Érzelmi libikóka – Csak a kezeseket NE! – Saját történetem IV. rész

Újabb célpontok: a kezesek

 

Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 8 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna.

IV. rész.

Ha olvastad devizahiteles történetem I.-II. – III. részét, akkor elég, ha kicsit visszanyúlok az írásom befejező részéhez, hogy felvegyük az események fonalát:

“Ezek a fajta szerződések a számomra nem egyértelműek, ezért nem átláthatóak, így mindenképpen jobb és célszerűbb lenne, ha egy másik bíróságon folytatná ennek kitárgyalását.” – közölte az első devizahitel szerződésem tárgyalásán az aktuális bíró. Nah, most akkor mi is van??

Olyan bírók is vannak, akik nem is értik, amit kellene? Amiben állást kell majd a legvégén foglalniuk, ítéletet kell hozniuk, ami egy életet dönt el? 

 

Szakértelem híján

Mégis mi lesz így? A majdani ítélettel folytatni, vagy befejeztetni egy végrehajtást, ami már az árverésnél parkol éppen? Ilyen szakértelemre, inkább szakértelem hiányra van bízva az én 3 gyermekem, a kezeseim és mindannyiunk sorsa?? ÁÁá, most mi lesz?

Milyen meglepetéseket tartogat számomra még ez az egész pénzügyi malőr? Nem sokáig váratott magára a válasz…

 

Síri csend

Nos, az I. tárgyalás nem igazán nyugtatott meg. Nagyjából az történt, hogy a bíró felolvasta a bank beadványát, érvelését, felolvasta az én beadványomat, érvelésemet, feltette az ilyenkor szokványos “Még mindig kitart az előbbiekben említett álláspontjánál?…” kérdéseit, majd a legvégén hangfelvételen kívül közölte, hogy fogalma sincs, eszik, vagy isszák-e a tárgyban említett szerződésfajtákat, így erősen javasolja, vigyem át másik bíróságra az egészet.

Az ember lánya azt hinné, hogy egy komoly bíróságon biztosan minden ügy minden részletét, homályos foltját ismerik a történetnek, ám akkor hirtelen arcul csapásként kiderül, hogy fogalmuk nincs arról, ki-kivel van.

Tehát tehettem azt, hogy maradok a saját, lakóhelyem szerinti illetékes járásbíróságon, de akkor úgy zajlik majd le minden egyes tárgyalás, mintha iránytű nélkül sodródnánk vastag ködfüggönyben egy végtelen óceánon, aztán vagy lesz szárazföld, vagy nem. De dönthettem úgy is, hogy beadom egy másik székhelyű bíróságra az egész halom papírköteget, remélve a legjobbakat, hogy értik is amiről olvasnak. Persze ez sincs kőbe vésve, mint az kiderült.

Számomra mindez viszont azt igazolta vissza, hogy valami tényleg nagyon nincs rendben az ilyen devizaszerződéseknél, ha fejfájást okoz minden szakterületen mozgó, okos embernek: ügyvédeknek, bíráknak.

Az egyik okos közgazdász ismerősöm mondta, már arany igazság ez a mondata: “Mivel az érvényben lévő számviteli törvényeknek egyáltalán nem felel meg a bankok által alkalmazott egykori deviza hitelszerződés egyike sem, így lehetetlen erre szakmát építeni és szakembereket kiképezni. A nincsre elképzelhetetlen.”

Tehát semmiképpen nem lehet azon csodálkozni, hogy sem az adósokat védő ügyvédek, sem a bírák nem tudják átlátni és érdemben hozzászólni ezekhez a fajta szerződésekhez. Hiszen eleve csaláson alapultak, mert ennek körülményeire fény derült az évek alatt.

Az árfolyamrés, az árfolyamkockázat ténye, az elvi átváltogatások devizát forintra és vicaverza, holott deviza nem is volt az ügyletben. Aztán a forintosítás azzal a csavarral, hogy milyen jó lesz nektek adósok, elfedve az igazi okot: ki akarták venni az eleve az ügyletekben benne sem lévő devizát, hogy a későbbi perekben ennek már ne legyen alapja.


Az áthelyezés mellett döntöttünk segítőmmel. A Pesti Központi Kerületi Bíróságra küldtük be ugyanezt a beadványt és vártuk a fejleményeket. Hát azok jöttek, könyörtelenül. Csakhogy nem ezen a szálon.

