ÍGY CSELEKEDJ HITEL ÜGYEDBEN! Hogyan kezeld a hiteledet, ha vannak elmaradásaid?

Így cselekedj hitel ügyedben! 2. rész

 

Hogyan kezeld a hiteledet, hogy EREDMÉNYE IS legyen, ha vannak elmaradásaid? 

 

HITEL HELYZETEK 2.

  

Korábbi írásunkban csoportokba soroltuk hitel helyzetek alapján a lehetséges adósi helyzeteket, és konkrétan megnéztük azt, hogy mi van akkor, ha rendesen fizető adós vagy, nincs törlesztési elmaradásod. Megnéztük a helyzetből fakadó nyereségeket és a lehetséges kockázatokat.

Ebben az írásunkban azt a hitelhelyzetet vizsgáljuk, mikor már elmaradások vannak a hiteltörlesztésben. Itt is megnézzük a nyereségeket és a lehetséges kockázatokat, megnézzük milyen előnyök, hátrányok származnak ebből a helyzetből.

A lehetséges jó és rossz következmények alapján könnyebben átlátod a saját helyzetedet, és vélhetően jobban fog körvonalazódni, hogy mit és mikor kell cselekedni.

 FONTOS szempontok, hogy: mi ad biztonságot, azaz “nyereséget” a helyzetnek, és mi teremt “veszélyhezetet, azaz “kockázatot, veszteséget” a helyzetnek?

Te saját magad be tudod ezek alapján kalibrálni, hogy hogy is állsz most, van-e félnivalód, vagy nincs, és ki tudod következtetni azt is, hogy mi az optimális cselekvés a saját hitelhelyzetedben.

 

A realitás

 az, hogy a legtöbb hitel ebben a helyzetben van jelenleg, hiszen a többszörösére megugrott havi törlesztőket már kevesen bírják jelenleg is fizetni, és van egy réteg, amelyik egészen egyszerűen már elzárkózik a további fizetéstől, hiszen azt érzi, hogy csak dobálja ki az ablakon a nehéz munkával megkeresett pénzét, mert egy olyan hitelt fizet, ami jogtalanul a többszörösére emelkedett, és a banknak megjáró felvett összeg + kamatok helyett ennek többszörösét kellene megfizetnie.

Erre pedig már nem hajlandó. Nem hajlandó egyszerűen olyan összegeket kifizetni egy olyan hitel után, aminek a megtérülését sem látja, sem a kifizethetőségét belátható időn belül.  

Sem azt nem látja betonbiztosnak, hogy évek hosszú sora alatt határidőre mindig tudná teljesíteni a befizetéseket, és azt sem látja garantáltnak, hogy ő saját maga lesz akár olyan egészségi állapotban, lesz akár olyan munkaképességben, és abban sem lehet teljesen biztos, hogy folyamatosan biztosítva lesz az az anyagi forrás, amiből ezt megfinanszírozza.

 

Tedd fel magadban ezt a pár kérdést:

 

 • “Mi van akkor, ha rendesen fizetem a hitelemet, de pár év múlva bármi olyan dolog történik Velem, vagy körülöttem, hogy nem leszek fizetőképes?” Merthogy ez is életszerű helyzet, és sajnos már vannak jó páran, akik ezt megélték. Ez van akkor, mikor valaki önhibáján kívül kerül olyan helyzetbe, amit előre nem kalkulált bele a hitelfelvételnél. 

 

Nem kalkulálták bele, hogy:

 

 • megrottyanhat az egészségi állapot,
 • elveszíthetik a munkahelyüket, és számolni kell kiesett időszakkal,
 • ha kezesek egy hitelben, az adós ellehetetlenülése okán, vagy bármi ok miatti nem fizetés esetén fizetésre kötelezi a bank a kezeseket, és adóstársakat,
 • ha a családban a gyerek az adós, és segítették a szülők a hitelfelvételt, akár jelzálogkötelezettként, akár adóstársként, szükséges lehet a fizetési támogatás,
 • az öregedés, mint biológiai folyamat jelentős hatású lehet a múló évek alatt,
 • akármennyire is igyekszik tartani a befizetési határidőket, fizetési kimaradások becsúszhatnak, a bank felmondja a hitelszerződést,
 • csúszások miatt felkerülhet a KHR, vagy BAR listára, aminek következménye, hogy semmilyen kölcsönt nem kap, bárhol is kérné azt,
 • az elmaradások pedig mindig generálnak késedelmi kamatokat is.

