Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium

 

Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.

 

Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt, ami 1,5 M-s összegre rúgott a moratórium megkezdése előtti utolsó időszakban: itt már több, mint 900 ezer Ft-os + kamattal kell számolni. Így 2,4 M Ft-on áll az egyenleg, amit a későbbiekben kell megfizetni. Tehát, aki továbbra is bent marad, annak már iszonyatosan magas + költségekkel kell szembenéznie, hiszen az összeg folyamatosan kamatozik.

Ez azt is maga után vonja, hogy a plusz kamatokkal megnövekedett követeléseket, mivel a havi törlesztőket a korábbival azonos szinten kell tartani, a futamidő jócskán megnyúlik majd. 

 

Nincs extra kamat

A jogszabályi megfogalmazás az, hogy. nincs kamatos kamat, “csak” kamat van, és a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a moratórium előtti utolsó időszak törlesztőrészleténél. Ámbár kivételt képeznek a változó kamatozású hitelek. Tehát ez utóbbiaknál a törlesztőrészlet is magasabb lesz. Ideje átnyálazni az induló szerződéseket, kinek milyen feltételekkel, milyen  kamatozásúra lett megkötve az.

A tartozásokra a moratóriumi időszak alatt rakódó kamatot -ha a havi törlesztő nem emelkedhet-, akkor a futamidő kitolásával kompenzálja saját magának a bank, így elmondta a szakértő azt is, hogy most az látszik, hogy akár 30-50 hónappal is kitolódhatnak a teljes futamidők.

 

Válaszút

Ellenben lehetőség van alternatív megoldásokra: ha valaki a moratóriumból való kilépést követően úgy állapodik meg a bankjával, hogy emelne a havi törlesztőn, akár 3-5 ezer Ft-ot, az már jelentősen kihathat a futamidő hosszára is, azaz jelentősen lehetne azt rövidíteni a kitolással szemben.

A pénzügyi szakértő azt is elmondta, hogy aki megteheti már most is a hitelének törlesztését, annak nem érdemes tovább élveznie a moratórium védelmét, mert a várhatóan 30-50 hónapos futamidő meghosszabbítás egy változó kamatozású pénzügyi terméknél már plusz anyagi megterhelést is jelent, hiszen ezeknél a követeléseknél a korábbinál magasabb lesz a havi törlesztés összege is.

Nyilván, akikre komoly negatív hatást gyakorolt a Covid állapot, jelenleg sem tudnának stabilan törlesztést fizetni, nekik tanácsolt még a védelem megtartása.

 

Moratórium csapdák

  1. Több csapdát is látok abban, ha valaki a moratóriumban marad továbbra is. Nevezetesen a 30-50 hónapos visszafizetési idő kitolása, ami 2,5 év-4 év közé tehető jelenleg, de ez változhat a jövőben a benne maradási idő függvényében, a toldás az eredeti futamidő hosszát növeli majd meg. Senki nem lesz már fiatalabb, az életkor is halad előre, azzal együtt az egészségünk állapot is romolhat.
  2. A másik tényező a munkahelyek stabilitása. A mai világban már jó pár éve érezzük a munkahelyi bizonytalanságot, azaz ami most kőbe vésett munkának tűnik, az hipp-hopp elpárologhat, és ott tartunk, hogy munkát kell keresni. Jól példázza ezt a Covid felbukkanása, ami fenekestől forgatta fel a világot. 
  3. Ha már most a pénzügyi szakemberek 2,5-4 év közé teszik a futamidő meghosszabbítását és a Covid miatti induló moratórium 2020. márciusától kezdődött 2020. 12.31.-ig, aztán azt tovább hosszabbították 2021. 06.30.-ig, majd újra a jelenlegi 09.20.-ra, innen ismét hosszabbítás indul, amit 2021.10.31.-ig kell eldöntenie mindenkinek, akar, nem akar benn maradni a hiteltörlesztési moratóriumban. A teljes moratóriumi időszak 1,5 év volt eddig mindösszesen, de a futamidő kitolás ennek több, mint kétszerese. Jó ezen elgondolkodni, hogy ki marad, ki nem és mekkora futamidő kitolással néz majd szemben az, aki marad.
  4. Számolni kell a magas inflációval és azzal a lehetséges körülménnyel is, hogy az Mnb is emelhet az alapkamaton, mert az minden fajta hiteltermék kamatát is befolyásolja.

 

Egy korábbi elemzés szerint…

Beszéljenek a számok!

 

A Bankmonitor kimutatása alapján:

Például valaki 10 millió Ft-ot vett fel, ezt x hónapra vette fel Gipsz Jakab, aki ha nem lett volna moratórium, akkor a futamidő végéig 13 millió 769 ezer Ft-ot fizetne vissza, ha viszont elfogadja a moratóriumot, akkor 14 millió, 585 ezret, azaz 800 ezerrel többet kell visszafizetnie.

Ezek a számok akkor, ha feltételezzük, hogy valaki mindkét korábbi moratóriumot elfogadta.

A fenti számítás analógiája igaz a többi hitelre is, csupán a számok mások, a számítási elv ugyanaz.

