Elévülés – Tévhitek

Mi az “elévülés”, miért kell foglalkozni vele?

 

Egyre több embert foglalkoztat, egyre szélesebb körben ismert fogalom az elévülés. Mit takar? Miért érdemes odafigyelni rá? Milyen tévhitek övezik?

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy elévüléssel van dolgunk?

Ezernyi kérdés lengi körül és az első ránézésre elévültnek hitt tartozás egyáltalán nem biztos, hogy az is.  Miért? Mert nem egyértelmű, nem fekete, vagy fehér kérdés, ha valamivel szemben felmerül az elévülés lehetősége. Éppen ezért több írásom fog a témáról szólni, érdemes visszalátogatni. 🙂

 

Rengeteg szempont

Számtalan szálon futhat egy korábbi hitelfelvételből, vagy közüzemi, illetve kommunikációs szolgáltató felé fennálló tartozásból eredő követelés. Számtalan “kézen” mehet keresztül az idők során, több engedményes, vagy akár egy vagy több végrehajtó kezén is. Ezek időbeli megvalósulása megtörheti az elévülést is.

Eközben persze az érintett adós körülményeiben is sok változás adódik, kisebb-nagyobb. Zajlik az élet, a tartozások némelyike feledésbe merül, vagy éppen tisztázatlan körülmények adódnak egy adott követelésben.

Fontos alaposan megvizsgálni az elévülésnek hitt ügyek részleteit. Máris befolyásolja az ügyek folyamatát egy lakcímváltozás, vagy az, ha egy követelés bár a  végrehajtási szakaszba eljutott, de nem tud megvalósulni végrehajtási cselekmény bejelentett munkahely, vagy egyéb körülmény miatt.

Ilyenkor az adott követelés elévülési időszakának megfelelő szakasz hosszában a végrehajtási elévülést kell bizonyítani.

 

Más a megközelítés…

 Tehát fontos az elévülés gyanús ügy háttér információinak pontos feltérképezése, mert ennek megfelelően kell kiválasztani és alkalmazni az annak megfelelő megközelítési módszert.

De ne szaladjunk előre!

 

Az ELÉVÜLÉS fogalma

Az elévülés lényege, hogy időmúlás következtében teszi behajthatatlanná a pénzbeli vagy más követelést. Ezen a fontos területen is mint másban, sok a tévhit. Ez a cikk ezekről szól.

  1. Tévhit – Az elévülés megszünteti a követelést

Talán a leggyakoribb tévhit annak gondolata, hogy az elévülés idejének leteltével a követelés megszűnik. Azaz, a tartozás típusának megfelelő elévülési idő eltelte nem jelenti automatikusan azt, hogy nem tartozunk, a követelés velünk szemben megszűnt. Az elévülés nem szünteti meg a követelést, hanem csupán a bírósági úton való érvényesíthetőségét zárja ki.

Ennek legfontosabb következménye, hogy ha elévült követelést teljesítünk, akkor azt nem követelhetjük vissza, hiszen a tartozás az elvi elévülési idővel nem szűnt meg.

Ennek alapján nem kell meglepődni, ha például elévült követelés kifizetésére irányuló felszólítást kapunk. A bírósági úton való jogérvényesítés kizártsága ugyanis nem zárja ki azt, hogy az elévült követelés jogosultja felszólító levelet küldjön az önkéntes teljesítés reményében. A bank, vagy faktor cég még a nagyon régi tartozásokat is követelheti egészen addig, amíg annak elévülését bírósági határozat ki nem mondja. Ez viszont nem önmagától értetődő, ezt az adósnak kell kezdeményeznie és végig vinnie a bírósági szakaszon.

    2. Tévhit – Ha az elévülési idő eltelt, akkor az adós hátra dőlhet

Gyakori tévhit, hogy a tartozás elévülési idejének letelte után (1, 2, vagy 5 év) már nem kerülhet sor semmilyen jogi lépésre az adóssal szemben. Ennek témája kapcsolódik az 1. pontban részletezett tudnivalókhoz: A követelés elévülését a bíróság vagy más hatóság hivatalból nem vizsgálja, nem önjáró folyamat, ezért nem veszi figyelembe.

Tehát, ha az elévülésre az érintett nem hivatkozik az eljárás során, akkor születhet ellene marasztaló döntés és a tartozást be is hajthatják rajta. Eljárás lehet a Mokk-os fizetési meghagyás, amit a közjegyzői kamara egyik közjegyzője küld ki az adós részére, ami a végrehajtási eljárás előszobája.

Gyakori hiba, hogy ezzel a fizetési meghagyással az adós nem foglalkozik, nem mond ellen időben a küldő közjegyzőnél-15 napon belül, ami nem munkanap!-, így jogerős lesz a hivatalos eljárás, így végrehajtó elé kerül az akár elévült követelés is.

Minden esetben ellent kell mondani, még akkor is, ha azt gondolja bárki, hogy a követelés már rég elévült. A közjegyző azonban nem vizsgálja, miben indult a fizetési meghagyás, elévült-e az adott követelés, amire az irányul, így amint jogerőssé válik, máris olyanért fizethetünk, amit ki sem kellene fizetni.

Szűk körben írja sok elő a törvény, hogy az elévülést hivatalból kell figyelembe venni. Ennek leggyakoribb példái a munkajogi igények.

Az alábbi videó segít abban, hogy tovább tisztuljon a kép az elévülés témakörében. A következő cikkben folytatom a tévhitek felsorolását, egyebek között, tarts velem akkor is!

 

Szeretettel, Andrea


Adósságcsapdában élsz? Megértelek!

 

Nem kell, hogy beletörődj a sorsodba! Persze, mindenki szíve joga, hogy saját maga döntse el, hogyan akarja élni az életét. De látod, milyen megpróbáltatásokon mentem keresztül, pedig csak 2 perce olvasod írásaimat.

A jobb helyzetünkért, a jobb sorsért mindig meg kell küzdenünk! Aki képes kilépni a komfortzónájából, a Reality show-kat ott hagyni, és felállni a televízió elől, akkor biztosan elérsz egy sokkal jobb helyzetet, és nyugodtabb anyagi körülményeket.


Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

Az idénmódosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<


Hogyan mentsd a mentehetőt?

»Árverés indult, mit tehetsz? A cikket ITT találod«

Itt, ebben a szakaszban már az idővel kell versenyt futni. De még ilyenkor is van remény. Tudunk segíteni, ha nem 3 nappal az árverés vége előtt jelentkezel.

Hogyan? Kérdezz meg minket!

Összefoglalva:Miután személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket, közvetlenül, és pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmolni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

 

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat”menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Árverés indulhat? Árverés van? Mentsd meg az otthonod!

 


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni.Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

 

Kapcsolódó cikkek

20

okt
Elévült!, Moratórium

Vigyázat! Kikukázzák az ELÉVÜLT tartozásokat

A moratórium egyértelmű következménye többek között a rengeteg ELÉVÜLT tartozás   Az már más kérdés, hogy felismeri-e valaki, hogy az a követelés, amivel megkeresték telefonon, levélben, az már nem jelent veszélyt sem anyagi, sem egyéb más szempontból. A moratórium ide s tova már 2,5 éve tart rendületlenül, védelmet adva egy csomó hitelszerződés rendszeres törlesztésére. Ez viszont, a […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]