Adós életek – deviza sorsok – Saját történet I. rész

“Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…” 

Ez az írás az én igaz történetem arról, amit a 2 devizahitelemmel átéltem 7 évvel ezelőtt. Minden egyes mozzanatra, és lelki teherre, sérelemre, és nyomásra úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna.

“Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!…”

Talán már mondták Neked is? Jópofa, nem? Főképp, ha a családodban is elhangzik, vagy a rokonság, barátok körében. Ha nem címezték kimondottan Neked, akkor olvashattad akár Facebokon a hozzászólások között, akár csevegő emberek szájából, akik csoportosulva beszélgették ki épp a szomszédjukat, vagy éppen a főnököt. 🙂

Általában azok az emberek mondják ezt a roppant kényelmes, mindent elmondó, tömör megjegyzést, akik nagyon kényelmes helyzetből szemlélik a devizasorsokat megélt, vagy éppen abban sínylődő embertársaikat.

Sokkal egyszerűbb egy gonosz, és megvető megjegyzéssel dobálózni, mint megérteni, és közelebbről, részletekbe belemenően megvizsgálni, és megtudni azt, hogy mi is történt a devizahitelekben valójában, miért vannak igazi tragédiák emögött?

Az utána járás már túl fárasztó, bonyolult, és megterhelő volna, ezért hát foghegyről odavetni egy ilyen mondatot, egy megkínzott, anyagilag teljesen a földbe döngölt embernek, sokkal kényelmesebb.

Nálam hogyan is kezdődött?

A vágyak, a kitűzött célok belülről hajtanak minket, és fejlődést hoznak életünkbe. Az, hogy vannak kitűzött vágyaink, áhított céljaink, és ezek megvalósítása anyagi korlátokba ütközik, még az is normális állapot.

Akkor borul minden, ha bármi közbeszól, és a havi törlesztések felborulnak. Ott aztán elindul a lavina, és olyan szélsőséges helyzetekké is tud fejlődni, amikor egyenesen az örökségünket, vagy kétkezi munkánk gyümölcsét, az otthonunkat veszélyezteti.

Magam is többször voltam kutyaszorítóban, és éreztem a gyomromat akkorának, mint egy dió. Az adósságteher rátelepszik az életünkre, hosszú távon meghatározza az anyagi lehetőségeinket, kevesebb bérből kell kijönni a hónap végére, és persze az élet nem áll meg, sorolhatnám, mi mindenre kellene folyamatosan a pénz.

Kétségbeesésünkben több mindent kipróbálunk, szaladunk fűhöz-fához. Sajánt magunk próbálunk ügyünkben tenni-venni, segítséget kérünk innen-onnan, ügyvédtől, ismerősöktől, a pénzintézettől…

Ezen nagyon sokan végigmentünk már. Mindennek megvannak a saját buktatói, első ránézésre az sem tuti, hogy jó az a megoldás, amit találunk, aztán csalódunk ebben, abban, pedig kipróbáltunk már ilyen-olyan megoldást is, és hallgattunk erre és arra a szakértőre is.

Igen, én is voltam anyagi zűrzavarban, rettegtem a postástól, (utáltam szegényeket, pedig csak a dolgukat végezték), és dobogó szívvel lestem, ki jött hozzánk?! De ez már a múltté.

Írásommal végig viszlek azon az úton, amit megjártam, ami az én saját harcom, és szomorú történetem, ami a kitartásomnak hála, megnyugtató befejezéssel zárult.

Kezdjük el! 

A károgók…

Amikor ezt a már-már elcsépelt “Senki nem tartott fegyvert a fejedhez!” megjegyzést meghallom, akkor mindig kicsit elveszik belőlem valami. A másik emberbe vetett hitem csorbul, mert máig sem értem, miért gonoszak az emberek egymással?

Miért érzik jól magukat, ha piszkálhatják, gúnyolhatják a másik embert, és miért nem tudnak ehelyett inkább örülni a másik örömének? Miért nem jó az, ha van, aki többet, jobbat tud, mint ők? Miért van az, hogy: “Ha megdöglött a lovam, dögöljön meg a szomszédé is!” helyzetből építkeznek?

Miért kell gonoszkodni, csípős megjegyzéseket zúdítani arra/azokra, akik kitűnnek a többi közül? Persze, tudom erre a választ, de sehogysem akarom megérteni az emberi mentalitás ezen oldalát.

