Amikor csak toljuk magunk előtt az adósságot, avagy a visszafizethetetlen hitel

Hogyan fékezzük meg a folyamatos növekedést, és hogyan tegyük visszafizethetővé a folyamatosan fejlődő adósságokat?

 

…lehet, hogy már ELÉVÜLÉSSEL van dolgunk? Miről ismerjük fel, hogy milyen adóssággal van dolgunk, és miből tudjuk meg azt, hogyan kell kezelnünk a tartozást?

 

Eladósodás és árverés után

Köztudott, hogy a magyar emberek tekintélyes százaléka eladósodott.  2019.-es adatok szerint: “Az első félévben közel 400 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a magyar bankok, ez 36 százalékos bővülés egy év alatt” – összesítette az adatokat a BankRáció.hu – írja a Napi.hu.


Kb. 3 millió családot érint a devizahitel probléma, ebből van már lezárult, visszafizetett adósság is. Vegyesen, van aki önszántából és van ahol erőszakos módon, árverés vetett véget a deviza gyötrelemnek. Sajnos rendkívül gyakori az is, ahol az otthon elvesztése még nem oldotta meg a devizahitel problémát, mert az árverés után jelentős milliók maradtak meg a tartozásból, amikre továbbra is benyújtja igényét a bank.

Ha Te ilyen helyzettel küzdesz, FONTOS TUDNOD, hogy ezek kezelhető helyzetek! Drasztikusan csökkenthetőek az ilyen helyzetben fennmaradt tartozások,

KÉRJ SEGÍTSÉGET, hogy ne tudja tovább szívni a véredet a bank. Írj, keress minket, katt ide!


Mikor toljuk magunk előtt az adósságunkat? …a devizahiteleken túl…

 

Ebben a cikkünkben nem a devizahitelekről írok, attól függetlenül, hogy azok a legszélsőségesebb példái a “visszafizethetetlen tartozásoknak”.

Most azokról a hitelekről lesz szó, amelyek olyan adósságok, amik például vagy a termék magas alapkamatai miatt, vagy mert már évekig tartó csend után újra előtérbe kerültek, és most iszonyatosan nagy kamatokat mutatnak. És mindebből következik, hogy nagy annak is a veszélye, hogy bár a szándék megvan bennünk, hogy rendezzük ezeket, de anyagi lehetőségeink korlátozottsága miatt csak akkora törlesztővel tudjuk fizetni, hogy arra sem elég a havi befizetés, amely a kamatokat lefedné, ezért előfordulhat, hogy akár évek folyamán is azonos szinten mozog az összeg, vagy még emelkedik is alattomosan a háttérben.

Így szó szerint magunk előtt toljuk az adósságot, és az öröklétig nyögjük a terheit.

De ki akarja azt, hogy ez így legyen? Jó, ez csak költői kérdés volt…

Milyen tartozások lehetnek ezek?

  • személyi hitelek,
  • folyószámla hitelek,
  • hitelkártya tartozások,
  • szabad felhasználású forinthitelek,
  • hitelt kiváltó újabb hitelek, tehát olyan adósságok, amelyek fizetésével leálltakvagyegy kiesett időszak után újra fizetni kezdték, mert  a hitelfelvevőt megkeresték újra a banktól, vagy már egy másik pénzintézettől, például faktor cégtől, akik a korábbi időszakra szorgalmasan felszámoltak a hiteltermék alapkamatain túl késedelmi kamatokat (büntető kamatok) is, és mindenféle nevesített egyéb költséget is, amit persze az adóssal akarnak kifizettetni. – mert “muszáj nevet adni a gyereknek.”

 

Te utánajártál, hogy is állnak az adósságaid?

 

Ha Neked is van hasonló adósságod, megnézted már “közelebbről” ezeket, hogy mi jellemző rájuk? Milyen régi adósságok ezek, mi történt azalatt az idő alatt, ami a folyósítástól eltelt? Függetlenül attól, hogy felkerestek-e vele újra, vagy sem. Érdemes ezeket megvizsgálni, hogy mikori adósságok, mekkora az alapkamatuk, a banki egyenlegközlő levélben megnézni azt, hogy mekkora a tőke rész, és mekkora a kamatrész az összegben.

Jellemzően a tőke összegének többszöröse a kamatrész akkor, ha évek teltek el úgy, hogy csend volt, és csak úgy lógott a levegőben a tartozás, hiszen már beindultak rá a késedelmi kamatok is. Akkor is horribilis a kamatrész, ha egyszercsak el kezdted fizetni újra, mert megfenyegettek.