Nem jött a kitűzött perről értesítés hónapokon keresztül, semmi. A beadványt postai úton, saját kezűleg, tértivevénnyel és ajánlott formában adtam fel, kínosan ügyelve arra, hogy biztosan megkapják, átvegyék és én is biztosan kapjak erről visszaigazolást, legyen a kezemben ennek bizonyítéka. De síri csend volt. Folyamatosan. Vihar előtti csend? Az volt…de erről, ennek fontos következményeiről később…


Meglepetések – de nem úgy, ahogy szeretnéd

 

Úgy gondoltam, hogy mivel sikerült elhárítani a bírósági végrehajtás felfüggesztéséről szóló határozattal az árverési kiírást, fellélegezhetek: nem tilthatnak tőlem -mondjuk erre amúgy is kevés esély lett volna-, és nem veszélyezteti semmi az ingatlanokat. 

De mint mindig, az élet tartogat meglepetéseket, hiszen egy bizonyos folyamatban, amiben nem egyedül vagy benne, hanem több szereplős, több szintű a dolog, ott a forgatókönyvet is többen írják: bírák, végrehajtók, közjegyzők. Az ügyem pedig többszereplős, több szálon futó és több szintű is volt egyben. Megindult egy tárgyalás, majd áthelyeződött egy másik helyszínre, közben a végrehajtás felfüggesztve, a háttérben húzódott, s mindenbe közben belefonódva ott voltak a kezesek is.

Benne volt egy végrehajtó, a bíró, kétféle bíróság, közjegyző(k), kezesek, támogatók. S a másoknak más elképzeléseik vannak arról, hogyan vigyék végig az akaratukat. Más, mint nekem, mert a céljaik is mások voltak. Rövid időn belül beigazolódott, hogy a java még csak most kezdődik!

 

Új célpontok – Kétségbeesés

Barátnőm volt az egyik kezesem a két db devizaszerződésem Eurós változatában. A másik kezesünk kedvesem ősrégi barátja volt. Ebben voltak csupán kezesek, a másikban, a CHF alapú változatban  senki más szereplő nem volt. Szerencsére. 

Egyik nap kétségbeesett telefont kaptam barátnőmtől, hogy kevesebb fizetést kapott, elindult egy letiltás, amiért eljött kezesnek. Ez rettenetes hír volt, főképp mert én abban a hitben éltem, hogy a végrehajtást felfüggesztették, nem lehet senkinek semmi baja egyelőre.

Aztán kiderült, hogy az nem úgy van. Csak velem szemben függesztették fel a végrehajtást, mivel 3 féle szerződésszámon, és háromféle végrehajtási ügyszámon fut ez az egész ügy, tehát annyi ügyszám van banki szinten is és végrehajtói szinten is, mint ahány szereplő, így a hozzám tartozó ügyszámon míg ki lett iktatva a végrehajtás, a másik két ügyszám a hozzá tartozó emberekkel, szabad préda volt.

Barátnőm az amúgy is csekély fizetéséből így elveszítette annak harmadát és érthető módon amellett, hogy ez egy bosszantó helyzet, hogy más helyett neki kell fizetnie, még a kevés pénze miatti aggódás is tetézte a bajt. S ezt megszorozhattam kettővel, mert jelentkezett párom barátja is, jelezve mérhetetlen haragját.

Neki a letiltás miatti bosszankodást meglehetősen felerősítette az a tény, hogy volt egy fizetett Osztrák hitele, amit ez a végrehajtás veszélybe sodort, hiszen ismerheted a törvényt: ha végrehajtásban árverési kiírás történik egyéb tartozásból adódóan, akkor a fizetett élő jelzáloghiteled is bedől, felmondják és becsatlakozik a bank a végrehajtási eljárásba.

 

Az őrület határán

 

  • Volt egy folyamatban lévő végrehajtás a becsértékközlési szakaszban, amit a bíróság a perbeadványra tekintettel – ez 2014.-ben történt, akkor még a végrehajtás felfüggeszthető volt beadvány hatására-, felfüggesztett,
  • lefutott egy bírósági tárgyalás, ahol kiderült, nem értenek az “ilyenféle” szerződésekhez,
  • az új bíróságról semmi papír nem érkezett, s ha ez nem volna elég nagy teher, még
  • a kezeseimtől, szám szerint kettőtől el kezdtek tiltani. Mindezt egyedül, mit egy partra vetett hal, úgy kellett átvészelnem, mert sem a párom, sem az akkori barátaim nem álltak mellettem. Egyedül voltam, mint a kisujjam. Erről írtam az I. részben,ott találod részletesen.