Mikor célok vannak…

Mikor helyzet van, és pénzre van szükség, akkor mindenki a vérmérséklete szerint hoz egy döntést. Akár gyorsan, akár megfontoltan.

Emberek milliói mentek, és mennek be a bankba, hogy kölcsönt vegyenek fel, és abból megvalósítsák az elképzeléseiket. Lakást, autót vegyenek, gyerekeket taníttassanak, kipótolják a nyugdíjat, pénzügyi lyukakat tömjenek be, devizatörlesztőt egészítsenek ki, koronavírus helyzet okozta nehézségekre, és még sorolhatnám. 

Az első lépés – Nem erre szerződtem! 

Amiért hálás vagyok a sorsnak, hogy nem vettem fel magas összegeket a banktól, és így nem kúsztak fel irreálisan magasra a tartozásaim. Kétszer kértem kölcsönt:

1. 2002.-ben 2,3 millió Ft-ot (Euró alapon elszámolva) autóvásárlásra, majd

2. 2004.-ben 1,3 milliót (Chf, Svájci Frank alapon elszámolva) lakásfelújításra.

Mindkettőt szabad felhasználású kölcsönként kaptam, és mindegyiket ugyanannál a banknál vettem fel. 2005. nyarán megszületett 2. gyermekem, Gyed-re mentem. 2 éves korában a Gyes. ellátás már nem igazán volt elég családunk kibontakozó új életének alakítására, így visszajelentkeztem az iskolába dolgozni.

Ott közölték velem, ha ezt most megteszem, miután leépítették központilag a korábban vitt sportorientált óráimat, nem lesz meg az elvárt óraszámom, ezért el kell bocsájtaniuk.

Mivel választásom nem volt, mert ennek hatására sem nőtt meg az a bizonyos 25 ezer Ft körüli Gyes összeg, nem tehettem mást. Megkaptam a végkielégítésemet, és mehettem Isten hírével.

Édesanyám elvesztése, és munka híján óriási anyagi nehézségekbe ütköztünk, 2 kisgyerekkel (Roland, Rómeó 10 és 2 évesek), egy hitelből vásárolt házzal, autóval. A kőbe vésett, tuti pedagógus fizetésem köddé vált, és a reményeink is, mert tudtuk, hogy a korábban végig gondolt, biztos törlesztésnek is befellegzett.

Kedvesem, -akit 1998.-as válásomat követően 1 év múlva ismertem meg, és akivel máig is együtt vagyunk-, keresett csak pénzt, és én ott voltam egy tanítói diplomával, 2 picurral, és hiába futkostam iskoláról-iskolára, abban az időben a meghirdetett tanítói állások mögött már mindig ott volt valakinek a valakije.

Kényszerpálya

Így kényszerből biztosítási tanácsadó lettem a Generali biztosítónál, ahol csodálatos mentorom volt. A hölggyel azóta is jóban vagyunk, remek ember, és jó szakember. Mivel diplomás voltam, nem kellett elvégeznem a tanácsadói munkához szükséges pénzügyi tanfolyamot sem. 3 biztosítót jártam meg, de sehol nem éreztem magaménak, küldetésemnek tanácsadói munkámat, kiváltképp nem éreztem azt, hogy “Na, itt a helyem, ezt akarom csinálni!”

2010.-ben már vártam 3. gyermekemet, a 2. közös gyerekünket, Annát. Ismét babáztam, talán 2 évig, itt-ott kötögettem 1-2 biztosítást,  és mivel jutalék hol volt, hol nem, -olyan volt, mint a kutya vacsorája-, így elmaradoztunk a devizahiteleink törlesztésével, kimaradoztak hónapok, és a bank egyszercsak felmondta mindkét devizahiteles szerződésünket. 

Árverések

 

Ennek hatására 2013. decembere környékére már súlyosbodott a baj, a bank egyre gyakrabban fenyegetőzött levélben. Sok veszíteni valóm volt: édesanyámtól örököltem egy kis lakást, a volt házasságomból egy kis horgász nyaralót, ezek, továbbá az új otthonunk is veszélybe sodródott. Tiltható jövedelmem nem volt, mert jutalék is hol volt, de inkább nem volt.

Óvintézkedések

  • Ekkorra már túl voltam jó pár óvintézkedés “bevetésén”: Megírtam a banknak, hogy a hitelek fedezeti ingatlanának eladásával kifizetem a terheket.

