Az önzetlenség ára a megmérettetés- Vagy ez csak magyar módi?

Az önzetlenség ára a megmérettetés – Vagy ez csak magyar módi?

Trollok garázdálkodnak a közösségi oldalakon

A cím rögtön utal is valamire, hogy mire, később rátérek.

Az ember sajátja, vele született képessége, hogy a túlélésre játszik. Életösztönünktől hajtva mindig bizakodással vesszük az akadályokat, és ugorjuk meg a holnapokat. Akár jó, akár rossz dolgok várnak ránk másnap.

Miként az is a sajátosságunk, hogy döntéseink meghozatalánál többségében az érzelmeink vezérelnek bennünket,  ami nem mindig jó, és iránymutató.  Pénzügyi helyzetekben ez kifejezetten rossz kiindulási alap. Más helyzetekben pedig lehet, hogy éppen a szívünkre kell hallgatnunk.

Mindenki előtt ismeretes, mekkora káosz uralkodik jelenleg a “devizahitelek” háza táján. Töménytelen információ maszlag kering az interneten, közösségi oldalakon, és az elektronikus sajtók oldalain. Eligazodni nehéz, mert amennyi a korrekt, tényeken alapuló információ e témában, legalább ennyi a fals, félrevezető, vagy éppen manipulatív hír. Az elektronikus sajtó többnyire rámegy az olvasottsági létszám felturbózására, nem könnyű kiválasztani azt a hírportált, ami valóban arra törekszik, hogy a valódi tényeket, és számba vehető lehetőségeket mutassa meg az olvasóknak.

Hogyan választhatunk megbízható forrást/olvasmányt,  információ éhségünk megfelelő csillapításához?

  • Nézzük meg mit írnak, és az információk mennyire fedik a valódi tényeket?
  • A televízióból tájékozódnak egy-egy cikk megírásánál, vagy többlet információval szolgálnak, és ezeket a valódi élet történéseiből merítik-e?
  • Használnak-e szakértőktől véleményeket az írásokhoz?
  • Megszólaltatnak-e írásaikban adósokat védő ismert/elismert jogászokat, vagy csak feltételezésekről írnak, innen-onnan hallott dolgokról?
  • Van-e az írás, vagy a segítőkészség mögött hitelesség?

Ha ezeket a szempontokat végigzongorázzuk, és megválaszoljuk magunkban, választ kapunk feltevéseinkre.

Mindig is hajtottak érzelmeim, megérzéseim a dolgok, problémák megoldásában, vagy éppen megértésében. Alapvetően optimista beállítottságú vagyok és az az alapállásom, hogy minden problémának van megoldása, bármilyen nagynak, megoldhatatlannak is tűnik első látásra.

Bármilyen nagy lelki teherrel jár is annak a bizonyos problémának átélése, és végigvitele a megoldásig. Ha szembenézünk vele, és nem a problémát látjuk csupán, hanem keressük a megoldási lehetőségeket, akkor meg tudjuk oldani. Ebben jó, ha van egy szerető társunk, családunk, aki támogat bennünket, legalább érzelmi szinten.

Mióta átéltem a 2 db devizahitelünk kapcsán felénk áradó banki fenyegetettséget, azt a majdnem 1,5 éves időszakot, mialatt kétségbeesetten kerestem a megoldást pénzügyi problémáinkra, pontosan tudom, mit érez a többi, “devizában” eladósodott ember.

Tudom, milyen pszichés nyomást jelent a naponta ismétlődő banki telefonhívás, vagy a banktól érkező hivatalos felszólító levél, a fenyegetőzések. Pontosan tudom, milyen kicsi az ember ilyenkor.

Aztán egyszer csak hallottam egy kedves ismerősömtől megoldást arra, miként farolhatunk ki ebből az egész,  lélektanilag nyomott, stresszes hitel helyzetből.

Akkor újra kisütött a nap! 🙂 Jól emlékszem az érzésre, ami akkor elfogott. Mintha elengedett volna ezer kézszorítás, ami addig hosszú hónapokon át markolászta volna a lelkemet, a gyomromat. Felszabadultam, megkönnyebbültem. Tudtam, hogy nehéz menet lesz, de gondoltam: “Kit érdekel? Van megoldás! Kijöhetünk jól a helyzetből, a felmondott hiteleink új értelmet nyerhetnek.”

