifutási ideje.

 

A pénzügyi következmények

 

A Bankmonitor elemzője: “A moratóriumnak van egy pénzügyi következménye: a nem fizetés időszaka alatt kamatok halmozódnak fel , és ez az ami miatt meghosszabbodik a futamidő, mert ezt is vissza kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az összes visszafizetni való nőni fog, még akkor is, ha a törlesztés összege nem emelkedik. Tehát összességében nem tudunk kibújni a fizetési kötelezettség alól, hanem az csak időben kinyúlik.

Nem szabad abba a tévedésbe esni, hogy most kényelmesen nem fizetünk, és gyakorlatilag annak nem is lesz semmilyen következménye. Ilyenkor mit mond a bank? Hiszen most arról van szó, hogy ugyanannyit visszafizetünk, amennyiről a megállapodásunk szólt, csak kicsit időben későbbre tolódik. 

 

A bank a pénzügyi alap logikára hivatkozik,

 

Hiszen hogyha ugyanannyit fizetnénk, akkor ez azt jelentené, hogy 0 %-os kamatot kamatozna a pénz a nem fizetés időszaka alatt, azaz a pénzt ingyen használjuk, ingyen van.” 

 

Beszéljenek a számok!

 

A Bankmonitor kimutatása alapján:

Például valaki 10 millió Ft-ot vett fel, ezt x hónapra vette fel Gipsz Jakab, aki ha nem lett volna moratórium, akkor a futamidő végéig 13 millió 769 ezer Ft-ot fizetne vissza, ha viszont elfogadja a moratóriumot, akkor 14 millió, 585 ezret, azaz 800 ezerrel többet kell

Ezek a számok akkor, ha feltételezzük, hogy valaki mindkét moratóriumot elfogadta.

 

Miért lesz több a visszafizetendő hitel?

 

Bankmonitor: “A pénznek egyetlen egy ára van: a kamat. Kérdés, hogy ennek az árát kivel fizettetjük meg? Ha a bankkal fizettetjük meg, akkor nagyon komoly ára van részükre, és akinek megtakarításai vannak a bankokban elhelyezve, nekik nem jó ez a bizonytalanság. Hiszen ők is kérik a kamatot, és akkor a bank nem tudná ezt részükre kifizetni.

Fontos a banki rendszerszintű stabilitás, amit meg kell tudni vásárolni. 

Vagy megfizeti az állam? Akkor, amikor éppen elszalad a költségvetési hiány? Nagyon nagy kérdés, hogy miután ingyen ebéd nincsen, ki fizeti meg ennek az árát? Egyelőre nem úgy néz ki, hogy megváltoznak a kamatszintek, ha ez mégis ez megtörténne, azaz ha az Mnb kamatot emel, akkor a kamatok is nőni fognak. A piac kikényszerítheti a kamatemelést, ami a forint árfolyamát viszont stabilizálhatja. A 2020.-as év végével, mikor átlépünk 2021.-re, automatikusan hosszabbodik a moratórium. Azt viszont érdemes jelezni, ha menet közben bárkinél családi változás állt be: pl. gyermek/gyermekek születtek.”


Megnyugtatásul azt is elmondta az elemző, hogy senki nem fog többet fizetni havi szinten, mint korábban, csupán a futamidő hosszabbodásával a teljes visszafizetendő tartozás fog megnőni.

Te hogyan döntesz? Élsz a moratórium adta lehetőséggel, vagy inkább -persze, ha megteheted- kikerülöd a többlet költséget?

Felmerülő kérdéseidet ITT teheted fel, keress minket!


Miért visszafizethetetlenek a jogutódok (engedményesek, faktor cégek) által követelt tartozások? Ez is egy átfogó, és komoly téma. Erről videó anyagot készítek, amit megosztok ITT: YouTube – Hitelsakkmatt

Nézz vissza, mert érdemes meghallgatnod! 

Szeretettel: Andrea – Hitelsakkmatt 


Figyelem! Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.


AJÁNLÁS: Az első moratórium kapcsán készült az alábbi videó, katt ide!

Koronavírus helyzet – a végrehajtással, fizetési moratóriummal kapcsolatos legújabb fejlemények!

