Amikor csak toljuk magunk előtt az adósságot, avagy a visszafizethetetlen hitel

Amikor csak toljuk magunk előtt az adósságot, avagy a visszafizethetetlen hitel

 

Hogyan fékezzük meg a folyamatos növekedést, és hogyan tegyük visszafizethetővé a folyamatosan fejlődő adósságokat?

 

…lehet, hogy már ELÉVÜLÉSSEL van dolgunk? Miről ismerjük fel, hogy milyen adóssággal van dolgunk, és miből tudjuk meg azt, hogyan kell kezelnünk a tartozást?

 

Eladósodás és árverés után

 

Köztudott, hogy a magyar emberek tekintélyes százaléka eladósodott. Friss adatok szerint: “Az első félévben közel 400 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a magyar bankok, ez 36 százalékos bővülés egy év alatt” – összesítette az adatokat a BankRáció.hu – írja a Napi.hu.

Kb. 3 millió családot érint a devizahitel probléma, ebből van már lezárult, visszafizetett adósság is. Vegyesen, van aki önszántából és van ahol erőszakos módon, árverés vetett véget a deviza gyötrelemnek. Sajnos rendkívül gyakori az is, ahol az otthon elvesztése még nem oldotta meg a devizahitel problémát, mert az árverés után jelentős milliók maradtak meg a tartozásból, amikre továbbra is benyújtja igényét a bank.


 Ha Te ilyen helyzettel küzdesz, FONTOS TUDNOD, hogy ezek kezelhető helyzetek! Drasztikusan csökkenthetőek az ilyen helyzetben fennmaradt tartozások,

KÉRJ SEGÍTSÉGET, hogy ne tudja tovább szívni a véredet a bank. Írj, keress minket, katt ide!


Mikor toljuk magunk előtt az adósságunkat? …a devizahiteleken túl…

 

Ebben a cikkünkben nem a devizahitelekről írok, attól függetlenül, hogy azok a legékesebb példái a “visszafizethetetlen tartozásoknak”.

Most azokról a hitelekről lesz szó, amelyek olyan adósságok, amik például vagy a termék magas alapkamatai miatt, vagy mert már évekig tartó csend után újra előtérbe kerültek, és most iszonyatosan nagy kamatokat mutatnak. És mindebből következik, hogy nagy annak is a veszélye, hogy bár a szándék megvan bennünk, hogy rendezzük ezeket, de anyagi lehetőségeink korlátozottsága miatt csak akkora törlesztővel tudjuk fizetni, hogy arra sem elég a havi befizetés, amelyek a kamatokat lefednék, ezért szó szerint magunk előtt toljuk a tartozást, és az öröklétig nyögjük a terheit.

De ki akarja azt, hogy ez így legyen? Jó, ez csak költői kérdés volt…

Milyen tartozások lehetnek ezek?

  • személyi hitelek,
  • folyószámla hitelek,
  • hitelkártya tartozások,
  • szabad felhasználású forinthitelek,
  • hitelt kiváltó újabb hitelek, tehát olyan adósságok, amelyek fizetésével leálltak, vagy egy kiesett időszak után újra fizetni kezdték, mert  a hitelfelvevőt megkeresték újra a banktól, vagy már egy másik pénzintézettől, például faktor cégtől, akik a korábbi időszakra szorgalmasan felszámoltak a hiteltermék alapkamatain túl késedelmi kamatokat is, és mindenféle nevesített egyéb költséget is, amit persze az adóssal akarnak kifizettetni. – mert “muszáj nevet adni a gyereknek.”

 

Te utánajártál, hogy is állnak az adósságaid?

Ha Neked is van hasonló adósságod, megnézted már “közelebbről” ezeket, hogy mi jellemző rájuk? Milyen régi adósságok ezek, mi történt azalatt az idő alatt, ami a folyósítástól eltelt? Függetlenül attól, hogy felkerestek-e vele újra, vagy sem. Érdemes ezeket megvizsgálni, hogy mikori adósságok, mekkora az alapkamatuk, a banki egyenlegközlő levélben megnézni azt, hogy mekkora a tőke rész, és mekkora a kamatrész az összegben.