Így találkoztam végül azzal a pénzügyi szakjogásszal, akit azóta minden sorstársamnak ajánlok, aki segítségért fordul hozzám. Kezelésbe vette a szétesett hitel ügyleteinket, és megnyugtatóan elmondta, hogy egy bírósági per folyamán rendeződhetnek a szerződéseink. Ekkor egy hatalmas kő gördült le a szívemről, és az addig stresszel teli napokat egyszeriben el tudtam felejteni, és a megoldásra koncentrálni.

A lényeg, hogy mivel átéreztem ezt a lehetetlen helyzetet, és azt is pontosan tudom milyen, mikor a megoldás útjára lép a dolog, emiatt szeretnék segíteni minél több “deviza adósnak”. Azóta, -ennek már 1 éve- beleástam magam a témába, napi kapcsolatban a jogászommal oda-vissza átbeszélve a “devizahitel” témát, mondhatom hogy rengeteg információra tettem szert.

Nincs jogi végzettségem,  de nem is kell. Arra ott vannak a szakemberek. Érző ember vagyok, és segíteni akarok.

Hitelsakkmatt weboldalon információkat osztok meg, összefoglaló írásokat készítek szakértők írásai, megszólalásai, riportjai alapján, hogy minél szélesebb körben tudják hasznosítani azokat az emberek. S ha valódi, szakszerű segítségre van szükség, arra itt van az a pénzügyi szakjogász, aki már több éves gyakorlattal viszi ezeket a hiteleket. Csak kérni kell, és a szakszerű segítségét másnak is tovább adom.

 

Ám az önzetlenségnek is megmérettetés kell – magyar mentalitás alapján. A Facebook közösségi oldalon sportot űznek bizonyos, ‘deviza adósokat’ tömörítő csoportok tagjai, akik valamilyen személyeknek képzelik magukat, s jogot formálnak arra is, hogy tiszteletlen hangnemben szóljanak embertársaikhoz, nem is beszélve arról, hogy egyben sorstársaikat is támadják. Egyeseknek az okoz kielégülést, ha másokat gyalázhatnak, rágalmazhatnak a saját képzeletük szüleménye alapján, csak úgy ránézésre!

A szakirodalom meghatározása szerint ők a trollok:

“A troll olyasvalaki, aki a szerkesztőket, adminisztrátorokat, fejlesztőket és a közösség egyéb tagjait próbálja akadályozni, méghozzá szándékosan, előre megfontolt módon. Tudatosan felrúgja a közösségi normákat. A troll  előre megfontoltan aknázza ki az emberi viselkedés vagy egy online közösség normáinak gyenge pontjait, hogy feldühítse az embereket. A trollok természetének része, hogy kibújnak minden olyan definíció alól, ami kordában próbálná őket tartani, mindig új és eredeti módokat találnak arra, hogyan mehetnek mások idegeire.”

Minden hétre van téma, van akit/akiket megtalálnak, és utálhatnak és köpködhetnek, hogy az adagjuk meglegyen, és megnyugodhassanak. Beszélnek a nagy, “deviza adósok” fogjunk össze eszméjéről, közben módszeresen züllesztik az embereket, és elhintik a bizalmatlanság magvait. Nem elég, ha a bankok megtévesztik az embereket, és trükköznek velük szemben? Kérdés, hogyan mernek  ily módon véleményt formálni, ócsárolni és számon kérni?

 A kiszolgáltatott adós házának jóval áron alul való megszerzésével mesés vagyont, ugyanezen szerencsétlen embernek való önzetlen  segítségnyújtással viszont ellenségeket, lejárató kampányt, jó hírének bemocskolására tett folyamatos kísérleteket kaphat az ember osztályrészül. Ki ki erkölcsi szintje, emberi érettsége, vagy éppen ótvar véglény mivoltából fakadó aljassága szerint teszi amit tesz e fontos ügy kapcsán. Ahol az összefogás, egymás felkarolása, támogatása volna létfontosságú, mégis előkívánkozik a magyar mentalitás, amely szinte már világhírűvé tette a magyart, és nekiesik a jó szándékú embereknek. Mert a mással való foglalkozás bőven eltereli a figyelmet a saját nyomorult életéről.

