A tartozásom fizessem, vagy ne fizessem? 

A tartozásom fizessem, vagy ne fizessem? 

Mi a jó döntés? Mi alapján döntsünk így, vagy úgy?

Sokunk átélte már ezt a dilemmát, sokan sokféle okok miatt tették fel magukban a kérdést. Mindjárt válasszuk is ketté az adósságokat, én két fő csoportba sorolom ezeket: (ugyanis teljesen másképp kell hozzáállni, és döntéseket hozni ebben, vagy abban.)

 

I. Devizás kölcsönök, II. minden más tartozás: 

 1. fedezetes, jelzálog alapú forint kölcsönök;
 2. fedezetlen forint kölcsönök: 

Persze lehetnek alábbiak “volt” deviza alapúak is, de akkor az I. csoportba tartozónak tekintendőek.

 • autóhitelek;
 • személyi hitelek; 
 • hitelkártyák;
 • folyószámla hitelek;
 • “A”, “B”, “C” Otp-s hitelek;
 • folyószámlavezetés felhalmozódott költségei;
 • közüzemi tartozások;
 • magánszemélyi hitelező felé fennálló tartozás.

Szükség van egy kis pénzügyi fogalom magyarázatra: Óriási különbség van hitel és kölcsön között! Mondogatja kedves barátom, Koós Péter közgazdász.

Egyetértek vele, és vallom, hogy ezt az értelmezést a köztudatban is a helyére illik tenni, mert ezek fogalmi különbözőségével tisztában lenni mind azt a célt szolgálja, hogy egyre tudatosabb kölcsönigénylő fogyasztókká váljunk, és nem utolsó sorban kevésbé tudjanak megvezetni a nagy bankok, és az apróbb követeléskezelők is. 🙂

Tehát, akkor jöjjön egy kis pénzügyi fogalom magyarázat kedves Péter barátomtól:

 1. A hitel az egy keret összeg, amelyet rendelkezésre tartanak az ügyfélnek. Ha igénybeveszed, akkor lesz kölcsön abból az összegből, amelyet MEGKAPSZ. Ez lehet a hitelösszeg 0 – 100 %-ig bármekkora összeg.
 2. A Kölcsön az az összeg, amit te a bankszámládra megkapsz. Nagyon nem mindegy miről beszélünk!

Megjegyzés: Azt be kell látni, hogy itt a kölcsönöknél egy elszámolási hiba van. A számviteli csalás, az számviteli csalás, amely banktechnikai számításokkal feltárható. Mindketten reméljük, mind többen ismerik már fel ezt. 🙂 Ezt a -most már tudjátok helyesen, ezért a nevén nevezzük- kölcsönt mindenki fizette lelkesen, hiszen az induláskori beállítások alapján ennek törlesztője jól beilleszthető volt a család kiadásaiba.


 

További írásaimban hitelként fogom emlegetni a banktól felvett kölcsönt, mert a köztudatba mélyen ez a fogalom, hitelként épült be… és mert nem tartom feltétlen hibásnak azt, hogy másképp emlegetünk valamit, mint ami, mert bár rosszul, hitelnek mondjuk, ami valójában kölcsön, de helyesen gondolunk rá. Mert mikor kimondjuk: hitel, a bennünk felvillanó kép már helyes: arra gondolunk, ami valójában: a bank kölcsönadott x pénzösszeget, nekünk kicsit magasabb összeggel azt vissza kell fizetnünk. Ezért tehát akár hitelként, akár kölcsönként nevezzük, helyesen gondolunk rá. 🙂

 

Hogyan lehet azt magánemberként is jól mérlegelni, hogy milyen terhek mellett, és meddig fizessük a kölcsöntartozásunkat?

Ennek megválaszolását kettéválasztom a fenti két csoportra> I., II. , hiszen a devizahitelek, inkább negatív jellemzőik miatt másképp mérlegelendők minden szempontból. Általában nagyon nehéz döntés annak meghozatala, hogy fizessük-e a kölcsöntartozásunkat, vagy ne. Akkor nyilván teljesen egyértelmű egy ilyen döntés, ha megszűntek azok a feltételek, háttér körülmények, amik alapján a befizetések még jól teljesíthetőek.

