Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium

 

Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.

 

Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt, ami 1,5 M-s összegre rúgott a moratórium megkezdése előtti utolsó időszakban: itt már több, mint 900 ezer Ft-os + kamattal kell számolni. Így 2,4 M Ft-on áll az egyenleg, amit a későbbiekben kell megfizetni. Tehát, aki továbbra is bent marad, annak már iszonyatosan magas + költségekkel kell szembenéznie, hiszen az összeg folyamatosan kamatozik.

Ez azt is maga után vonja, hogy a plusz kamatokkal megnövekedett követeléseket, mivel a havi törlesztőket a korábbival azonos szinten kell tartani, a futamidő jócskán megnyúlik majd. 

 

Nincs extra kamat

A jogszabályi megfogalmazás az, hogy. nincs kamatos kamat, “csak” kamat van, és a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a moratórium előtti utolsó időszak törlesztőrészleténél. Ámbár kivételt képeznek a változó kamatozású hitelek. Tehát ez utóbbiaknál a törlesztőrészlet is magasabb lesz. Ideje átnyálazni az induló szerződéseket, kinek milyen feltételekkel, milyen  kamatozásúra lett megkötve az.

A tartozásokra a moratóriumi időszak alatt rakódó kamatot -ha a havi törlesztő nem emelkedhet-, akkor a futamidő kitolásával kompenzálja saját magának a bank, így elmondta a szakértő azt is, hogy most az látszik, hogy akár 30-50 hónappal is kitolódhatnak a teljes futamidők.

 

Válaszút

Ellenben lehetőség van alternatív megoldásokra: ha valaki a moratóriumból való kilépést követően úgy állapodik meg a bankjával, hogy emelne a havi törlesztőn, akár 3-5 ezer Ft-ot, az már jelentősen kihathat a futamidő hosszára is, azaz jelentősen lehetne azt rövidíteni a kitolással szemben.

A pénzügyi szakértő azt is elmondta, hogy aki megteheti már most is a hitelének törlesztését, annak nem érdemes tovább élveznie a moratórium védelmét, mert a várhatóan 30-50 hónapos futamidő meghosszabbítás egy változó kamatozású pénzügyi terméknél már plusz anyagi megterhelést is jelent, hiszen ezeknél a követeléseknél a korábbinál magasabb lesz a havi törlesztés összege is.

Nyilván, akikre komoly negatív hatást gyakorolt a Covid állapot, jelenleg sem tudnának stabilan törlesztést fizetni, nekik tanácsolt még a védelem megtartása.

 

Moratórium csapdák

  1. Több csapdát is látok abban, ha valaki a moratóriumban marad továbbra is. Nevezetesen a 30-50 hónapos visszafizetési idő kitolása, ami 2,5 év-4 év közé tehető jelenleg, de ez változhat a jövőben a benne maradási idő függvényében, a toldás az eredeti futamidő hosszát növeli majd meg. Senki nem lesz már fiatalabb, az életkor is halad előre, azzal együtt az egészségünk állapot is romolhat.
  2. A másik tényező a munkahelyek stabilitása. A mai világban már jó pár éve érezzük a munkahelyi bizonytalanságot, azaz ami most kőbe vésett munkának tűnik, az hipp-hopp elpárologhat, és ott tartunk, hogy munkát kell keresni. Jól példázza ezt a Covid felbukkanása, ami fenekestől forgatta fel a világot. 
  3. Ha már most a pénzügyi szakemberek 2,5-4 év közé teszik a futamidő meghosszabbítását és a Covid miatti induló moratórium 2020. márciusától kezdődött 2020. 12.31.-ig, aztán azt tovább hosszabbították 2021. 06.30.-ig, majd újra a jelenlegi 09.20.-ra, innen ismét hosszabbítás indul, amit 2021.10.31.-ig kell eldöntenie mindenkinek, akar, nem akar benn maradni a hiteltörlesztési moratóriumban. A teljes moratóriumi időszak 1,5 év volt eddig mindösszesen, de a futamidő kitolás ennek több, mint kétszerese. Jó ezen elgondolkodni, hogy ki marad, ki nem és mekkora futamidő kitolással néz majd szemben az, aki marad.
  4. Számolni kell a magas inflációval és azzal a lehetséges körülménnyel is, hogy az Mnb is emelhet az alapkamaton, mert az minden fajta hiteltermék kamatát is befolyásolja.

 

Egy korábbi elemzés szerint…

Beszéljenek a számok!

 

A Bankmonitor kimutatása alapján:

Például valaki 10 millió Ft-ot vett fel, ezt x hónapra vette fel Gipsz Jakab, aki ha nem lett volna moratórium, akkor a futamidő végéig 13 millió 769 ezer Ft-ot fizetne vissza, ha viszont elfogadja a moratóriumot, akkor 14 millió, 585 ezret, azaz 800 ezerrel többet kell visszafizetnie.

Ezek a számok akkor, ha feltételezzük, hogy valaki mindkét korábbi moratóriumot elfogadta.

A fenti számítás analógiája igaz a többi hitelre is, csupán a számok mások, a számítási elv ugyanaz.