Alapvetően nem kalkulálták bele az emberek ezeket a lehetséges, és súlyos következményeket akkor és ott, mielőtt a hitelt felvették volna. Mert akkor bizonyára nem kérik azt. Mindig a jelenlegi állapotból kiindulva ítélik meg a helyzetüket, és úgy gondolják, -hiszen alapvető belső védelmi mechanizmus szervezetünkben-, hogy a lehető legjobb helyzettel kell számolni, ha önmagunkról van szó, és mert annyira szükséges az az összeg a banktól. 

Azt pedig nyilván nem tudhatta előre a devizahitelt felvevők népes tábora, hogy mennyire tudatosan kiépített, és mekkora pénzügyi átverés áldozatai lesznek. Én sem kalkuláltam bele, és az a több millió devizás sem, akiket tömegesen lakoltatnak ki otthonaikból, mert adósként ellehetetlenültek, vagy kezesek, adóstársak voltak, és csak rajtuk talált fogást a bank, vagy a behajtó cég…és még nincs vége.

Nem látni a reménysugarat, hogy a kormány meg akarná oldani a tömegpusztító helyzetet, Nem tudja átlátni egy nyugdíjas ember, hogy hogyan, és mikor fizeti ki a 43 milliós adósságát, a 70 ezer Forintos nyugdíjából!

Azt viszont lehet látni, lehet tudni, hogy mindenki saját maga CSELEKEDHET, és JAVÍTHAT a saját helyzetén!

Ki akadályozhat meg ebben? Csakis saját magad. Persze, itt is akad számos kifogás. Felmerülnek benned is?

 • így is hátrányos anyagi helyzetbe kerültem, hogyan tudnék fizetni szakembert, aki kihúz a csapdából?
 • Annyi mindent olvasni, ezért nem bízom meg senkiben sem, aki segítséget ajánl fel.
 • Megbíztam már a segítőmben, és most nem érem el, nincs kontakt, még személyesen sem találom…és hasonlóak.

Persze, mindenki megpróbálhatja saját maga kezelni az ügyét, felkeresni a bankot, vagy annak jogutódját, és alkudozni velük, hogy csökkentsék az adósságot, okokat felsorakoztatni. A tapasztalat szerint, ha ebben nincs rutin, ha nincs felépített stratégia, akkor rövid úton elhajtják az ügyfelüket ezek a pénzintézetek. 

Tudni kell róluk, hogy csak a pénz számít. Csak az számít, ami nekik bevétel. Ha bevétel kiesést látnak, szóba sem állnak az ügyben. Ha viszont sarokba szorítva érzik magukat, azt érzik, hogy itt jobb, ha megalkudnak, akkor létrejöhet a nyer-nyer helyzet, amiben mind az adós, mind a bank megfelelő szintre jut, és elégedett lehet.

 

Ki tudja, még mennyit emelkedik a hitel összege?

 

Azt mindenki tudja, hogy minél magasabb a hitel összege, annak arányában magas a törlesztőrészlet is. Huzamos időn keresztül, akár több éven át is havonta pontos törlesztéssel fizetni az elrugaszkodott havi összeget nem csak anyagilag, de pszichésen is nagyon megterhelő feladat. Elő kell teremteni, időben be kell fizetni, mert már 1 nap csúszásnál számolják a büntető késedelmi kamatokat a teljes hitelösszegre. S ez is arányosan annál magasabb, minél magasabb az adósság.

Tehát, hacsak valaki nem robot üzemmódban, és óramű pontossággal fizet, akkor már a késedelmi kamat emel az összegen, és ezt annyiszor teszi, ahányszor elmaradást érzékel a bank rendszere. 

 

Az egyszerű történet, ami az után következik, ha valaki befejezi a törlesztést.

 

Miért is hagyja abba valaki a havi befizetéseket? Mert

 • már elege lett, hogy visszafizette a felvett hitelét, talán már kamatostul is, de még ugyanannyi hátra van, mint amennyit felvett;
 • nem bírja a törlesztést, mert azok többszörösére emelkedtek, és már megélni is alig tud;
 • végleges megoldást akar, ez már egy tudatos lépés, mert a jól fizető adóssal nem egyezkednek a bankok.