Ezzel nyertem némi időt, de 1-2 hét volt ez csupán, mert a bank nagyon megindult a behajtásban, és rövid határidőt adott erre.

Éreztem, hogy több mindent kell itt latba vetni, hogy ne legyen baj. Az eladás csupán időhúzásnak volt jó, mert lehetetlen volt normális áron a kapott időn belül értékesíteni bármit is.

  • Ezért mást kellett kitalálnom.
    • “Egy ismerősöm tanácsára adásvételt írattam egy ügyvéddel párom nevére az ingatlanra, -azaz papíron, elvi szinten történt csak meg az adásvétel-, de így ez már komolyabb bizonyíték volt a bank számára arra, hogy a tartozás valóban belátható időn belül megtérülhet.

Ám ez is csak kis ideig tartott ki, mert rendszeresen küldték a leveleket, hogy történjen meg a kifizetés, mert különben…! A fenyegetés tartalmát már biztosan ti is ismeritek.

Nagyon el voltam keseredve, mert 2013.-ban, én teljesen laikusként -akkor még 0 tapasztalattal- nem tudtam merre fussak, mit tegyek, hogy a lavinát megállíthassam.

Ott voltak a fejem fölött a viharfelhők, és én tehetetlennek éreztem magam…. Folytatás következik hamarosan! 🙂


Mindenki rémálma,

hogy elveszítheti az ingatlanát, az otthonát. Még akkor is, ha nincs jelzáloghitele, és még akkor is, ha van 1 fizetett jelzáloghitele, de van egyéb tartozása(i), aminek nem tudja vállalni a törlesztését, és emiatt végrehajtást indít a pénzintézet, ahol a tartozás(ok) fennáll.

Veszélyes helyzetet teremthet, ha letiltást nem tudnak eszközölni, mert akkor a végrehajtó megindul az ingatlan(ok) irányába, úgy mint az esetemben. 

Az idén módosították a végrehajtási törvényt, nagyon fontossá, létkérdéssé vált, hogy mindenki, aki már végrehajtási szakaszban jár akár a fedezetlen, akár a fedezetes (jelzáloghitel) hitelével, cselekedjen, és tegyen a helyzet orvoslásáért, azaz saját magáért.

Hasonló helyzetben vagy? >>ITT kérhetsz segítséget!<<


Hogyan mentsd a mentehetőt?

»Árverés indult, mit tehetsz? A cikket ITT találod«

Itt, ebben a szakaszban már az idővel kell versenyt futni. De még ilyenkor is van remény. Tudunk segíteni, ha nem 3 nappal az árverés vége előtt jelentkezel.

Hogyan? Kérdezz meg minket!

Összefoglalva: Miután személyesen átéltem saját tartozásomból eredően árverési helyzeteket, közvetlenül, és pontosan tudom mit jelent benne lenni, és azt is tudom, milyen kijönni belőle. 🙂 Ezért tudok számodra úgy beszélni, beszálmolni erről, ami a valóságot tükrözi.

»»Keress minket, mentsd meg az otthonod!««

Szeretettel, Andrea – Hitelsakkmatt


ADÓSSÁG CSOPORTUNK

Hitelsakkmatt oldalunk égisze alatt megtalálható már a STOP! Nyomor, kiút az adósságcsapdából oldal is, hogy lelki táplálékot nyújtson. Támogatást, információs segítséget adok írásos és videós formában, hogy ne tudjon sem a végrehajtó, sem a közjegyző sem a pénzintézet megtéveszteni, sem félelemben tartani, és ezzel manipulálva, rávenni helytelen pénzügyi döntésekre.

Mert ha valaki jól felkészült, tisztában van ezekkel, akkor már egy telefonos banki ügyintézős helyzetben, vagy közjegyzőt meglátogatva, akár végrehajtáshoz kapcsolódó ügyekben, vagy bírósági szakaszban, egyszóval bárhol el tud igazodni, lesznek “mankói”. 

Ha adósság csapdában élsz, és  komolyan változtatni akarsz 

A tartozások csökkentésében tudunk segíteni, és a kevesebb összeg visszafizetését is kidolgozzuk megegyezések keretében. Ennek több pozitív következménye is van: mindenki az anyagi korlátai között fizethet egy olyan tartozást, ami már kevesebb, mint korábban, és aminek már nincsenek kamatai sem, plusz a megállapodás hatására megáll egy adott végrehajtás is.