 

Tehát érdemes jól átgondolni a lehetőségeket és csak akkor, abban az esetben élni továbbra is a hiteltörlesztési moratóriummal, ha munkahelyi válságból, megélhetési gondokból fakadóan nem tudjuk tartozásunkat tovább fizetni.

 

Ha érdekel, hogy mi hogyan tudunk segíteni az anyagi terheken, akkor ITT érdeklődj!>>Kapcsolat<<, vagy küldd be ügyed részleteit ITT>>Adatbekérő űrlap<<

Már komplett hitelezési segítséggel is, negatív (aktív) khr mellett is!


Azzal van dolgunk, hogy a bedőlt követeléseket kézbe vegyük, vagy még jobb, hogy szakavatott kézbe adjuk, akik lefaragják az irreálisan sok rápakolt kamatot, így már egy viszonylag barátságosabb összeggel nézünk szembe, ami –ha jó helyre kopogtattál segítségért– kamatmentes formában fizethető vissza, akár részletekben is. >>Kapcsolat, keress minket, tudunk segíteni!<<


 

Egy videó ami, kapcsolódik a fentiekhez: Moratóriumi körkép – Nézd meg!

 

 

Addig is, bármi történik adósság fronton, ITT megtalálod a segítséget: >>Kapcsolat<<

 

Az alábbi videó segít abban, hogy tovább tisztuljon a kép a kamatoztatás témakörében. 

 

Szeretettel, Andrea


Adósságcsapdában élsz? Megértelek!

 

Nem kell, hogy beletörődj a sorsodba! Persze, mindenki szíve joga, hogy saját maga döntse el, hogyan akarja élni az életét. De látod, milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül, pedig csak 2 perce olvasod írásaimat.

A jobb helyzetünkért, a jobb sorsért mindig meg kell küzdenünk! Aki képes kilépni a komfortzónájából, a Reality show-kat ott hagyni, és felállni a televízió elől, akkor biztosan elérsz egy sokkal jobb helyzetet, és nyugodtabb anyagi körülményeket.


Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idénmódosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<


Hogyan mentsd a mentehetőt?

»Árverés indult, mit tehetsz? A cikket ITT találod«

Itt, ebben a szakaszban már az idővel kell versenyt futni. De még ilyenkor is van remény. Tudunk segíteni, ha nem 3 nappal az árverés vége előtt jelentkezel.

Hogyan? Kérdezz meg minket!

Összefoglalva:Miután személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket, közvetlenül, és pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmolni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

04

okt
Adósságrendezés, végrehajtás

Kilakoltatási hullám

Sorra érkeznek panaszok a kilakoltatásról   Dr. Fiszter Zsuzsanna – “..Még most kezd igazán beindulni a kilakoltatási hullám. Rengeteg kilakoltatás van, napi 40 sikeres ingatlan árverezés átlagban. Mind a kilakoltatásokon, mind az országgyűlésben számíthatnak ránk a devizakárosultak, végrehajtások elszenvedői…”   Az ősz folyamán kezdődik majd a nagy hullám.  Az MBVK adatai alapján mióta  megindultak a kilakoltatások és újra megnyilt […]

28

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Így tettek tönkre…

Sokan mondják ugyanezt, de az esetek különböznek. Munkatársként így bánt el velem   A saját történetemen keresztül mutatom be azt a báránybőrbe bújt farkast, aki máig is eljátssza ugyanazt a mézes-mázos szerepét ügyfelei előtt, amit előttem korábban. Hittem neki, rá támaszkodtam. S mi lett a vége? Egy engedményezés, jóval több kamat, megnyerhetetlen perek, árverések sora…    […]

22

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Akasztják a hóhért?

 Meglopni azt aki segít…? Inkább így: meglopni azt, aki bajban van!     Na, de ilyet!   Fenti cikket olyan közönnyel, fapofával írták, hogy arra jobb szó híján azt mondanám, hogy a pofátlanság határtalan! Jóérzésű ember ilyet, az ő helyzetében nem tenne ki, de még csak eszébe sem jutna ilyennel előrukkolni!  Az adósság ügyekben segítségnyújtásra ígérvényt tevő[…]

21

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Adósokon segítő cég(ek) – A megbízási díj nem jár vissza!?

Nem árt olvasni a sorok között, megnézni az apróbetűs részt is! Ez a cikk megtörtént eseményeket dolgoz fel.   Voltál már abban a bizonyos helyzetben, mikor arcul csapásként ért a valóság: nem kapod vissza a több százezer forintodat, amit egy ígérvényre fizettél ki? Ígérvény: az adósokat segítő cég minden szépet és jót megígér, csak fizess, utána pedig parkolóra[…]

14

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

A hátbatámadás művészete

Nem azok az ellenségeid, akik kivont karddal állnak előtted, hanem akik a hátuk mögött tőrt szorongatva állnak az oldaladon. Amíg valakinek jól megy sora, mindenki a barátjának akar látszani.   Sajnálattal veszem tudomásul, hogy amióta nem vagyok az Adósmentor cégnél, azóta minden felborult. Kiváltképp a saját életem, a családom léte is. De erről majd később szólok…  […]

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így[…]