Jellemzően a tőke összegének többszöröse a kamatrész akkor, ha évek teltek el úgy, hogy csend volt, és csak úgy lógott a levegőben a tartozás, hiszen már beindultak rá a késedelmi kamatok is. Akkor is horribilis a kamatrész, ha egyszercsak el kezdted fizetni újra, mert megfenyegettek.

 

Mit tehetsz, ha még nem szólt a bank, hogy:

 

“Hé, fizetni kellene már, mert van még egy ilyen tartozás!”? Az én példámból kiindulva:

A szóban forgó tartozás egy hitelkártya -a legveszélyesebb mind közül- tartozás, a Budapest Banknál. Hosszú éveken keresztül mindig volt valamilyen fizetési megállapodás közöttünk, és az élethelyzetemnek megfelelően hol fizettem, hol pedig nem. Jellemzően inkább nem. Felszólítások, és banki telefonhívások váltogatták egymást, míg aztán csend lett…sokáig. Pár évig, és egyszercsak a DBF faktor cég jelentkezett, majd pedig az MKK.

Nos, ilyenkor már illik gyanakodni, hogy lesz olyan 5 év egybefüggően, ami alatt ez a tartozás már ELÉVÜLT. Ilyenkor -bár ettől még tartozás-, jogilag nem behajtható tartozássá válik. Érdemes dátumok után kutatni, és visszagondolva végigfuttatni az eltelt időt, mi hogyan történt, és utánajárni, van-e ilyen 5 évünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, célszerű szakembert megkérdezni, hogyan tudjuk kideríteni, hogy elévüléssel van-e dolgunk? Például kérdezz minket, ezt díjmentesen megteheted! Klassz, ugye? 

 

Segítség, hogyan lehet az elévüléssel megküzdeni


Az elévülés szabályait, és a témához szorosan kapcsolódó tudnivalókat összeszedem, az eddig megnyert 2 elévülési perem minden “trükkjével” együtt összeállítom egy kész anyaggá, és tervem szerint ingyenesen letölthető formában közkinccsé teszem.


Mert rengeteg ember egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy olyan adósságok köszönnek vissza a múltjukból, amik már kétszer elévültek, de mivel olyan hatékonyan használják a pszichés terrort a bankok és a faktor cégek is, ezért ijedtükben mindenbe belemennek, és el kezdenek fizetni úgy ősrégi tartozásokat, hogy azok észrevétlenül hónapról-hónapra csak nőnek, és nőnek, pedig fizetve vannak!

Tehát, ha például megáll egy autó a házad, lakásod előtt és közli a helyszínre érkező ügyintéző, hogy  van egy ilyen és ilyen tartozásod, és erősen ajánlott, hogy azt záros határidőn belül egy összegben fizesd meg, vagy mindenedet elveszik, de a következő mondatával mentő megoldásként felajánlja, hogy részletfizetési megállapodást is köthetsz velük, akkor a hirtelen felszökő lázas állapotodban

kérlek, NE ÍRJ ALÁ egyelőre semmiféle orrod alá dugott azonnali megállapodást egy felajánlott szimpatikus havi összeggel, csak azért, hogy a meglebegtetett szörnyű, “mindent elveszünk” kép eltünhessen, és egérutat nyerhess, mert talán már egy rég ELÉVÜLT adóssággal van dolgod, amit a pince mélyéről kapirgáltak elő, de érdemesnek tartották azt előrángatni, mivel be szokott jönni az ilyen nyomásgyakorlás, és 10 emberből 8 ember azonnal rááll az alkura ott, és akkor. 

Nem sietünk sehová, ez nem egy hirtelen eldönthető dolog, mint az, hogy például “Te is kérsz fagyit, mert én megkívántam?” kérdés. Itt pénzről van szó, többször milliókról beszélnek, tehát ezt alaposan érdemes megvizsgálnod Neked is. Alig ocsúdtál fel, hogy valaki benyomult az életedbe, de máris megállapodásokról hadovál, és elvárja, hogy óriási pénzekről azonnali döntést hozz? Nem gyanús egy picit sem? 

Azért csinálják így, hogy a meglepetés és a félelemkeltés erejével hassanak rád, és a lelkiismeretedre. Hogy kimozdítsanak a biztonságérzetből egy nagyon ingoványos talajra, ahol még azt a képet is lefestik hogy mindenedet elvesztheted. Neeem, nem!