 

 

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

 

Pénzügyi szakjogásszal, a korábbi segítőmmel dolgozunk együtt, és segítünk a tartozások csökkentésében, és a kevesebb összeg visszafizetését is kidolgozzuk megegyezések keretében. Ennek több pozitív következménye is van: mindenki az anyagi korlátai között fizethet egy olyan tartozást, ami már kevesebb, mint korábban, és aminek már nincsenek kamatai sem, plusz a megállapodás hatására megáll egy adott végrehajtás is.

De csak akkor tud működni, ha te ebben komoly közreműködő vagy, és odateszed magad a saját ügyed mellé. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat” menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Facebook adósságkezelő csoportjaink: Stop nyomor! Kiút az adósságcsapdából csoport

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

 

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

 

Egy fesztelen szaktanácsadói beszélgetés, amely csakis az anyagi gondok megoldásáról szól! Kattints, kérj időpontot, díjmentesen!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt

Kapcsolódó cikkek

30

júl
Devizahitel, végrehajtás

Milyen formákat ölt az adósok kizsákmányolása?

Pénzügyi Káosz, vagy Ko?   A devizahiteles behúzással/csapdával látott napvilágot nagyon körvonalazottan, hogy meddig képes elmenni, milyen határokat tud feszegetni az, ha ezer milliárdok bezsebelése a cél. Ez a korántsem mellékes téma akkoriban, 2013.-2014. táján nagyon új volt még mindenkinek. Még az is szűz terület volt és ezáltal mindenki gyakorlatlan is volt abban, hogy a bankokkal szemben […]

29

júl
árverés, Devizahitel, végrehajtás

A bank téved! – Saját történetem III. rész

A végrehajtás felfüggesztve, lélegzetvételnyi idő, végre!   Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. III. rész. Ha olvastad devizahiteles történetem I.ésII. részét, akkor elég, ha kicsit visszanyúlok az írásom befejező részéhez, hogy felvegyük az[…]

23

júl
Adósság behajtása, Adósságrendezés

Akkor most tisztázzuk!

Mi történne, ha magadra maradnál egy adósságrendezési folyamatban?   Vannak azok az emberek, akik mindent jobban tudnak. Vannak, akik meghallgatják mások véleményét, de azt teszik, amit saját maguk elképzeltek az adott helyzetben. Mások elfogadják mások véleményét, ha tudják, ők jobban értenek hozzá. Vannak, akik nem gondolkoznak, csakis a mások véleményére alapozva hozzák meg döntéseiket.  Ahány ember, annyiféle[…]

22

júl
Adósságrendezés

Mikkel nem kell számolnod, ha tudatosan adósságrendezel?

Milyen csapdákat kerülhetsz el egy jó döntéssel?   Talán furcsának találhatod, hogy a fordított verziót, a “mi NEM lesz, ha adósságrendezel” megközelítést használom. Bizonyos dolgokat könnyebb úgy behatárolni, hogy nem arról beszélünk, hogy azok milyenek, mi valósulhat meg, ha alkalmazzuk, hanem azt határozzuk meg, hogy milyenek nem, azaz “mi nem fog biztosan történni, ha adósságkezelsz?”   Mivel[…]

16

júl
Behajtó/végrehajtó, végrehajtás

Sokan összekeverik őket – pedig eltérőek a szerepkörök az adósságbehajtásban

Miben mások a behajtók és a végrehajtók?   Azt könnyebb meghatározni, hogy miben nagyon hasonlók: mindkét hivatalos fél a félelemre alapozva kommunikál, ijesztő hangnemben veszi fel a kapcsolatot az adósokkal, s nyugodtan mondhatom, hogy szinte mindenkinek feláll a szőr a hátán, ha velük kerül kapcsolatba saját akarata ellenére és netán együttműködést elérnie. Sajnos bevált gyakorlat lett a[…]

09

júl
adósság, végrehajtás

A megfélemlítés a kenyerük – Hogyan állj ellen?

Miért dolgoznak a követeléskezelők, végrehajtók nagy hatásfokkal?   Elterjedt módszer -pláne manapság-, hogy a bankok, követeléskezelők (akiknek a bankok eladják a tartozásokat), végrehajtók, bíróság, közjegyzők, egy szóval a hivatalos szervek a félelemre alapozva kommunikálnak: Ha be akarnak hajtani egy/több adósságot, Ha el akarnak érni valamit a lehető legrövidebb idő alatt, Ha olyan cselekvésre akarnak rávenni például adósokat,[…]