Most, ilyen helyzetben legyen ember a talpán, aki kibírja mindezt ép ésszel, kisgyerekeket jóformán egyedül nevelve. Pénzt is elő kellett teremteni, hiszen minden pénzbe kerül és a biztosítói munka egyéni vállalkozóként inkább gyötrelem volt, mint pénzkereset.

 

Új utak – az én utam

Na, ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, segítek honfitársaimnak, a velem egy cipőben járóknak. Volt egy nagyszerű pénzügyi szakjogász segítőm, aki örült az ajánlatnak. Így indult útjára közös munkánk, akkorra már sok tapasztalattal, szenvedéssel a hátam mögött.

Úgy éreztem itt az ideje utat mutatni, felkarolni. A tapasztalataimból merítve hasznos tanácsokat adni, hogy egyrészt megvalósuljon az időspórolás, másrészt a felesleges köröket ki tudják kerülni azok, akik mások hibáiból tudnak meríteni és elfogadják a tanácsokat egy náluk tapasztaltabb embertől.

Mert jó, ha az ember nincs egyedül. Jó, ha nem érzi úgy, hogy egy szál maga van, a világ meg ellene.

Az adósságteher rátelepszik az életünkre, hosszú távon meghatározza az anyagi lehetőségeinket, kevesebb bérből kell kijönni a hónap végére, és persze az élet nem áll meg, sorolhatnám, mi mindenre kellene folyamatosan a pénz. Kétségbeesésünkben több mindent kipróbálunk, szaladunk fűhöz-fához. Saját magunk próbálunk ügyünkben tenni-venni, segítséget kérünk innen-onnan, ügyvédtől, ismerősöktől, a pénzintézettől…

A helyzet gyökeresen mégsem változik.

A helyzetemben, a legeslegutolsó pillanatban, mielőtt végleg kisodródtam volna, végre megtaláltam a saját utam! 

 

A Hitelsakkmatt

Elindítottam a HITELSAKKMATT weboldalt, majd azt kiegészítve a Hitelsakkmatt YouTube videós csatornáját, hogy lelki táplálékot nyújtsak.

Célom lett, hogy pénzügyekhez kapcsolódó ismeretekben minél szélesebb körben, egyre tudatosabbak, és informáltabbak lehessenek az emberek, főképp ha adósságterheik is vannak.

Szeretek gyakorlatias lenni, olyan témákkal foglalkozni, ami általánosan, felvilágosító jelleggel is tud segítséget nyújtani, de konkrétan is, a pénzügyekhez, adósságterhekhez kapcsolódóan, 1-1 témára lebontva is segíti a megértést.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”.

Ez számomra életmentő lett volna, ha valaki ilyen jellegű tanácsokkal látott volna el. De mindent a saját magam által, saját káromra kellett kitapasztalnom, és tanulnom minden egyes helyzetből.

Már e nehéz időszak minden tapasztalatát arra használom, hogy másoknak segíteni tudjak!

 

Igen, én is voltam anyagi zűrzavarban, rettegtem a postástól, és dobogó szívvel lestem, ki jött hozzánk?!

Amikor tisztul a kép, és egyre több pénzügyi teher csökken, és rendeződik, mi is úgy szabadulunk fel az addigi gyomorszorítás, és nyomás alól. Nálam ez a fordulópont egyértelműen a közös munka kezdete volt, és az évek alatt, a tartozások felszámolásán túl, lehetőséget adott egy jobb anyagi helyzetre is.

Megfizettem a tanulópénzt már többször is (és nem csak anyagi értelemben), de azzal, ha a körülményeket, vagy másokat hibáztattam volna a helyzetemért, és ezen pörögtem volna naphosszat a Facebookot, a híradót, vagy politikát hallgatva, és gyakorlatilag semmit nem tettem volna magamért, akkor nem igazán jutottam volna sehová, nemhogy előrébb, egy jobb helyzetbe. 

Nem kell, hogy végigmenj egy sor kellemetlen, rázós helyzeten! A küzdés ügyeimben arra sarkallt már kezdetben is, hogy INFORMÁCIÓT szolgáltassak. Ez azóta is töretlenül halad a maga útján.