Tulajdonképpen nagyon lecsupaszítva ez a kerek összefoglalása annak, hogy miért hagyják abba akár tudatosan, akár önhibájukon kívül az adósok a törlesztéseket.

 

 

 Mik a következmények?

 

 1. Hátralékba kerül a hitel, és általános esetben a 3 havi elmaradást követően az adós felkerül a KHR, azaz Bar listára, ami ugyebár a Központi Hitelinformációs Rendszer, így minden pénzintézet látja, hogy : ejnye, bejnye ő egy rossz adós, nem adunk se kölcsönt, se hitelt, és semmit sem, amíg ez az “aktív státusz” látszik a neve mellett.
 2. Előbb-utóbb felmondja a hitelt a bank. Ennek a gyakorlata széles spektrumon változó. Van olyan bank, amelyik pár hónap kivárás, és adós zrikálás után felmondást küld, valamelyik pedig a kivárásos taktikát játssza, és elnyújtja akár 1-2 évig is ezt az időszakot, és beindítja a késedelmi kamatok áradatát, mert még a “nem fizetős” időszak alatt is térülni fog a pénze. (nem kevés!)
 3. Amikor a pénzintézet azt látja, hogy elég idő telt már el, hogy valami megoldást találjon az ügyfele a törlesztésekre, de ez újból nem indult be, akkor 2 dolog szokott történni:

 

 • eladja a követelését behajtó cégnek, és majd aztán azok zaklatják tovább a nem fizető adóst. Minden, a tartozással kapcsolatos kezelés, és ehhez kapcsolódó jog megilleti a jogutódot.
 • végrehajtásra adja, és itt a megbízott végrehajtó a törvényben előírt fokozatosság elvét betartva elkezd intézkedni a hátralék behajtására.

 

Mik a nyereségek?

 

 Ez a folyamat, amit ezek a lépések alkotnak, egy összetett, és hosszadalmas folyamat, de a lépcsőfokok nagyjából így épülnek egymásra ebben az eljárásban.

 

DE! Mindig van egy De! 🙂 MOst jönnek a jó hírek:

 

Azzal, ha elmaradásba kerül egy hitel, megnyílik a lehetősége egy “új világnak”, jöhet a végleges adósságrendezés!

Ha eddig félelmetesnek is tűnt a retorzió, azért ez más területen jó hírnek, egyenesen új lehetőségnek számít.

Kérj időpontot díjmentes szaktanácsadásunkra, mert az ügyed átbeszélése mellett a megoldás lépéseit is megtudhatod, tanácsokat és támpontokat is kapsz:

 

Akármilyen furcsa is, de a törlesztés elmaradása, majd a felmondás helyzetében alakul ki egy olyan táptalaj , amikor a bankkal, vagy már a jogutóddal, egy faktorcéggel “beszélni lehet.”

Nem árt tudni azt is, hogy még a drasztikus lépések előtt, mint például egy végrehajtás megindulása előtt, vagy alatt a megegyezés lebonyolódhat, mivel pár hónapot vesz igénybe a rendezési folyamat.

 Hogy ez milyen jótékony következményekkel jár?

 • a tartozás összege csökken;
 • véglegesen rendeződik a hiteled (akár devizás, akár forintos; akár fedezetes, akár fedezetlen)
 • jellemzően akár kamatmentes részletfizetéssel is visszatörleszthető a lealkudott összeg.
 • ha pedig egyösszegű felajánlás érkezik a bankhozm akkor az aktív Bar listás státusz is a rendezéskor azonnal megszűnik, és passzívvá alakul még 1 éven keresztül. 

Nagyon fontos információ: minden esetben a hitelkörülmények figyelembevételével alakul ki a rendezési stratégia.

 

S mit rejthet magában még egy peren kívüli megegyezés? Milyen többletet ad

hozzá az életedhez?

 

Katt ide, tanulmányozd át>> Megegyezés Mesterfokon

 

Mindenki saját maga is kezdeményezheti az egyezkedést, a kérelmek sokaságát indítani lehet a bankodnak, ám a tapasztalatok alapján ez nem szokott célravezető lenni.

A bankok/faktorcégek jellemzően nem állnak szóba a saját ügyfeleikkel.

