Az önzetlenség ára a megmérettetés- Vagy ez csak magyar módi?

Az önzetlenség ára a megmérettetés – Vagy ez csak magyar módi?

Trollok garázdálkodnak a közösségi oldalakon

A cím rögtön utal is valamire, hogy mire, később rátérek.

Az ember sajátja, vele született képessége, hogy a túlélésre játszik. Életösztönünktől hajtva mindig bizakodással vesszük az akadályokat, és ugorjuk meg a holnapokat. Akár jó, akár rossz dolgok várnak ránk másnap.

Miként az is a sajátosságunk, hogy döntéseink meghozatalánál többségében az érzelmeink vezérelnek bennünket,  ami nem mindig jó, és iránymutató.  Pénzügyi helyzetekben ez kifejezetten rossz kiindulási alap. Más helyzetekben pedig lehet, hogy éppen a szívünkre kell hallgatnunk.

Mindenki előtt ismeretes, mekkora káosz uralkodik jelenleg a “devizahitelek” háza táján. Töménytelen információ maszlag kering az interneten, közösségi oldalakon, és az elektronikus sajtók oldalain. Eligazodni nehéz, mert amennyi a korrekt, tényeken alapuló információ e témában, legalább ennyi a fals, félrevezető, vagy éppen manipulatív hír. Az elektronikus sajtó többnyire rámegy az olvasottsági létszám felturbózására, nem könnyű kiválasztani azt a hírportált, ami valóban arra törekszik, hogy a valódi tényeket, és számba vehető lehetőségeket mutassa meg az olvasóknak.

Hogyan választhatunk megbízható forrást/olvasmányt,  információ éhségünk megfelelő csillapításához?

  • Nézzük meg mit írnak, és az információk mennyire fedik a valódi tényeket?
  • A televízióból tájékozódnak egy-egy cikk megírásánál, vagy többlet információval szolgálnak, és ezeket a valódi élet történéseiből merítik-e?
  • Használnak-e szakértőktől véleményeket az írásokhoz?
  • Megszólaltatnak-e írásaikban adósokat védő ismert/elismert jogászokat, vagy csak feltételezésekről írnak, innen-onnan hallott dolgokról?
  • Van-e az írás, vagy a segítőkészség mögött hitelesség?

Ha ezeket a szempontokat végigzongorázzuk, és megválaszoljuk magunkban, választ kapunk feltevéseinkre.

Mindig is hajtottak érzelmeim, megérzéseim a dolgok, problémák megoldásában, vagy éppen megértésében. Alapvetően optimista beállítottságú vagyok és az az alapállásom, hogy minden problémának van megoldása, bármilyen nagynak, megoldhatatlannak is tűnik első látásra.

Bármilyen nagy lelki teherrel jár is annak a bizonyos problémának átélése, és végigvitele a megoldásig. Ha szembenézünk vele, és nem a problémát látjuk csupán, hanem keressük a megoldási lehetőségeket, akkor meg tudjuk oldani. Ebben jó, ha van egy szerető társunk, családunk, aki támogat bennünket, legalább érzelmi szinten.

Mióta átéltem a 2 db devizahitelünk kapcsán felénk áradó banki fenyegetettséget, azt a majdnem 1,5 éves időszakot, mialatt kétségbeesetten kerestem a megoldást pénzügyi problémáinkra, pontosan tudom, mit érez a többi, “devizában” eladósodott ember.

Tudom, milyen pszichés nyomást jelent a naponta ismétlődő banki telefonhívás, vagy a banktól érkező hivatalos felszólító levél, a fenyegetőzések. Pontosan tudom, milyen kicsi az ember ilyenkor.

Aztán egyszer csak hallottam egy kedves ismerősömtől megoldást arra, miként farolhatunk ki ebből az egész,  lélektanilag nyomott, stresszes hitel helyzetből.

Akkor újra kisütött a nap! 🙂 Jól emlékszem az érzésre, ami akkor elfogott. Mintha elengedett volna ezer kézszorítás, ami addig hosszú hónapokon át markolászta volna a lelkemet, a gyomromat. Felszabadultam, megkönnyebbültem. Tudtam, hogy nehéz menet lesz, de gondoltam: “Kit érdekel? Van megoldás! Kijöhetünk jól a helyzetből, a felmondott hiteleink új értelmet nyerhetnek.”

Így találkoztam végül azzal a pénzügyi szakjogásszal, akit azóta minden sorstársamnak ajánlok, aki segítségért fordul hozzám. Kezelésbe vette a szétesett hitel ügyleteinket, és megnyugtatóan elmondta, hogy egy bírósági per folyamán rendeződhetnek a szerződéseink. Ekkor egy hatalmas kő gördült le a szívemről, és az addig stresszel teli napokat egyszeriben el tudtam felejteni, és a megoldásra koncentrálni.