 

Mit tehetsz, ha még nem szólt a bank, hogy:

 

“Hé, fizetni kellene már, mert van még egy ilyen tartozás!”? Az én példámból kiindulva:

A szóban forgó tartozás egy hitelkártya -a legveszélyesebb mind közül- tartozás, a Budapest Banknál. Hosszú éveken keresztül mindig volt valamilyen fizetési megállapodás közöttünk, és az élethelyzetemnek megfelelően hol fizettem, hol pedig nem. Jellemzően inkább nem. Felszólítások, és banki telefonhívások váltogatták egymást, míg aztán csend lett…sokáig. Pár évig, és egyszercsak a DBF faktor cég jelentkezett, majd pedig az MKK.

Nos, ilyenkor már illik gyanakodni, hogy lesz olyan 5 év egybefüggően, ami alatt ez a tartozás már ELÉVÜLT. Ilyenkor -bár ettől még tartozás-, jogilag nem behajtható tartozássá válik. Érdemes dátumok után kutatni, és visszagondolva végigfuttatni az eltelt időt, mi hogyan történt, és utánajárni, van-e ilyen “csendesen eltelt” 5 évünk, ami alatt nem vettünk át aláírós lelelet postásunktól? Ha nem vagyunk benne biztosak, célszerű szakembert megkérdezni, hogyan tudjuk kideríteni, hogy elévüléssel van-e dolgunk? 


 

Elévülés témájú videóimat ITT találod: Kattints a linkre!

Még több elévülés témájú videót néznél, akkor kattints >> a YOUTUBE – HITELSAKKMATT  csatornánkra << 

 


A későbbiek során az elévülés szabályait, és a témához szorosan kapcsolódó tudnivalókat összeszedem, az eddig megnyert 2 elévülési perem minden “trükkjével” együtt összeállítom egy kész anyaggá, és tervem szerint ingyenesen letölthető formában közkinccsé teszem. 🙂


Nagy a tájékozatlanság

 

Hiszen rengeteg ember egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy olyan adósságok köszönnek vissza a múltjukból, amik már kétszer elévültek, de mivel olyan hatékonyan használják a pszichés terrort a bankok és a faktor cégek is, ezért ijedtükben mindenbe belemennek, és el kezdenek fizetni úgy ősrégi tartozásokat, hogy azok észrevétlenül hónapról-hónapra csak nőnek, és nőnek, pedig fizetve vannak!

Tehát, ha például megáll egy autó a házad, lakásod előtt és közli a helyszínre érkező ügyintéző, hogy  van egy ilyen és ilyen tartozásod, és erősen ajánlott, hogy azt záros határidőn belül egy összegben fizesd meg, vagy mindenedet elveszik, de a következő mondatával mentő megoldásként felajánlja, hogy részletfizetési megállapodást is köthetsz velük, akkor a hirtelen felszökő lázas állapotodban

kérlek, NE ÍRJ ALÁ egyelőre semmiféle orrod alá dugott azonnali megállapodást egy felajánlott szimpatikus havi összeggel, csak azért, hogy a meglebegtetett szörnyű, “mindent elveszünk” kép eltünhessen, és egérutat nyerhess, mert talán már egy rég ELÉVÜLT adóssággal van dolgod, amit a pince mélyéről kapirgáltak elő, de érdemesnek tartották azt előrángatni, mivel be szokott jönni az ilyen nyomásgyakorlás, és 10 emberből 8 ember azonnal rááll az alkura ott, és akkor. 

Nem sietünk sehová, ez nem egy hirtelen eldönthető dolog, mint az, hogy például “Te is kérsz fagyit, mert én megkívántam?” kérdés. Itt pénzről van szó, többször milliókról beszélnek, tehát ezt alaposan érdemes megvizsgálnod Neked is. Alig ocsúdtál fel, hogy valaki benyomult az életedbe, de máris megállapodásokról hadovál, és elvárja, hogy óriási pénzekről azonnali döntést hozz? Nem gyanús egy picit sem?

Azért csinálják így, hogy a meglepetés és a félelemkeltés erejével hassanak rád, és a lelkiismeretedre. Hogy kimozdítsanak a biztonságérzetből egy nagyon ingoványos talajra, ahol még azt a képet is lefestik hogy mindenedet elvesztheted. Neeem, nem!

Képzeld csak el, mi van akkor, ha aláírod a megállapodást ott és akkor, mert az összeg belefér a családi költségvetésbe, csak ott hirtelen annak nem tudsz utánaszámolni -mert nem szoktak!-, hogy a havi befizetésed lefedi-e a kamatokat, és fogyni fog-e a tartozás?