De csak akkor tud működni, ha te ebben komoly közreműködő vagy, és odateszed magad a saját ügyed mellé. 

Tudunk támogatni, fogjuk a kezedet. 🙂

Bárki, itt a weboldalunkon a “kapcsolat” menüpont alatt , élő chat, vagy email, telefon, akár űrlap formájában is tud keresni minket. Személyes és telefonos ügyintézésre is van lehetőség, időpont egyeztetést követően, előzetes, részletes ügy átbeszélés után.

Van remény, keress minket, tudunk segíteni!


AJÁNLÁS: Mi, mit jelent egy végrehajtásban?


FACEBOOK oldalunk: hitelsakkmatt-hitelmentés 

Mosolygó Hitelesek csoport.


ADÓSSÁGTERHEK NYOMASZTANAK?

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

Az adósságrendezésről kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

Adatbekérő űrlap, katt!

Kapcsolódó cikkek

20

okt
Elévült!, Moratórium

Vigyázat! Kikukázzák az ELÉVÜLT tartozásokat

A moratórium egyértelmű következménye többek között a rengeteg ELÉVÜLT tartozás   Az már más kérdés, hogy felismeri-e valaki, hogy az a követelés, amivel megkeresték telefonon, levélben, az már nem jelent veszélyt sem anyagi, sem egyéb más szempontból. A moratórium ide s tova már 2,5 éve tart rendületlenül, védelmet adva egy csomó hitelszerződés rendszeres törlesztésére. Ez viszont, a […]

01

okt
Bank, Moratórium

Az egyiket január végéig, a másikat nyárig tolták ki…

A halogatás pénzügyi tartozás szempontjából most jó, vagy rossz?   Megint lehet fellélegezni, újabb jó pár hónap nyugi jön. Úgy néz ki, hogy a veszélyhelyzet további meghosszabbításra fog kerülni egészen 2022. január 1. napjáig. Ez azért fontos a végrehajtás alatt lévőknek, mert több dolog is a veszélyhelyzethez van igazítva. Az egyik ilyen a kilakoltatási moratórium. Ez most[…]

24

szept
Bank, Behajtó/végrehajtó

Ezért tanulj meg bank, faktor cég és végrehajtó nyelven!

De mi van a színfalak mögött? Oszd el kettővel, de legalábbis láss a hivatali kommunikáció mögé, ha vannak tartozásaid   “Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták!”   Dr. Ranschburgh Jenő, általam oly nagyra tartott gyermek pszicológus szakember szavai, aki sajnos már nincs közöttünk. De hogy kerül ide az ő neve? Mert[…]

22

szept
Adósságterhek, Behajtó/végrehajtó

Dr. Marczingós László – C-932/2019 EUB ítélet

Egy sajtótájékoztatón a tegnapi Európai Bírósági ítélet elemzése szerint…   Először a Demokratikus Koalíció képviselője szólalt meg, felsorakoztatva azokat az elképzeléseiket, amiket a megválasztásuk esetén életbe léptetnének: “10 éve annak, hogy a Fidesz meghozott törvényeivel lényegében a magyar családok és emberek tönkretétele mellett tette le a voksát. A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, a családokat. […]

15

szept
Kamat, Moratórium

Hitelmoratórium – Ki maradjon a rendszerben, kinek káros maradni?

Van, akiknek már kifejezetten anyagi ráfizetés a moratórium   Szakértők szólaltak meg a témában, és számokkal is alátámasztották azt a helyzetet, kiknek éri meg, és kiknek már kifejezetten káros anyagilag, ha marad a moratórium rendszerében. A maradási, kikerülési szándékot mindenki 2021. 10. 31.-ig tudja jelezni a saját bankja felé.   Példa: egy személyi hitel tartozás moratórium alatt,[…]

07

szept
Kamat, végrehajtás

Win-win helyzet – Adunk és kapunk, ám értékben sokkal többet!

Végrehajtás alatti követelések – Ajánlat adás feltételei kötöttek, de megéri!   Mi adunk és kapunk is. De sokkal többet kapunk, értékesebbet, mint amit mi adunk a másik félnek.    De ne szaladjunk előre, mert látnunk kell az  win-win helyzetig elvezető út állomásait is.   Az adunk-kapunk folyamat gyakorlata Sokszor írtam arról, hogy egy adott felmondott követelés rendbetétele[…]