Dupla csavar

 

Egyre nagyobb nyomás volt a kezesektől való letiltás. A körülmények önmagukban megrázóak és félelmet keltőek voltak, ennek tetejében még azt is napi szinten el kellett viselnem, mikor nekem szegezték a kérdést: “Mikor lesz ennek már vége? Csinálj valamit, mert ez így nem jó!” 

A következő részben kiderül, hogy van még a becsértékközlésen és a kezesektől tiltáson túl sokkal komolyabb vészhelyzet is: mikor a kezeseid házát akarják dobra verni…de erről a következő cikkben lesz szó!

 

 

Adósságcsapdában élsz? Megértelek!

 

Nem kell, hogy beletörődj a sorsodba! Persze, mindenki szíve joga, hogy saját maga döntse el, hogyan akarja élni az életét. De látod, milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül, pedig csak 2 perce olvasod írásaimat.

A jobb helyzetünkért, a jobb sorsért mindig meg kell küzdenünk! Aki képes kilépni a komfortzónájából, a Reality show-kat ott hagyni, és felállni a televízió elől, akkor biztosan elérsz egy sokkal jobb helyzetet, és nyugodtabb anyagi körülményeket.


Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idénmódosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<


Hogyan mentsd a mentehetőt?

»Árverés indult, mit tehetsz? A cikket ITT találod«

Itt, ebben a szakaszban már az idővel kell versenyt futni. De még ilyenkor is van remény. Tudunk segíteni, ha nem 3 nappal az árverés vége előtt jelentkezel.

Hogyan? Kérdezz meg minket!

Összefoglalva:Miután személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket, közvetlenül, és pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmolni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

04

okt
Adósságrendezés, végrehajtás

Kilakoltatási hullám

Sorra érkeznek panaszok a kilakoltatásról   Dr. Fiszter Zsuzsanna – “..Még most kezd igazán beindulni a kilakoltatási hullám. Rengeteg kilakoltatás van, napi 40 sikeres ingatlan árverezés átlagban. Mind a kilakoltatásokon, mind az országgyűlésben számíthatnak ránk a devizakárosultak, végrehajtások elszenvedői…”   Az ősz folyamán kezdődik majd a nagy hullám.  Az MBVK adatai alapján mióta  megindultak a kilakoltatások és újra megnyilt […]

28

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Így tettek tönkre…

Sokan mondják ugyanezt, de az esetek különböznek. Munkatársként így bánt el velem   A saját történetemen keresztül mutatom be azt a báránybőrbe bújt farkast, aki máig is eljátssza ugyanazt a mézes-mázos szerepét ügyfelei előtt, amit előttem korábban. Hittem neki, rá támaszkodtam. S mi lett a vége? Egy engedményezés, jóval több kamat, megnyerhetetlen perek, árverések sora…    […]

22

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Akasztják a hóhért?

 Meglopni azt aki segít…? Inkább így: meglopni azt, aki bajban van!     Na, de ilyet!   Fenti cikket olyan közönnyel, fapofával írták, hogy arra jobb szó híján azt mondanám, hogy a pofátlanság határtalan! Jóérzésű ember ilyet, az ő helyzetében nem tenne ki, de még csak eszébe sem jutna ilyennel előrukkolni!  Az adósság ügyekben segítségnyújtásra ígérvényt tevő[…]

21

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Adósokon segítő cég(ek) – A megbízási díj nem jár vissza!?

Nem árt olvasni a sorok között, megnézni az apróbetűs részt is! Ez a cikk megtörtént eseményeket dolgoz fel.   Voltál már abban a bizonyos helyzetben, mikor arcul csapásként ért a valóság: nem kapod vissza a több százezer forintodat, amit egy ígérvényre fizettél ki? Ígérvény: az adósokat segítő cég minden szépet és jót megígér, csak fizess, utána pedig parkolóra[…]

14

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

A hátbatámadás művészete

Nem azok az ellenségeid, akik kivont karddal állnak előtted, hanem akik a hátuk mögött tőrt szorongatva állnak az oldaladon. Amíg valakinek jól megy sora, mindenki a barátjának akar látszani.   Sajnálattal veszem tudomásul, hogy amióta nem vagyok az Adósmentor cégnél, azóta minden felborult. Kiváltképp a saját életem, a családom léte is. De erről majd később szólok…  […]

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így[…]