Mert ez igencsak fontos tényező számodra! Mert ha nem, akkor azt az adósságot a büdös életben nem fogod visszafizetni azzal a havi összeggel. Egy aláírt megállapodás alapján továbbá elmondhatja a faktor cég, hogy elismerted a tartozásodat, onnan kezdve jogosan követelheti tőled, bár még az is lehet, hogy elévült volna!

Okosabb, ha ezt mondod: “Értem, elkérem a papírt, de a családnak össze kell ülnie, hogy ezt átbeszélje, és kitaláljunk valamit a visszafizetésre. Ehhez időre van szükségem!” …és ENNYI! Aztán csitt! Menjen el, Ti pedig álljatok neki lázasan felkutatni az emlékeket, és nézzetek utána a dátumoknak!

Ha bármiféle előbb felvázolt tartozásod van, abban további segítséget a személyes tanácsadásunkon tudunk adni, amit itt érsz el>>Katt a linkre!

Minden olyan helyzetre is igazak az imént felvázoltak, amikor levélben keresnek meg régi adósságokkal. A legkézenfekvőbb, ha szakmai segítséget kérsz, mi szívesen átnézzük az ügyedet. Itt kérhetsz időpontot a szaktanácsadásra (ha kupont is szerzel,díjmentes!)


Egy kis statisztika (2019.-es adatok!)

(Az új egyenlőség oldaláról, Veres Máté 2017.-es cikkéből)

Háztartások hitelállománya

“2010-ben 7844 milliárd Ft, 2016-ban 5683 milliárd Ft

Ezen a téren egyértelmű siker könyvelhető el. Az adósság belső összetétele legalább annyira fontos, mint a mértéke, amit a válság a magyar középosztály jelentős részének is megtanított. 2010-ig régiós léptékben mérve is kiemelkedő mértékben adósodott el a magyar lakosság devizában, ami elsősorban a rossz jegybanki kamatpolitikának és a szabályozás hiányának volt köszönhető. A jegybank kamatpolitikájával 2001 és 2007 között arra ösztönözte a lakosságot, hogy devizában adósodjon el.

Mélyszegénységben élők

2010-ben 3 millió; 2016-ban 3,6-3,8 millió

A borzasztó magas számon túl a legfontosabb talán, hogy a KSH 2011 óta – közel negyedszázad után – nem közli, hogy pontosan hányan is élnek létminimum alatt. (A Policy Agenda think tank azonban kiszámította a 2015-ös értéket is, és azt találta, hogy az 41,5%-ra nőtt.)

Továbbá, hogy a szintén a KSH-által számolt létminimumhoz 87 351 Ft-os havi nettó jövedelem szükséges (és ez az adat 2014-es), ehhez képest a minimálbér még 2016-ban is nettó 73 815 Ft volt. Az előbbi esetében végre elmozdulás látszik, köszönhetően a szakszervezetek kitartó küzdelmének 2018-ra a minimálbér elérheti a 90 000 Ft körüli létminimumot. Azonban pontosan a messze kimagasló 35%-os minimálbért sújtó adóterheknek köszönhetően nettóban számolva még mindig fényévekre elmaradunk régiós versenytársainktól 2008-2016 között végrehajtott minimálbéremelés tekintetében. Ráadásul Magyarországon a legmagasabb az egész EU-ban azok aránya (72,2%), ahol egy váratlan kiadást nem tudnának kifizetni a háztartások.

A fenti adatok fényében talán nem meglepő, hogy soha ennyien nem akartak még kivándorolni az országból. Eközben a középosztály erodálódik, és egyre nőnek a vagyoni különbségek a leggazdagabbak és a legszegényebbek között.

Pedig pénz lenne, eddig 300 milliárd forintot költetett az állam a cégekkel és további 100 milliárdokat saját maga (azaz mi) focira. Összességében négyszer annyit költünk a miniszterelnök hóbortjára, mint útfelújításra, miközben egyre csak csökken a nézőszám. Vannak egyéb félrement költéseink is, eddig ugyanis a Matolcsy György vezette MNB 250 milliárd forintot tolt be kétes értékű alapítványokba és költött műkincsekre. Emellett 850 millió forintba került a szintén soha meg nem térülő felcsúti kisvasút és 6,7 milliárd forinttaltámogattuk meg Andy Vajnát a TV2 megvételében.

A társadalmi egyenlőtlenségek azonban drámaian nőttek e hét év alatt.”


Így összesítve látni a fontosabb történéseket, szomorú, hogy egy olyan magyar kormány pazarol, aki költhetne milliárdokat például a devizaadósok megsegítésére, vagy a terheik könnyítésére, hogy ne legyen annyi hiábavaló, értelmetlen árverés egy teljesen jogtalan, “létre sem jött” szerződések miatt.