Ezt a helyzetet és a negatív véleményeket némileg boncolgatjuk ebben a cikkünkben, itt találod, katt a linkre!>>

Devizahitelek – Felelős vagy azért, amit választottál? Ki vívja meg a saját harcodat? – Katt ide! >>

 

Ne feledd! Díjmentes személyes tanácsadás, hogy egy jobb kiadású életet élhess! 

Az időpontot kérők szíveskedjenek elérhetőséget is mellékelni az emailbe, mert az időpontokat össze kell egyeztetni, címet meg kell beszélni. 🙂

 

Ez is érdekelhet>> Miből fakadnak a devizások családi tragédiái? Katt, olvass tovább!

 

Az információ legyen Veled! Hitelsakkmatt – 06304845236

 

 

Kapcsolódó cikkek

30

júl
Devizahitel, végrehajtás

Milyen formákat ölt az adósok kizsákmányolása?

Pénzügyi Káosz, vagy Ko?   A devizahiteles behúzással/csapdával látott napvilágot nagyon körvonalazottan, hogy meddig képes elmenni, milyen határokat tud feszegetni az, ha ezer milliárdok bezsebelése a cél. Ez a korántsem mellékes téma akkoriban, 2013.-2014. táján nagyon új volt még mindenkinek. Még az is szűz terület volt és ezáltal mindenki gyakorlatlan is volt abban, hogy a bankokkal szemben […]

29

júl
árverés, Devizahitel, végrehajtás

A bank téved! – Saját történetem III. rész

A végrehajtás felfüggesztve, lélegzetvételnyi idő, végre!   Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. III. rész. Ha olvastad devizahiteles történetem I.ésII. részét, akkor elég, ha kicsit visszanyúlok az írásom befejező részéhez, hogy felvegyük az[…]

23

júl
Adósság behajtása, Adósságrendezés

Akkor most tisztázzuk!

Mi történne, ha magadra maradnál egy adósságrendezési folyamatban?   Vannak azok az emberek, akik mindent jobban tudnak. Vannak, akik meghallgatják mások véleményét, de azt teszik, amit saját maguk elképzeltek az adott helyzetben. Mások elfogadják mások véleményét, ha tudják, ők jobban értenek hozzá. Vannak, akik nem gondolkoznak, csakis a mások véleményére alapozva hozzák meg döntéseiket.  Ahány ember, annyiféle[…]

22

júl
Adósságrendezés

Mikkel nem kell számolnod, ha tudatosan adósságrendezel?

Milyen csapdákat kerülhetsz el egy jó döntéssel?   Talán furcsának találhatod, hogy a fordított verziót, a “mi NEM lesz, ha adósságrendezel” megközelítést használom. Bizonyos dolgokat könnyebb úgy behatárolni, hogy nem arról beszélünk, hogy azok milyenek, mi valósulhat meg, ha alkalmazzuk, hanem azt határozzuk meg, hogy milyenek nem, azaz “mi nem fog biztosan történni, ha adósságkezelsz?”   Mivel[…]

16

júl
Behajtó/végrehajtó, végrehajtás

Sokan összekeverik őket – pedig eltérőek a szerepkörök az adósságbehajtásban

Miben mások a behajtók és a végrehajtók?   Azt könnyebb meghatározni, hogy miben nagyon hasonlók: mindkét hivatalos fél a félelemre alapozva kommunikál, ijesztő hangnemben veszi fel a kapcsolatot az adósokkal, s nyugodtan mondhatom, hogy szinte mindenkinek feláll a szőr a hátán, ha velük kerül kapcsolatba saját akarata ellenére és netán együttműködést elérnie. Sajnos bevált gyakorlat lett a[…]

09

júl
adósság, végrehajtás

A megfélemlítés a kenyerük – Hogyan állj ellen?

Miért dolgoznak a követeléskezelők, végrehajtók nagy hatásfokkal?   Elterjedt módszer -pláne manapság-, hogy a bankok, követeléskezelők (akiknek a bankok eladják a tartozásokat), végrehajtók, bíróság, közjegyzők, egy szóval a hivatalos szervek a félelemre alapozva kommunikálnak: Ha be akarnak hajtani egy/több adósságot, Ha el akarnak érni valamit a lehető legrövidebb idő alatt, Ha olyan cselekvésre akarnak rávenni például adósokat,[…]