ELÉVÜLT! Vagy mégsem?

Mit jelent ez a fogalom, mikor és mi lehet ELÉVÜLT?

 

Mi az ELÉVÜLÉS?

 

Fogalma: Az idő múlása jogilag behajthatatlanná teszi a pénzköveteléseket. Azaz a bíróság úton való érvényesíthetőségét zárja ki. Ha elévült a tartozásod, akkor bizonyítani is tudnod kell ezt a helyzetet.

Többféle pénzkövetelést ismerünk: 

  1. Valamely szolgáltatásból eredőt:
  1. pl. telekommunikációs tartozások (ilyenek a telefonszámla, internet, vezetékes telefon-tv csomagok használatából eredő kifizetetlen tartozások…). Elévülési idő: 1 év.
  2. közműtartozások: víz,- áram, – gázszolgáltatásból adódó tartozások. Elévülési idő: 3 év.

   

    2. Valamely banki kölcsönből eredő pénzkövetelést:

  1. Ilyenek pl.: személyi hitel, áruhitel, számlavezetési költségek, jelzáloghitel tartozás, autóhitel, st. Elévülési idő: 5 év.

Ha elteltek az adott követelésre vonatkozó elévülési idők, (feljebb látod) elévülést megszakító körülmény nélkül, és ezt valaki bizonyítja egy bírósági eljárásban, akkor erről bírósági határozat születik, megállapítják az adott követelés elévülését, tehát ez azt is jelenti, hogy jogilag behajthatatlannak nyilvánítják az adott tartozást.

 

Vizsgálódj!

 

Érdemes megvizsgálni minden olyan tartozást/követelést, amiről sejthető, hogy elévült, és ennek megfelelően egy magabiztosabb érzéssel nekifutni egy elévülési pernek. Fontos tudni, hogy elévült tartozásra korábban befizetett összegeket NEM térítenek vissza. Ha fizetni kezded, mert bizonytalan vagy az elévülésében, az már kizárja a befizetések visszatérítését, illetve a megfelelő elévülési időt -1, vagy 3, vagy 5 év- is megszakíthatja, ami egyben azt is jelentheti, hogy így már nem bizonyítható a szóban forgó tartozásról, hogy elévült. 

Azt kell vizsálni, hogy megvan-e 1, vagy 3, vagy 5 év folyamatos, megszakítás nélküli időszak: akkor kezdhetsz reménykedni, hogy bizonyíthatóan elévült az adott követelés veled szemben. Ezt követően még előtted áll a neheze, mert ezt bírósági úton kell bizonyítanod.

Hogy hogyan? Erről a következő cikkben olvashatsz. 🙂 Felmerülő kérdéseidet ITT teheted fel, keress minket!

 

Szólnak, ha ELÉVÜLT egy követelés?

 

Hát nem. Hivatalból -kevés kivétellel- nem vizsgálják egy tartozásról, hogy elévült-e, tehát nem fogja jelezni a pénzintézet, hogy: “Figyelj csak kedves ügyfelünk, ezt már nehogy megfizesd, mert elévült, nem tudjuk behajtani tőled jogilag.” 

 

Miért legyél szemfüles?

 

Nagyon fontos, és közérdekű ez a téma, annál is inkább, mivel tömegesen fordul elő, hogy a bankok által valamely faktor cégre engedményezett követelések java már elévült. Ettől függetenül menni fog tőlük a fizetési felszólítás, a megfelelő fenyegető, és ijesztő hangvétellel, hogy ezekkel a pszichés módszerekkel, a félelemre alapozva elérjék az azonnali kapcsolatfelvételt, és az önkéntes alapon történő törlesztés felajánlását.

 

Hol van a kutya elásva?

 

Na igen. Mindent alaposan meg kell vizsgálni a mai világban, még az sem biztos, hogy úgy van, ahogy elénk tálalják. Mert azon túlmenően, hogy talán egy rég elévült követelést akarnak megfizettetni veled, még azt is elérik, hogy a törlesztések ellenére az adott tartozás nem fog érdemben csökkenni, mert úgy alakítják a dolgot, olyan pénzügyi manővereket alkalmaznak, hogy hosszú évek alatt sem bírsz kikeveredni belőle.

Elévülési témát feszegetek ebben a cikkben is, katt ide! »» Miért ne írj alá semmiféle, hirtelen orrod elé dugott megállapodást, egy felajánlott…. ««


Miért van ez? Miért visszafizethetetlenek a jogutódok (engedményesek, faktor cégek) által követelt tartozások? Ez is egy átfogó, és komoly téma. Erről videó anyagot készítek, amit megosztok ITT: YouTube – Hitelsakkmatt

Nézz vissza, mert érdemes meghallgatnod! 

Szeretettel: Andrea – Hitelsakkmatt 


Figyelem! Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.


 

 

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

 

Pénzügyi szakjogásszal, a korábbi segítőmmel dolgozunk együtt, és segítünk a tartozások csökkentésében, és a kevesebb összeg visszafizetését is kidolgozzuk megegyezések keretében. Ennek több pozitív következménye is van: mindenki az anyagi korlátai között fizethet egy olyan tartozást, ami már kevesebb, mint korábban, és aminek már nincsenek kamatai sem, plusz a megállapodás hatására megáll egy adott végrehajtás is.

De csak akkor tud működni, ha te ebben komoly közreműködő vagy, és odateszed magad a saját ügyed mellé. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat” menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Facebook adósságkezelő csoportjaink: Stop nyomor! Kiút az adósságcsapdából csoport

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

 

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

 

Egy fesztelen szaktanácsadói beszélgetés, amely csakis az anyagi gondok megoldásáról szól! Kattints, kérj időpontot, díjmentesen!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt

Kapcsolódó cikkek

20

nov
Bank, Banki praktikák, Hitelek, végrehajtás

Banki trükkök I. – Hogyan veszik ki a zsebedből a pénzt?

Hitelkártya trükkök pórul járt adósok elbeszélése alapján   Terveim szerint több részes cikket készítek a banki trükkök témáról, mert  bőségesen van ezekből. Ez a cikk a bank részére nagyon jól bevált egyik trükköt írja le.   1 db hitelkártyából 2 db lett   Egy bizonyos banknál csereberélték a hitelkártya neveket: egyszer volt Mastercard, másszor volt a Tv2+ÉN[...]

14

nov
árverés, Devizahitel, végrehajtás

Adós életek – deviza sorsok – Saját történet I. rész

“Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…”  Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. “Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…” Talán már mondták Neked is? Jópofa, nem? Főképp, ha a családodban is elhangzik, vagy a[…]