 

Tehát érdemes jól átgondolni a lehetőségeket és csak akkor, abban az esetben élni továbbra is a hiteltörlesztési moratóriummal, ha munkahelyi válságból, megélhetési gondokból fakadóan nem tudjuk tartozásunkat tovább fizetni.

 

Ha érdekel, hogy mi hogyan tudunk segíteni az anyagi terheken, akkor ITT érdeklődj!>>Kapcsolat<<, vagy küldd be ügyed részleteit ITT>>Adatbekérő űrlap<<

Már komplett hitelezési segítséggel is, negatív (aktív) khr mellett is!


Azzal van dolgunk, hogy a bedőlt követeléseket kézbe vegyük, vagy még jobb, hogy szakavatott kézbe adjuk, akik lefaragják az irreálisan sok rápakolt kamatot, így már egy viszonylag barátságosabb összeggel nézünk szembe, ami –ha jó helyre kopogtattál segítségért– kamatmentes formában fizethető vissza, akár részletekben is. >>Kapcsolat, keress minket, tudunk segíteni!<<


 

Egy videó ami, kapcsolódik a fentiekhez: Moratóriumi körkép – Nézd meg!

 

 

Addig is, bármi történik adósság fronton, ITT megtalálod a segítséget: >>Kapcsolat<<

 

Az alábbi videó segít abban, hogy tovább tisztuljon a kép a kamatoztatás témakörében. 

 

Szeretettel, Andrea


Adósságcsapdában élsz? Megértelek!

 

Nem kell, hogy beletörődj a sorsodba! Persze, mindenki szíve joga, hogy saját maga döntse el, hogyan akarja élni az életét. De látod, milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül, pedig csak 2 perce olvasod írásaimat.

A jobb helyzetünkért, a jobb sorsért mindig meg kell küzdenünk! Aki képes kilépni a komfortzónájából, a Reality show-kat ott hagyni, és felállni a televízió elől, akkor biztosan elérsz egy sokkal jobb helyzetet, és nyugodtabb anyagi körülményeket.


Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idénmódosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<


Hogyan mentsd a mentehetőt?

»Árverés indult, mit tehetsz? A cikket ITT találod«

Itt, ebben a szakaszban már az idővel kell versenyt futni. De még ilyenkor is van remény. Tudunk segíteni, ha nem 3 nappal az árverés vége előtt jelentkezel.

Hogyan? Kérdezz meg minket!

Összefoglalva:Miután személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket, közvetlenül, és pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmolni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így […]

26

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

Áremelkedések – Brutális következmények

Ha éppen csak túlélni próbálsz, biztosan rontasz a helyzeten!   Egyes becslések szerint ebben a két évben úgy feltorlódtak az árverésre váró ingatlanok, hogy most közel 30.000 ilyen ház vagy lakás várakozik arra, hogy árverésre bocsássák. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket.  Ha alacsony a becsérték, akkor[…]

29

jún
árverés, végrehajtás

LICITHÁBORÚ – feltűnt a kilakoltatás veszélye!

Licit van, iparkodj!   Ez a helyzet egy árveréskor alakul ki. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket. Ezt a helyi, építéshatósági ember végzi el. Hol személyesen -szerencsés esetben-, hol pedig az íróasztala mögül. Ilyenkor, sőt a legtöbb esetben fals eredményt adnak ki, ami korántsem vicces! Ha alacsony[…]

12

máj
árverés, végrehajtás

Becsérték – mire figyelj oda, ha megállapítják?

BECSÉRTÉK – ÁRVERÉS Mi az a becsérték, milyen életbevágó szerepe van, miért árveréseknél jelenik meg, és ki állapítja meg? Haladjunk sorban. 1. A becsérték az az érték, ami az ingatlan aktuális piaci értékét határozza meg. Persze a becsérték megállapítása sajnos a legtöbb esetben fals értékeken alapul.   2. A szerepe abban rejlik egyrészt, hogy a végrehajtó mikor[…]

21

ápr
Adósság behajtása, végrehajtás

Minden, ami végrehajtás! Erre tessék vigyázni!

MIT tehet meg egy végrehajtó, ha elindult a végrehajtás?   Sajnos, sok mindent! Több eszköze is van egy végrehajtónak, ha egy tartozásban végrehajtást kérnek.   Eszközök: -Foglalás, -Inkasszó, -Letiltás, -Vállalkozás vh. alá vonása, -Árverés.   Utóbbi a végső eszköz, akkor nyúl ehhez a végrehajtó, ha már egy ideje a letiltás folyik, de nem látszik az adott tartozás[…]

12

ápr
végrehajtás

Saját magunktól letiltani?? Van ilyen?

Letiltás saját magunktól? Hogyan??!   Felmerült egy kérdés Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/csokkentes.hitelmentes) , mely igazán érdekesnek ígérkezik. Lássuk!   “Valószínűleg vannak mások is, akiket érdekel egy korrekt válasz az alább vázolt problémára. Ha bírósági végrehajtó, egy jogos, bíróság által megítélt követeléssel kapcsolatban nekem, mint KATA-s egyéni vállalkozónak küld egy letiltásról szóló felszólítást, aminek az a lényege, hogy a[…]