Az okok között van:

 • a munkahely elvesztése,
 • gyermek születése,
 • megszűnő teljes fizetés, ha már csak bizonyos ellátást kapunk az államtól.
 • egészségügyi romlás,> a betegségekkel kapcsolatos megnövekvő kiadások, vagy egész egyszerűen
 • nem akarják a fogyasztók a tisztességtelenül felszámított összegek visszfizetését, ezért leállnak a befizetésekkel. 

 

Devizahitelek: a tartós, aktív törlesztés súlyos teher?

Mikor elszabadult az árfolyam a devizahitelek esetében, akkor jött a  pénzügyi csapás, mert az addigi, viszonylag könnyen fizethető törelsztőrészletek egy csapásra elviselhetetlenül magas kiadásokká nőttek, ezzel együtt fájó, és gyötrelmes stressz forrást is jelentettek, és jelentenek a mai napig is mindenki életében.Már ennek előteremtése is komoly fejfájást és kihívást jelentett, és a bank felé a 3-4-szeres törlesztő befizetése még annak is komoly feladatot adott, akik ezt könnyebben kigazdálkodták. Mert miért is kell a felvett kölcsön után többszörös pénzt kifizetni, mikor alapvetően, a törvény szerint is a felvett tőke, + annak kamatai illetik meg a bankot? 

Ez a kérdés belengi az elmúlt 10-11 évet, azt gondolom már rengeteg szakember kivesézte a témát, mégsincs kezelve a mai napig. Még aktuálisan is pénzügyileg elszabadultan állnak az egyenlegek, a bank rendíthetetlenül követeli a felvett összeg többszörösét.

Bármilyen meglepő, -a hírekkel szemben, ahol a nem fizetők népes táborát emelik ki-,még mindig rengetegen vannak az aktív fizetők, akik hónapról-hónapra törlesztik a rájuk mért havi összegeket. Én azt látom, hogy leginkább a félelem dominálja a befizetéseket, a javak féltése a legfőbb indok.

Többen hagyják abba amiatt is a rendszeres törlesztést, mert a tisztességtelen összegeket nem kívánják a bank zsebébe tömni, vagy mert egyszerűen nem tudják kigazdálkodni a magyar fizetésekből, ellátásokból, és az egyre dráguló élelmiszerek mellett a havi összeget, és inkább valamilyen megoldás után néznek. A cél számukra az, hogy ne kelljen a tisztességtelen összeget kifizetni, hanem úgy álljon össze a tartozásuk, ahogy azt a számviteli törvény előírja, azaz:

 

A banknak a felvett összeg jár vissza a szerződésben foglalt futamidő alapján, arra az időre felszámított kamataival együtt megnövelten. És ennyi, punktum! Azt még a gyerekek is átlátják, hogy ma nem így számolnak a bankok ezekeben a devizahitelekben. Tehát akkor NE FIZESSÜNK?

 

 

 

 

Fizessem, vagy ne fizessem?

 

Mi a jó döntés? Mi alapján döntsünk így, vagy úgy? Mik azok az okok, indokok, amik alapján a jó döntést hozzuk meg? Amikor lehetőségünk van arra, hogy ebben a kérdésben saját magunk tudjunk a körülményeink, akaratunk szerint dönteni, akkor ezt a helyzetet megfelelőképpen kell mérlegelni. Jó segédeszköz ehhez, ha Pro és kontra szempontokat vetünk papírra:

 

PRO                                                                                                                  KONTRA

 • A rendszeres törlesztéssel kizárt, hogy baj érje az ingatlanomat, elvigyék az autómat, lefoglalják ingóságaimat.
 • Nyugalom van, mert a rendszeresség miatt a bank nem zaklat, hogy fizessek.

Az aktív fizetés melletti érvekből reálisan nagyjából ennyi van.