Teszem, amit eddig, információkkal támogatom sorstársaimat,  mert a helyzet megoldása annál sokkal égetőbb, és hathatós segítséget igénylő, mint amekkora erővel próbálják a gáncsoskodók eltaposni a segítő jóakaratot!

Az információ legyen Veled!

Buczkó Andrea

{loadposition feliratkozas}

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

24

Sze
Bank, Moratórium

Itt az újabb hiteltörlesztési MORATÓRIUM!

… és annak pénzügyi következményei   Éljen, időt nyertünk! Örüljünk, vagy annyira nem is ideális a helyzet?   A kormány úgy döntött, hogy a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét. Az idén hozott, első moratórium döntés értelmében ez év, azaz […]

18

Sze
Eladósodás, Elévült!

ELÉVÜLT! Vagy mégsem?

Mit jelent ez a fogalom, mikor és mi lehet ELÉVÜLT?   Mi az ELÉVÜLÉS?   Fogalma: Az idő múlása jogilag behajthatatlanná teszi a pénzköveteléseket. Azaz a bíróság úton való érvényesíthetőségét zárja ki. Ha elévült a tartozásod, akkor bizonyítani is tudnod kell ezt a helyzetet. Többféle pénzkövetelést ismerünk:  Valamely szolgáltatásból eredőt: pl. telekommunikációs tartozások (ilyenek a telefonszámla, internet,[…]

15

Sze
árverés, végrehajtás

Kifejezetten káros az adósoknak a végrehajtási törvénymódosítás!

2020: Milyen súlyos, és hátrányos változtatások történtek a végrehajtási törvényben?   Már talán mindenki tudja, olvasott vagy hallott róla, hogy változások történtek idén nyáron a végrehajtási törvényben. Több szerkezeti változást hoztak, amik súlyosbíthatják a már eleve súlyos eljárást, és a végkimenetel, az ingatlan árverése viszonylag hamar befejeződhet.   Végrehajtási törvény változásai   Beszéljenek a számok. Július 2-án[…]

09

Sze
Adósságterhek, végrehajtás

Ébresztő!

Hogyan zárd végleg az adósságokat folyamatos támogatás mellett?     Ha ilyen a gondolkodásmód, akkor baj van…   Úgy érzed, egyedül vagy. A gondjaiddal, problémákkal, a mindig megújuló napi kihívásokkal. Egyedül, csak te és veled szemben a világ. Támasz, biztatás, segítség nélkül. A problémák csak úgy jönnek, és nem múlnak el, maradnak míg meg nem oldod. Ezek[…]

26

aug
Adósságrendezés, Adósságterhek

“De mégis, hogy áll az ügyem??!”

Avagy hogyan kezeljük az adósságrendezés alatt álló ügyeket?   Kik vagyunk mi?   Adóssághelyzeteket kezelők, ebben segítők vagyunk, tudunk segíteni adósságok csökkentésében, azok végleges rendezésében. Nagyon fontosnak tartjuk az adóssághelyzetek részletekbe belemenő átbeszélését, a teljes adósság történet visszakövetését, mert érdemi, szakértői megoldás felállításához erre feltétlenül szükség van!  Sokan azt gondolják, hogy bármiféle séma ráhúzható a különböző helyzetekre.[…]

18

aug
Adósságrendezés, végrehajtás, végrehajtási moratórium

Újra indulhatnak a kilakoltatások – Hogyan tovább?

A végrehajtási moratórium vége – 2020.07. 01. (?)   A kormány által előterjesztett törvényjavaslat nem tisztázza érthetően a kilakoltatásokra és végrehajtásokra vonatkozó szabályokat. A veszélyhelyzet idejére az 57/2020. (III. 23.) Kormányrendelet átmenetileg felülírta a végrehajtási törvény több rendelkezését, ezt nevezték végrehajtási moratóriumnak. A védelem tervezett határideje azonban 2020. december 31.-e volt még idén márciusban, amikor a veszélyhelyzetet[…]