Képzeld csak el, mi van akkor, ha aláírod a megállapodást ott és akkor, mert az összeg belefér a családi költségvetésbe, csak ott hirtelen annak nem tudsz utánaszámolni -mert nem szoktak!-, hogy a havi befizetésed lefedi-e a kamatokat, és fogyni fog-e a tartozás?

Mert ez igencsak fontos tényező számodra! Mert ha nem, akkor azt az adósságot a büdös életben nem fogod visszafizetni azzal a havi összeggel. Egy aláírt megállapodás alapján továbbá elmondhatja a faktor cég, hogy elismerted a tartozásodat, onnan kezdve jogosan követelheti tőled, bár még az is lehet, hogy elévült volna!

Okosabb, ha ezt mondod:Értem, elkérem a papírt, de a családnak össze kell ülnie, hogy ezt átbeszélje, és kitaláljunk valamit a visszafizetésre. Ehhez időre van szükségem!” …és ENNYI! Aztán csitt! Menjen el, Ti pedig álljatok neki lázasan felkutatni az emlékeket, és nézzetek utána a dátumoknak!

Ha bármiféle előbb felvázolt tartozásod van, abban további segítséget a díjmentes személyes tanácsadásunkon tudunk adni, amit itt érsz el>>Katt a linkre!

Minden olyan helyzetre is igazak az imént felvázoltak, amikor levélben keresnek meg régi adósságokkal. A legkézenfekvőbb, ha szakmai segítséget kérsz, mi szívesen átnézzük az ügyedet. Itt kérhetsz időpontot a szaktanácsadásra (díjmentes).


Egy kis statisztika 

(Az új egyenlőség oldaláról, Veres Máté 2017.-es cikkéből)

 Háztartások hitelállománya

“2010-ben 7844 milliárd Ft, 2016-ban 5683 milliárd Ft

Ezen a téren egyértelmű siker könyvelhető el. Az adósság belső összetétele legalább annyira fontos, mint a mértéke, amit a válság a magyar középosztály jelentős részének is megtanított. 2010-ig régiós léptékben mérve is kiemelkedő mértékben adósodott el a magyar lakosság devizában, ami elsősorban a rossz jegybanki kamatpolitikának és a szabályozás hiányának volt köszönhető. A jegybank kamatpolitikájával 2001 és 2007 között arra ösztönözte a lakosságot, hogy devizában adósodjon el.

 Mélyszegénységben élők

2010-ben 3 millió; 2016-ban 3,6-3,8 millió

A borzasztó magas számon túl a legfontosabb talán, hogy a KSH 2011 óta – közel negyedszázad után – nem közli, hogy pontosan hányan is élnek létminimum alatt. (A Policy Agenda think tank azonban kiszámította a 2015-ös értéket is, és azt találta, hogy az 41,5%-ra nőtt.)

Továbbá, hogy a szintén a KSH-által számolt létminimumhoz 87 351 Ft-os havi nettó jövedelem szükséges (és ez az adat 2014-es), ehhez képest a minimálbér még 2016-ban is nettó 73 815 Ft volt. Az előbbi esetében végre elmozdulás látszik, köszönhetően a szakszervezetek kitartó küzdelmének 2018-ra a minimálbér elérheti a 90 000 Ft körüli létminimumot. Azonban pontosan a messze kimagasló 35%-os minimálbért sújtó adóterheknek köszönhetően nettóban számolva még mindig fényévekre elmaradunk régiós versenytársainktól 2008-2016 között végrehajtott minimálbéremelés tekintetében. Ráadásul Magyarországon a legmagasabb az egész EU-ban azok aránya (72,2%), ahol egy váratlan kiadást nem tudnának kifizetni a háztartások.

A fenti adatok fényében talán nem meglepő, hogy soha ennyien nem akartak még kivándorolni az országból. Eközben a középosztály erodálódik, és egyre nőnek a vagyoni különbségek a leggazdagabbak és a legszegényebbek között.