 

 

 

 • Aránytalanul súlyos anyagi terhet jelent havonta, hiszen az eredeti törlesztőkhöz képest többszörösét kell kigazdálkodni. Ezért alig tudunk megélni, a bank viszi a pénzünket.
 • Óriási stresszt okoz állandóan a havi törlesztőrészletek előteremtése.
 • Kevés pénz jut az egészségünkre, a családra, utazásra, hobbyra, szórakozásra.
 • Egy esetleges munkahely elvesztése, vagy egészségügyi problémák bekövetkezése esetén borul minden. Jön a bank, és több éves izzasztó törlesztés után mégis mindent visz. Már jócskán a jogos tartozás összegén felül teljesítünk, és ha bedől a hitel, ennek ellenére is elveszíthetjük otthonunkat.
 • Ráment a párkapcsolatom, a szép, nyugodt családi életem.
 • Több munkahelyen is dolgozom, hogy előteremtsük a hiteltörlesztést.
 • Egy esetleges egészségügyi probléma miatt már nem tudok ilyen aktívan, és egyszerre több helyen dolgozni, így is borul minden, és úgy viszi a vagyont a bank, hogy már harcolni sem tudok az igazamért, a megoldásért.
 • Bár listára (KHR) tesz a bank.
 • Becsaptak,és még én fizetek a banknak sok-sok millióval többet, mint ami jár.

 

Több érv szól az aktív fizetés ellen, mint mellette. Szerintem ezzel mindenki tisztában van. Persze lehet Neked más felsorolásod is. De szerintem túl sok különbség nem volna ezzel összehasonlítva. Ezek mind tények, és valós helyzetek. Ezen már több százezren elgondolkodtak, és indultak tovább egy másik irányba, vagy maradtak az addigi helyzetükben. Erről Te döntesz, hiszen a TE életed. És akár így, akár úgy döntesz végül majd, a helyes döntés meghozatalához tudnod kell számolni minden következménnyel, ezért jó azokat számba venni. 

Lássuk most ezeket is:

Érdemes felrúgni az aktív fizetési rendszert?

Ha abbahagyom az aktív törlesztést, akkor:

 

PRO                                                                                                           KONTRA

 • Élhetőbbé válik az életem, sokkal több pénzem lesz havonta, amit okosan felhasználhatok. 
 • Tudok jogi segítséget kérni a helyzetem megoldására.
 • Megnyílik a lehetőség arra, hogy eredményesen kezelhessem segítséggel a tartozásomat: csökkenhessen az, és kidolgozzon a bank egy számomra is elfogadható visszafizetési lehetőséget, a már csökkentett tartozásra, és mindezt kamatmentesen.

 

 • Veszélybe kerülhet a fizetésem/fizetéseim, bankszámlám, és a vagyonom. Végrehajtást indíthat ellenem a bank.
 • Banki zaklató telefonhívásokat kapok, és fizetési felszólító leveleket.

 

Mindezen következmények várnak akkor, ha Te is még aktív törlesztő vagy, de már nem igazán akarod ezt így tovább folytatni. Hogy a Te saját helyzetedben mi a legjobb döntés: fizess, vagy inkább ne fizess? 

Ha volna még fentiekhez kiegészíteni való, hozzácsaphatod a listához. Rágd meg a dolgokat, és a saját habitusod szerint menj tovább. Hogy vállalod-e a kockázatot, amit olvashattál a következmények között, azt Neked kell tudnod:

Melyik jelent nagyobb, és vállalhatóbb kockázatot?

 • tovább vállalni a havi törlesztést, ami nagy anyagi terhet jelent, és biztosra menni, hogy hosszútávon lesz munkalehetőség, és egészség is, kitermelhetőek a részletek, vagy
 • vállalni a bedőlt hitel következményeit, de egyúttal egy új rendezési lehetőségnek elébe nézni, ami által csökkenne az adósságteher, elengednék az összes jövőbeni kamatot, és személyre szabottan kidolgozásra kerülne a visszafizetés hogyanja is.
 • Ha nem igazán tudsz dönteni, akkor:

Kérdezz meg szakértőt, aki ebben (is) a segítségedre lehet: Kérdezz minket! Küldd el ügyed részleteit, hogy ebben megfelelő választ tudjunk adni. Katt ide!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

 

 

EMLÉKEZTETŐ – Eu-s ítélet: A Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát. A nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet a Bíróság határozata alapján elbírálja.