A lényeg, hogy mivel átéreztem ezt a lehetetlen helyzetet, és azt is pontosan tudom milyen, mikor a megoldás útjára lép a dolog, emiatt szeretnék segíteni minél több “deviza adósnak”. Azóta, -ennek már 1 éve- beleástam magam a témába, napi kapcsolatban a jogászommal oda-vissza átbeszélve a “devizahitel” témát, mondhatom hogy rengeteg információra tettem szert.

Nincs jogi végzettségem,  de nem is kell. Arra ott vannak a szakemberek. Érző ember vagyok, és segíteni akarok.

Hitelsakkmatt weboldalon információkat osztok meg, összefoglaló írásokat készítek szakértők írásai, megszólalásai, riportjai alapján, hogy minél szélesebb körben tudják hasznosítani azokat az emberek. S ha valódi, szakszerű segítségre van szükség, arra itt van az a pénzügyi szakjogász, aki már több éves gyakorlattal viszi ezeket a hiteleket. Csak kérni kell, és a szakszerű segítségét másnak is tovább adom.

 

Ám az önzetlenségnek is megmérettetés kell – magyar mentalitás alapján. A Facebook közösségi oldalon sportot űznek bizonyos, ‘deviza adósokat’ tömörítő csoportok tagjai, akik valamilyen személyeknek képzelik magukat, s jogot formálnak arra is, hogy tiszteletlen hangnemben szóljanak embertársaikhoz, nem is beszélve arról, hogy egyben sorstársaikat is támadják. Egyeseknek az okoz kielégülést, ha másokat gyalázhatnak, rágalmazhatnak a saját képzeletük szüleménye alapján, csak úgy ránézésre!

A szakirodalom meghatározása szerint ők a trollok:

“A troll olyasvalaki, aki a szerkesztőket, adminisztrátorokat, fejlesztőket és a közösség egyéb tagjait próbálja akadályozni, méghozzá szándékosan, előre megfontolt módon. Tudatosan felrúgja a közösségi normákat. A troll  előre megfontoltan aknázza ki az emberi viselkedés vagy egy online közösség normáinak gyenge pontjait, hogy feldühítse az embereket. A trollok természetének része, hogy kibújnak minden olyan definíció alól, ami kordában próbálná őket tartani, mindig új és eredeti módokat találnak arra, hogyan mehetnek mások idegeire.”

Minden hétre van téma, van akit/akiket megtalálnak, és utálhatnak és köpködhetnek, hogy az adagjuk meglegyen, és megnyugodhassanak. Beszélnek a nagy, “deviza adósok” fogjunk össze eszméjéről, közben módszeresen züllesztik az embereket, és elhintik a bizalmatlanság magvait. Nem elég, ha a bankok megtévesztik az embereket, és trükköznek velük szemben? Kérdés, hogyan mernek  ily módon véleményt formálni, ócsárolni és számon kérni?

 A kiszolgáltatott adós házának jóval áron alul való megszerzésével mesés vagyont, ugyanezen szerencsétlen embernek való önzetlen  segítségnyújtással viszont ellenségeket, lejárató kampányt, jó hírének bemocskolására tett folyamatos kísérleteket kaphat az ember osztályrészül. Ki ki erkölcsi szintje, emberi érettsége, vagy éppen ótvar véglény mivoltából fakadó aljassága szerint teszi amit tesz e fontos ügy kapcsán. Ahol az összefogás, egymás felkarolása, támogatása volna létfontosságú, mégis előkívánkozik a magyar mentalitás, amely szinte már világhírűvé tette a magyart, és nekiesik a jó szándékú embereknek. Mert a mással való foglalkozás bőven eltereli a figyelmet a saját nyomorult életéről.

Teszem, amit eddig, információkkal támogatom sorstársaimat,  mert a helyzet megoldása annál sokkal égetőbb, és hathatós segítséget igénylő, mint amekkora erővel próbálják a gáncsoskodók eltaposni a segítő jóakaratot!

Az információ legyen Veled!

Buczkó Andrea

{loadposition feliratkozas}

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

20

okt
Elévült!, Moratórium

Vigyázat! Kikukázzák az ELÉVÜLT tartozásokat

A moratórium egyértelmű következménye többek között a rengeteg ELÉVÜLT tartozás   Az már más kérdés, hogy felismeri-e valaki, hogy az a követelés, amivel megkeresték telefonon, levélben, az már nem jelent veszélyt sem anyagi, sem egyéb más szempontból. A moratórium ide s tova már 2,5 éve tart rendületlenül, védelmet adva egy csomó hitelszerződés rendszeres törlesztésére. Ez viszont, a […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]