Pedig pénz lenne, eddig 300 milliárd forintot költetett az állam a cégekkel és további 100 milliárdokat saját maga (azaz mi) focira. Összességében négyszer annyit költünk a miniszterelnök hóbortjára, mint útfelújításra, miközben egyre csak csökken a nézőszám. Vannak egyéb félrement költéseink is, eddig ugyanis a Matolcsy György vezette MNB 250 milliárd forintot tolt be kétes értékű alapítványokba és költött műkincsekre. Emellett 850 millió forintba került a szintén soha meg nem térülő felcsúti kisvasút és 6,7 milliárd forinttal támogattuk meg Andy Vajnát a TV2 megvételében.

A társadalmi egyenlőtlenségek azonban drámaian nőttek e hét év alatt.”


Így összesítve látni a fontosabb történéseket, szomorú, hogy egy olyan magyar kormány pazarol, aki költhetne milliárdokat például a devizaadósok megsegítésére, vagy a terheik könnyítésére, hogy ne legyen annyi hiábavaló, értelmetlen árverés egy teljesen jogtalan, “létre sem jött” szerződések miatt.

Az információ legyen Veled!

 

Kapcsolódó cikkek>> 

Hitel helyzetetek 3. Így csekejedj, ha bedőlt, felmondott hiteled van > Katt a linkre a cikkhez!

Hitel helyzetek 2. Így cselekedj, ha vannak elmaradásaid >Katt a linkre, úgy éred el a cikket.

Hitel helyzetek 1. A jól fizető adós tényleg jól jár? > Katt ide!

{loadposition feliratkozas}

{jcomments on}

Kapcsolódó cikkek

04

okt
Adósságrendezés, végrehajtás

Kilakoltatási hullám

Sorra érkeznek panaszok a kilakoltatásról   Dr. Fiszter Zsuzsanna – “..Még most kezd igazán beindulni a kilakoltatási hullám. Rengeteg kilakoltatás van, napi 40 sikeres ingatlan árverezés átlagban. Mind a kilakoltatásokon, mind az országgyűlésben számíthatnak ránk a devizakárosultak, végrehajtások elszenvedői…”   Az ősz folyamán kezdődik majd a nagy hullám.  Az MBVK adatai alapján mióta  megindultak a kilakoltatások és újra megnyilt […]

28

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Így tettek tönkre…

Sokan mondják ugyanezt, de az esetek különböznek. Munkatársként így bánt el velem   A saját történetemen keresztül mutatom be azt a báránybőrbe bújt farkast, aki máig is eljátssza ugyanazt a mézes-mázos szerepét ügyfelei előtt, amit előttem korábban. Hittem neki, rá támaszkodtam. S mi lett a vége? Egy engedményezés, jóval több kamat, megnyerhetetlen perek, árverések sora…    […]

22

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Akasztják a hóhért?

 Meglopni azt aki segít…? Inkább így: meglopni azt, aki bajban van!     Na, de ilyet!   Fenti cikket olyan közönnyel, fapofával írták, hogy arra jobb szó híján azt mondanám, hogy a pofátlanság határtalan! Jóérzésű ember ilyet, az ő helyzetében nem tenne ki, de még csak eszébe sem jutna ilyennel előrukkolni!  Az adósság ügyekben segítségnyújtásra ígérvényt tevő[…]

21

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

Adósokon segítő cég(ek) – A megbízási díj nem jár vissza!?

Nem árt olvasni a sorok között, megnézni az apróbetűs részt is! Ez a cikk megtörtént eseményeket dolgoz fel.   Voltál már abban a bizonyos helyzetben, mikor arcul csapásként ért a valóság: nem kapod vissza a több százezer forintodat, amit egy ígérvényre fizettél ki? Ígérvény: az adósokat segítő cég minden szépet és jót megígér, csak fizess, utána pedig parkolóra[…]

14

szept
Adósságrendezés, végrehajtás

A hátbatámadás művészete

Nem azok az ellenségeid, akik kivont karddal állnak előtted, hanem akik a hátuk mögött tőrt szorongatva állnak az oldaladon. Amíg valakinek jól megy sora, mindenki a barátjának akar látszani.   Sajnálattal veszem tudomásul, hogy amióta nem vagyok az Adósmentor cégnél, azóta minden felborult. Kiváltképp a saját életem, a családom léte is. De erről majd később szólok…  […]

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így[…]