Az információ legyen Veled! – Hitelsakkmatt

 

Kapcsolódó cikkek>> 

Hitel helyzetetek 3. Így csekejedj, ha bedőlt, felmondott hiteled van > Katt a linkre a cikkhez!

Hitel helyzetek 2. Így cselekedj, ha vannak elmaradásaid >Katt a linkre, úgy éred el a cikket.

Hitel helyzetek 1. A jól fizető adós tényleg jól jár? > Katt ide!

Kapcsolódó cikkek

26

nov
Elévült!

TÉVHITEK az Elévülésekben az adósságkezelés területéről- 1. rész

Milyen tévhitek, téves gondolatok, meggyőződések keringenek az Elévülésekhez fűződően?     TÉVHITEK    Főbb ilyen területek, ahol tévhitek keringenek: Perek – halasztó hatályuk van? Adósságcsökkentések – megegyezés Elévülések: 1. Tartozás/követelés elévülése; 2. Végrehajtási jog elévülése Mokk – Fizetési Meghagyás Inkasszó Kinek tartozunk? Moratórium Eladom/Megtartom? Fentiek azok a legfőbb, legnagyobb adósságokhoz kapcsolódó területek, amelyek mindegyike  akár életbe lép […]

06

nov
Akut szakasz-online tanfolyam

TÉVHITEK az adósságkezelés összetett területéről

Milyen tévhitek, téves gondolatok, meggyőződések keringenek az adósságokhoz fűződő egyes területekről?   8 éven át, azóta is tart, hogy beleástam magam az adósságokhoz kapcsolódó szinte összes érintett terület témájába. Sok száz történetet hallgattam a szátokból, történt jó pár cifra dolog velem is. Ezeket összesítettem, kidolgoztam, egybegyúrtam egy olyan rendszerbe, ami örökre megállja a helyét, évente némi aktualizálás[…]

04

nov
Akut szakasz-online tanfolyam

MIT produkál a test, ha sarokba szorítják, például előáll egy pénzügyi krízis?

Magadra ismersz az alábbi “tünet együttes” alapján?   Mikor beáll egy pénzügyi vészhelyzet, akkor tapasztalataim alapján, -egyrészt ügyfelek beszámolóiból levonva, másrészt az én saját helyzemet átélve-, élesben tudom, mit produkál az ember teste, milyen pszichés foyamatok indulnak be, ha megijed: Kezdődik a remegés, Gyomortájékon szorítást érzel, Az agyad már érzékeli, hogy “megy fel a pumpa”, Roppant idegessé,[…]

03

nov
Akut szakasz-online tanfolyam

Az adósság kezelés HOGYANJA és Pénzügyi VÉSZHELYZETI eljárások alkalmazása- Az egyedülálló online képzésben

MIT TESZEL, AMIKOR PÉNZÜGYI VÉSZHELYZET VAN? Egyedülálló online képzés, online tanfolyam Hogyan érj el személyes és anyagi védelmet akkor, mikor már a végrehajtó szorongat és nem tudsz kihez fordulni segítségért?   Itt az első és egyetlen olyan online képzés amely megoldja a bátortalan, reményt vesztett, elkeseredett, adósságban élő emberek FŐ gondját, és még csak a lakásból sem[…]

27

okt
Faktorcégek, Kamat

Erre figyelj, ha efféle “csodás ajánlattal” bombáznak

Ezért jobb óvatosnak lenni az első ránézésre csodásnak tűnő, remek ajánlatokkal   A pénzügyi terület igen érzékeny pont tud lenni minden szereplő számára. Főképp, ha valakinek adósságai vannak, könnyű prédának számíthat. Majdnem belesétáltam én is a módszeres, tervszerűen kihelyezett csapdákba, de a körülményeknek hála, sikeresen elkerültem ezeket és jól jöttem ki az adóssághelyzetekből. A tanulságokat viszont azon[…]

21

okt
Elévült!, Moratórium

Átmeneti fizetési könnyítési kérelem

Átmeneti fizetési könnyítési kérelem Az alábbi kérelem szövegezése a Covid állapot következtében kialakult munkahelyi problémákat hozza indoknak, te olyan indokot/indokokat sorolj fel, -csupán a szövegnek a megfelelő részét átalakítva-, amely a saját helyzetedet vázolja fel. A4-es méretű lapot képzeljünk magunk elé, az alábbiakat arra elhelyezve kell elképzelni és ráírni: Az adott bank neve kerül a bal felső[…]