Megnyílt a lehetősége, hogy a bíróság vizsgálhatja a tisztességtelen pontot. Az ítélettel lehetővé vált jogkövetkezményként a szerződés megsemmisítése. DE csak akkor, hogy ha érvénytelennek találja a bíróság a szerződés valamely pontját. És a probléma itt szokott lenni, az ítélethozatalnál. Maga az ítélkezési gyakorlat hogyan-ján van a gyenge pont. Ebből adódik a részben pozitív hangulat, hogy ha a bíróság tisztességtelennek fogja ezeket nyilvánítani, akkor lehetőség lesz a szerződés eredeti állapotra való visszaállítására. A lényeg mindenképpen az, hogy minden egyes per esetében a bíró egyedileg fog dönteni, és vagy elfogadja, vagy nem! Tehát az Eus döntés alkalmazásához előbb a bíróságnak adósra nézve hoznia kell egy határozatot. Bár a tisztességtelenség vizsgálatára lehetőség nyílt a 03.14.-i Eu-s döntéssel, ám még mindig erősen kérdéses az, hogy akdós javára ítéli-e majd meg a bíróság e kérdésben.

A Kúria majd összeül, és megtanácskozza, hogy a jogkövetkezmény megállapítása hogyan történjen. Nem az érdemi részen van hangsúly, hanem a jogkövetkezményi részén. 1. Hogy a felperes keresetét alaposnak találják-e, vagy sem. Ha igen, akkor lehet a következő pontra lépni, a jogkövetkezmény megállapítására. Nagyjából ez lesz a jövőbeni forgatókönyv. Ha, és akkor lehet az ítélet által hozott irányt érvényesíteni, ha első lépésként sikerül kivívni az érvénytelenség megállapítását a hazai bíróságokon.

A sajtó részére készített nem hivatalos kiadvány, amely nem köti a Bíróságot. A kihirdetés napján az ítélet teljes szövege megtalálható a CURIA honlapon.


 

Mi hoz jobb, megbízhatóbb eredményeket? A per, vagy a per nélküli megegyezés?

Olvasd el friss cikkemet! Katt ide!

Azt mondom tehát, hogy bár nem működik a peres jogérvényesítés, de működik egy jó eredményeket hozó módszer, eljárás, ami mindenkinek hozzáférhető. Összességében hatékonyabb, gyorsabb, fájdalommentesebb, és még olcsóbb is egy peren kívüli megegyezés, egy perrel szemben. Ha ez másképp volna, mi is másképp dolgoznánk. 🙂 (Maratoni, 8-10 éve bíróságra beadott perek lógnak még mindig a levegőben, vagy zárják le ezeket egy elutasítással.) 


 

FIGYELEM! Ha Te olyan ember vagy, aki szeret biztosra menni, egyelőre ne fűzz különleges reményeket a gyökeres változásokhoz. Sok-sok fordulópont volt az évek során a  devizahiteles témában, amelyhez mindig új és új reményeket fűztek az adósok … Ezekről később kiderült, hogy csalóka remények voltak csupán. Tudomásul kell venni, hogy érdekek mozgatják a folyamatokat, és azok nem a fogyasztók elvásárait helyezik előtérbe.

Bízz abban, ami töretlenül hozza az eredményeket, és lásd, hogy ezzel a megoldással óriási adósságcsökkentések valósultak már meg, és rengeteg ingatlan menekült meg az árveréstől, sok-sok adóstól hárult el a kilakoltatás veszélye! Ez a megoldás, az a megoldás, ami nem függ semmilyen hatalomtól, irányítástól, érdekektől, rétegektől. Ez arról szól, hogy minden fél megkapja, amit elvár. Jól jár a fogyasztó is, és jól járhat a bank is. Nincs erő, nincs egymásnak feszülés, csak az értelmes párbeszéd van.

Hogy ne érezd magad egyedül a gondoddal, tudd, hogy MI ITT VAGYUNK. Veled,  és melletted! Ha anyagi gondjaid vannak, lehúznak, leterhelnek adósságaid, merj segítségért kiáltani! Mindegy, hogy devizahitel, vagy forinthitel nyomaszt, a lényeg, hogy merj változtatni, hogy megoldódjanak az anyagi gondjaid!

Változtass a gondokon a betonbiztos módszerrel, vegyél egy egészen új irányt! >>

 

Személyes szaktanácsadás >> A végleges adósságrendezésért!

 

Egy fesztelen szaktanácsadói beszélgetés, amely csakis az anyagi gondok megoldásáról szól! Kattints, kérj időpontot, kuponnal díjmentesen!


Javaslatunk

Bármilyen, adósságodat, hiteledet érintő változás történik az életedben, például ha látod azt, hogy nehezen fizeted az adósságodat, főleg ha több is van, feltétlenül vedd fel a kapcsolatot hitelszakértővel!  Ha munkahelyed kerül veszélybe, szintén nehéz fizetni bármilyen tartozást, és az egészségügyi problémák is kihatással vannak az aktív, rendszeres törlesztésre.

Hatékony, gyors segítségnyújtást ITT KÉRHETSZ!>>

 

Adatbekérő űrlap, katt!

 

    A Facebook akadályozza a cikkek láthatóságát, ezért arra kérünk, hogy 1 megosztással -a cikk alján találod a “f” megosztás gombot-, segítsd a törekvésünket, hogy minél több embernek tudjunk segíteni az adósságterhein! Köszönjük!

Ha értesülni akarsz mindig a legfrisebb adósságokkal kapcsolatos információkról, iratkozz fel írásainkra! >IDEKATTINTS!<

Az információ legyen Veled! Hitelsakkmatt (06304845236) -> Kapcsolat

 

Kapcsolódó cikkek

28

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

INKASSZÓ – Javult a helyzet!

Az INKASSZÓ, mint népellenes végrehajtási eszköz …bár a szabályai javultak!   Talán mindannyiunk életében eljött már az a pillanat, mikor egy bosszantó inkasszóval találtuk szembe magunkat. Nem fértünk a pénzünkhöz, a bank önhatalmúlag zárolta, s sok ember ezt megfejelve még azzal is szembesül, hogy semmilyen mentes részhez, azaz egy Ft-hoz NEM fér hozzá a számlájáról! De így […]

26

júl
Adósságrendezés, végrehajtás

Áremelkedések – Brutális következmények

Ha éppen csak túlélni próbálsz, biztosan rontasz a helyzeten!   Egyes becslések szerint ebben a két évben úgy feltorlódtak az árverésre váró ingatlanok, hogy most közel 30.000 ilyen ház vagy lakás várakozik arra, hogy árverésre bocsássák. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket.  Ha alacsony a becsérték, akkor[…]

29

jún
árverés, végrehajtás

LICITHÁBORÚ – feltűnt a kilakoltatás veszélye!

Licit van, iparkodj!   Ez a helyzet egy árveréskor alakul ki. Ezt előzi meg a becsérték megállapítása, melynek során a végrehajtó a helyi önkormányzattól kikéri a becsértéket. Ezt a helyi, építéshatósági ember végzi el. Hol személyesen -szerencsés esetben-, hol pedig az íróasztala mögül. Ilyenkor, sőt a legtöbb esetben fals eredményt adnak ki, ami korántsem vicces! Ha alacsony[…]

12

máj
árverés, végrehajtás

Becsérték – mire figyelj oda, ha megállapítják?

BECSÉRTÉK – ÁRVERÉS Mi az a becsérték, milyen életbevágó szerepe van, miért árveréseknél jelenik meg, és ki állapítja meg? Haladjunk sorban. 1. A becsérték az az érték, ami az ingatlan aktuális piaci értékét határozza meg. Persze a becsérték megállapítása sajnos a legtöbb esetben fals értékeken alapul.   2. A szerepe abban rejlik egyrészt, hogy a végrehajtó mikor[…]

21

ápr
Adósság behajtása, végrehajtás

Minden, ami végrehajtás! Erre tessék vigyázni!

MIT tehet meg egy végrehajtó, ha elindult a végrehajtás?   Sajnos, sok mindent! Több eszköze is van egy végrehajtónak, ha egy tartozásban végrehajtást kérnek.   Eszközök: -Foglalás, -Inkasszó, -Letiltás, -Vállalkozás vh. alá vonása, -Árverés.   Utóbbi a végső eszköz, akkor nyúl ehhez a végrehajtó, ha már egy ideje a letiltás folyik, de nem látszik az adott tartozás[…]

12

ápr
végrehajtás

Saját magunktól letiltani?? Van ilyen?

Letiltás saját magunktól? Hogyan??!   Felmerült egy kérdés Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/csokkentes.hitelmentes) , mely igazán érdekesnek ígérkezik. Lássuk!   “Valószínűleg vannak mások is, akiket érdekel egy korrekt válasz az alább vázolt problémára. Ha bírósági végrehajtó, egy jogos, bíróság által megítélt követeléssel kapcsolatban nekem, mint KATA-s egyéni vállalkozónak küld egy letiltásról szóló felszólítást, aminek az a lényege, hogy a[…]